Informacija apie GPM paramos gavėjus bus vieša

 Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) privalės viešai skelbti informaciją, kas ir kokios paramos sulaukė iš 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio (GPM).

Valstybinė mokesčių inspekcija.<br>D.Umbraso nuotr.
Valstybinė mokesčių inspekcija.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 1, 2018, 12:55 PM

Seimas šią savaitę priėmė tai numatančias konservatoriaus Edmundo Pupinio pataisas.

„Turbūt dabar nemažai visuomeninių organizacijų, kurios iš esmės tampa politinės partijomis, tarkime, dalyvauja politiniame gyvenime, pasivadinusios, aišku, įvairiais sąrašais. Jos kai kada registruojasi kaip visuomeninės organizacijos, po to ta pati visuomeninė organizacija dalyvauja savivaldos rinkimuose. Atsižvelgianti ir į politinių partijų finansavimo tvarką, visi turi žinoti, iš kur tos lėšos atsiranda“, – BNS sakė E. Pupinis.

Jis atsisakė nurodyti, apie kokias organizacijas konkrečiai kalba.

„Nenorėčiau šiandien vardinti tokių organizacijų, manau, pasimatys, galės pažiūrėti visi“, – sakė jis.

Pagal priimtą pataisą, VMI savo interneto svetainėje turės paskelbti paramos gavėjus ir jiems kasmet pervestas sumas, taip pat pastaraisiais praėjusiais metais pervestų lėšų patikslintus duomenis.

Viešai bus skelbiami tik paramos gavėjai, sulaukę paramos iš 2 proc. GPM, ir jų gauta parama.

Iki šiol įstatymai neįpareigojo VMI skelbti tikslių duomenų apie paramos gavėjų gautas lėšas, paramos teikėjams skyrus iki 2 proc. sumokėto GPM.

Anot pataisos autoriaus, tokių duomenų pateikimas internetinėje erdvėje užtikrintų skaidrumą ir aiškumą, kur nukeliauja mokesčių mokėtojų pinigai. 

Dabartiniai įstatymai leidžia gyventojams 2 proc. savo sumokėto pajamų mokesčio skirti įvairioms labdaros organizacijoms, fondams, menininkams, dar 1 proc. – partijoms.

Pernai VMI skelbė, kad daugiau kaip pusė milijono iš 2016 metais sumokėto gyventojų pajamų mokesčio paramai skyrė 17 mln. eurų. Daugiausia – 390 tūkst. eurų – gyventojų paramos 2017 metais pervesta labdaros ir paramos fondui „Aušroja“. Tradiciškai antrąją ir trečiąją pozicijas išsaugojo labdaros ir paramos fondai „Mamų unija“ (207 tūkst. eurų) bei „Bėdų turgus“ (167 tūkst. eurų).

Partijos gavo 952,7 tūkst. eurų.

Autorė: Jūratė Skėrytė

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.