Lenkijos parduotuvės – tarsi magnetas ne tik lietuviams

Apsipirkti į Lenkiją vyksta toli gražu ne tik lietuviai. Kaimynų parduotuves mėgsta pasienyje gyvenantys vokiečiai, o kitame šios valstybės pakraštyje pigesnių prekių dairosi čekai ir slovakai.

Lenkijos tyrėjai paskelbė, kad jų parduotuvėse pigiau nei kaimyninėse šalyse.<br>„123rf.com“ nuotr.
Lenkijos tyrėjai paskelbė, kad jų parduotuvėse pigiau nei kaimyninėse šalyse.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas BUTRIMAS Specialiai LR, Varšuva

May 13, 2017, 4:14 PM, atnaujinta May 15, 2017, 9:10 PM

Lenkijos statistikos departamentas (LSD) paskelbė, kad mažesnės prekių kainos yra pagrindinė priežastis, kodėl kaimyninių Čekijos ir Slovakijos pasienio regionų gyventojai vyksta apsipirkti į jų šalį.

Tyrimas atskleidė, kad į Lenkiją apsipirkti dažniausia vyksta ne toliau kaip 50 kilometrų nuo pasienio gyvenantys žmonės. Tokių pirkėjų čekų yra keturi penktadaliai, o slovakų – beveik pusė.

Pastarieji vykdami apsipirkti į Lenkiją sukaria net daugiau kilometrų. Tai tapo labiau pastebima po to, kai Slovakija 2009-aisiais įsivedė eurą, o kainos ten pradėjo kilti sparčiau negu Lenkijoje ar Čekijoje.

Bet ar tikrai Lenkijoje pigiau? Tai nusprendę išsiaiškinti LSD inspektoriai trijų valstybių pasienio parduotuvėse pirko tokias pat prekes – maisto ir buitinės chemijos produktus.

Lenkijoje už krepšelį, kuriame atsidūrė kiaušiniai, pienas, sūris, mėsa, daržovės, alus ir namų valymo priemonės, jie sumokėjo 69, Čekijoje – 81,6, Slovakijoje – 89,4 zloto (atitinkamai 16,4, 19,4 ir 21,3 euro). Tokie skirtumai buvo perkant prekes „Tesco“ ir „Lidl“ parduotuvėse, veikiančiose visose trijose šalyse.

Perkant kitose parduotuvėse Slovakijoje kainos vidutiniškai buvo net 57 proc. didesnės nei Lenkijoje, o Čekijoje – 30 procentų. Kai kurių prekių kainų skirtumai dar didesni: pavyzdžiui, 10 kiaušinių Lenkijoje pigiausiai galima įsigyti už 3,79, Čekijoje – už 5,58 o Slovakijoje – už 12,7 zloto (atitinkamai 0,9, 1,33 ir 3,02 euro).

Čekijoje tyrėjai aptiko tik du pigesnius produktus – alų ir dezodorantą, o Slovakijoje viskas buvo brangiau. Be maisto, čekai ir slovakai Lenkijoje noriai perka baldus, statybines medžiagas, odos, medienos, buitinės technikos, elektronikos ir tekstilės gaminius.

Tuo metu lenkai į Čekiją ir Slovakiją vyksta ne apsipirkti, o į koncertus arba poilsiauti.

Katovicų (Lenkija) universitete dirbantis čekas ekonomistas profesorius Zdenekas Mikolasas viską aiškino paprastai: čekų atlyginimai gerokai didesni nei lenkų, todėl jie taip gausiai ir lankosi kaimynų parduotuvėse, juolab kad čia pigiau.

Taip elgtis skatina ir geri keliai, ir tai, kad Lenkijos pasienio parduotuvėse prekės parduodamos tiek už zlotus, tiek už Čekijos kronas.

LSD duomenimis, užsieniečiai pernai Lenkijos parduotuvėse išleido 39,1, o lenkai užsienyje – 19 mlrd. zlotų (atitinkamai 9,3 ir 4,5 mlrd. eurų).

Daugiausia pinigų Lenkijoje išleido vokiečiai (40,3 proc. visos užsieniečių paliekamos sumos), ukrainiečiai (27,1 proc.), čekai (11,2 proc.), baltarusiai (7,9 proc.), slovakai (7,2 proc.), lietuviai (4,4 proc.) ir rusai (1,9 proc.).

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.