Unikalų Dainų švenčių paveldą garsins ir 2 eurų monetos

Birželio 26 d. Lietuvos bankas į apyvartą išleis proginę apyvartinę 2 eurų monetą, skirtą Šimtmečio dainų ir šokių šventei. Pusės milijono tiražu išleidžiama moneta bus oficiali atsiskaitymo priemonė visose euro zonos šalyse. Ši moneta yra antroji Lietuvos banko išleidžiama moneta, kuria įamžinama Dainų švenčių tradicija.

Išsikeisti nominaliąja verte įprastinę 2 eurų monetą į proginę, skirtą Dainų ir šokių šventei, bus galima Lietuvos banko kasose nuo birželio 26 d.
Išsikeisti nominaliąja verte įprastinę 2 eurų monetą į proginę, skirtą Dainų ir šokių šventei, bus galima Lietuvos banko kasose nuo birželio 26 d.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 19, 2018, 3:12 PM, atnaujinta Jun 25, 2018, 12:33 PM

„Šiemet išleistos visos proginės monetos – o tokių per metus išleidžiame dvi – glaudžiai susijusios su išskirtine proga, Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiu. Pirmoji moneta buvo skirta trims Baltijos valstybėms, o šioji – Šimtmečio Dainų šventei, kuri suvienys dešimtis tūkstančių Lietuvoje ir už jos ribų gyvenančių žmonių. Tokia vienybe tikrai galime didžiuotis, o moneta garsins šį unikalų paveldą visoje Europoje“, – sakė Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas.

Monetos nacionalinėje pusėje pavaizduotos lietuvių liaudies šokį ir dainą simbolizuojančios stilizuotos žmonių ir paukščių figūros, būdingos vienam iš lietuvių tautodailės žanrų – karpiniams. Monetos nacionalinės pusės dailininkė Eglė Ratkutė.

Pirmąją kolekcinę litų monetą, skirtą Dainų šventei, Lietuvos bankas išleido 1994 m. Pasaulio lietuvių dainų šventės proga. Tai buvo 10 litų vario ir nikelio lydinio moneta.

Naujoji 2 eurų proginė moneta, skirta Dainų ir šokių šventei, bus išleista 0,5 mln. vienetų tiražu ir ja bus galima atsiskaityti visose euro zonos šalyse. Iš šio kiekio 5 tūkst. monetų bus aukštesnės kokybės – BU, jos bus išleidžiamos specialioje pakuotėje.

Išankstinė prekyba BU kokybės 2 eurų progine moneta specialioje pakuotėje prasideda birželio 19 d. el. parduotuvėje monetos.lb.lt, o nuo birželio 26 d. – ir Lietuvos banko kasose bei per oficialius numizmatinių vertybių platintojus. Išsikeisti nominaliąja verte įprastinę 2 eurų monetą į proginę, skirtą Dainų ir šokių šventei, bus galima Lietuvos banko kasose nuo birželio 26 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.