Pasakė, kiek kitąmet reikia didinti minimalią algą, kad atsiplėštume nuo dugno

Vyriausybę, dalį darbdavių ir profsąjungų burianti Trišalė taryba antradienį pradėjo svarstyti minimalios algos (MMA) didinimo klausimą.

 Pernai MMA buvo padidinta 20 eurų iki dabar siekia 400 eurų. <br>J.Butkutės nuotr.
 Pernai MMA buvo padidinta 20 eurų iki dabar siekia 400 eurų. <br>J.Butkutės nuotr.
 Pernai MMA buvo padidinta 20 eurų iki dabar siekia 400 eurų. <br>J.Butkutės nuotr.
 Pernai MMA buvo padidinta 20 eurų iki dabar siekia 400 eurų. <br>J.Butkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 15, 2018, 3:38 PM, atnaujinta May 15, 2018, 4:08 PM

Planuota, kad šį kartą MMA turėtų būti nustatyta pagal tam tikrą formulę, tačiau kai kurie darbdaviai nori ją tobulinti. Lietuvos banko atstovų teigimu, MMA pakėlus bent 20 eurų, reikšmingai pakistų ir santykis tarp MMA ir vidutinės mėnesio algos, nes pagal šį santykį Lietuva yra Europos Sąjungos (ES) dugne.

Lietuvos banko ekonomistas Tomas Šiaudvytis, pristatydamas Lietuvos ekonomikos raidą, teigė, kad pernai šalyje ekonomika augo išties įspūdingai ir buvo išspręstos visos pagrindinės problemos. Vis dėlto, anot jo, paslaugų kainos Lietuvoje taip pat kilo bene sparčiausiai Europoje.

„Spartus darbo užmokesčio augimas dar neturi pastebimo poveikio infliacijai, tačiau paslaugų kainos pas mus didėja beveik sparčiausiai Europoje. Darbo užmokestis auga, tam įtakos turėjo ir Darbo kodeksas, kuriame buvo teigiama, kad MMA turi būti mokama tik už nekvalifikuotą darbą“, – sakė jis.

Lietuvos bankas patikrino, kiek darbuotojų iš viso gauna MMA. Pasak jų, 2016 metais MMA gaudavo beveik dešimtadalis darbuotojų, o pernai šis skaičius sumažėjo daugiau nei perpus. 

„Padidėjus MMA, algos didėja ne tik tiems, kurie ją gauna, bet ir tiems, kurie uždirba dar mažiau. Pernai padidinus MMA darbo užmokestis didėjo beveik pusei darbuotojų“, – tikino T.Šiaudvytis.

Anot jo, didžiausia problema – MMA ir vidutinio darbo užmokesčio santykis Lietuvoje. Šalyje MMA sudaro daugiau nei 50 proc. vidutinio darbo užmokesčio, vertina Lietuvos bankas, ir tai yra vienas didžiausių santykių visoje ES. Regionuose, ypač mažesnėse savivaldybėse, tas santykis yra dar apie 10 proc. didesnis.

Pernai Trišalė taryba nusprendė, kad MMA turi būti 45–50 proc. vidutinės šalies algos, o konkretus santykis bus lygus keturių didžiausią santykį turinčių Europos Sąjungos (ES) šalių vidurkiui, tačiau turės išlaikyti 45-50 proc. ribą. 

„Nuo 2019 metų, mūsų vertinimu, tas santykis nebebus toks didelis, vis dar būsime tarp didžiausią santykį turinčių ES šalių, bet jis vis tiek mažės. Tas santykis gali būti 47,3, jeigu minimali alga būtų 420 eurų“, – siūlė ekonomistas.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė pritarė šiam siūymui.

„Kadangi buvo susitarimas, kad mes įsivedame formulę ir pagal formulę skaičiuojame, ką dabar parodė Lietuvos bankas – iš tikrųjų, pagal jų apskaičiavimus, mes pritariame tam vidurkiui iki 420 eurų“, – sakė ji.

Trišalės tarybos pirmininkas, profsąjungų atstovas Artūras Černiauskas priminė, kad Trišalė taryba dar turi laiko galutinį pasiūlymą suformuluoti iki birželio 15 dienos.

Lietuvos darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas BNS praėjusią savaitę sakė, jog posėdyje siūlys formulę pritaikyti regionams.

„Mes mąstome, kad jeigu susiejame su vidutiniu atlyginimu, tai mes keliame klausimą, o ką darysime su regionais? Man ta formulė nelabai patinka. Skirtumas tarp vidutinio atlyginimo Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje bei periferiniuose rajonuose yra gana didžiulis“, – BNS sakė D. Arlauskas.

Pernai MMA buvo padidinta 20 eurų iki dabar siekia 400 eurų. Nuo praėjusių metų vidurio įsigaliojęs naujasis Darbo kodeksas reglamentuoja, kad MMA gali būti mokama tik už nekvalifikuotą darbą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.