Socialiniuose tinkluose – šaršalas dėl naujų ligos ir motinystės išmokų: kas iš tiesų keičiasi?

Ketvirtadienį Seimui galutinai apsisprendus, kaip skaičiuosime mokesčius ir kaupsime pensijas, panašu, gyventojams aiškios dar ne visos detalės.

lrytas.lt redakcija sulaukė ne vieno skaitytojo laiško ir skambučio dėl socialinio draudimo įstatymo projekte drastiškai kintančių ligos ir vaiko priežiūros išmokų.<br>M.Patašiaus nuotr.
lrytas.lt redakcija sulaukė ne vieno skaitytojo laiško ir skambučio dėl socialinio draudimo įstatymo projekte drastiškai kintančių ligos ir vaiko priežiūros išmokų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-06-29 13:32, atnaujinta 2018-06-29 15:32

lrytas.lt redakcija sulaukė ne vieno skaitytojo laiško ir skambučio dėl socialinio draudimo įstatymo projekte drastiškai kintančių ligos ir vaiko priežiūros išmokų.

Kaip rašoma įstatymo projekte, prezidentei pritarus mokesčių reformai ligos išmokos negalės būti mažesnės nei 62,06 proc.

Panaši situacija ir su vaiko priežiūros išmokomis. Jos, kol vaikui sueis vieneri, nuo šiol bus 77,58 proc., jei pasirenkamas vienerių metų išmokos variantas. Jeigu pasirenkamas dviejų metų variantas, pirmuosius metus tėvai gaus 54,31 proc., o antrus metus – 31,03 proc. išmokos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio.

„Nauji įstatymai turintiems ir planuojantiems vaikus. Kol visi buvo užsiėmę Petro Gražulio dramomis, Seimas tyliai, ramiai „skatina“ gimstamumą“ ir remia tėvus. Va taip va“, – ironiškai dėl procentaliai drastiškai mažėjančių išmokų buvo rašoma vienoje „Facebook“ grupėje.

Tokios informacijos skleidimas neliko be pasekmių. Žmonės piktinosi sakydami, kad tėvai greitai turės maldauti pinigų siekiant išlaikyti savo atžalas, o kiti jau kalbėjo ir apie reikiamą organizuoti piketą prie Seimo.

Kaip bebūtų, bent jau kol kas, tėvams ir ligoniams nerimauti nėra ko. Kalbant apie išmokų dydžius, didžiausią vaidmenį suvaidina sujungiamos darbuotojo ir darbdavio socialinio draudimo įmokos. Tai iš esmės pakeičia lietuvių vaizdą algalapiuose, nes atlyginimai „ant popieriaus“ didėja 1,289 karto.

Tad suprantama, kad pasikeitus sumai, nuo kurios skaičiuojami mokesčiai, keičiasi ir kiti tarifai, o tarp jų – ir ligos bei vaiko priežiūros išmokos.

Kaip aiškino Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ryšių su visuomene ministro patarėja Eglė Samoškaitė, jaudintis išties nederėtų, mat šiuo metu vis dar galiojantys išmokų dydžiai bus mažinami tiek, kiek „ant popieriaus“ didės atlyginimas – 1,289 karto.

„Pavyzdžiui, jei motinystės išmoka buvo 100 proc., ją sumažinus 1,289 karto lieka 77,58 proc. Tai daroma tam, kad asmeniui išmokos dydis į „rankas“ po reformos išliktų lygiai tas pats“, – garantavo specialistė.

Tuos, kurie baiminasi, kad pasikeitus išmokų procentams jie bus skaičiuojami nuo senosios bazės (nes išmokos skaičiuojamos nuo pajamų, gautų 12 mėn. prieš) , t.y. nuo atlyginimų prieš reformą, E.Samoškaitė taip pat ramino.

Anot jos, įsigaliojus šiam įstatymui išmokoms apskaičiuoti bus imami draudžiamųjų pajamų laikotarpiai ir šalies vidutinis darbo užmokestis iki 2018 m. gruodžio 31 d., o apskaičiuojant išmokų dydį šios draudžiamosios pajamos ir šalies vidutinis darbo užmokestis bus didinami 1,289 karto.

„Taigi, laikotarpiai iš kurių skaičiuojamos išmokos yra „prilyginami“ po sausio 1 d. įsigaliojusiai tvarkai. Be to, įstatyme numatyta, kad „ligos, motinystės, tėvystės, vaiko priežiūros ar profesinės reabilitacijos socialinio draudimo išmokos, kurios paskirtos iki šio įstatymo įsigaliojimo ir kurių mokėjimas tęsiamas įsigaliojus šiam įstatymui, toliau mokamos ne mažesnės negu buvo mokamos iki šio įstatymo įsigaliojimo“, – sakė E.Samoškaitė.

Šiuo metu ligos išmoka, kuri yra mokama iš „Sodros“ yra 80 proc. išmokos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio. Motinystės ir tėvystės išmokos – 100 proc. išmokos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio.

Vaiko priežiūros išmoka – iki vaikui sukaks 1 metai 100 proc. išmokos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio; jei pasirenkama gauti išmoką iki vaikui sukaks 2 metai – pirmaisiais metais 70 proc. išmokos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio, antraisiais metais – 40 proc. išmokos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.