Beribis antstolių ir notarų apetitas jau sunervino ir ministeriją

Teisingumo ministerija užsimojo pažaboti antstolių ir notarų apetitą. Siekiama išvengti dabartinės situacijos, kai tvirtinami paslaugų įkainiai turi būti suderinti su pačiais notarais ir antstoliais. O tai esą lemia ir didesnes kainas.

„Jeigu antstoliai bei notarai nesutinka su paslaugų įkainiais, mes neturime galimybės jų patvirtinti“, – sakė E.Jankevičius.<br> G.Bitvinsko nuotr. 
„Jeigu antstoliai bei notarai nesutinka su paslaugų įkainiais, mes neturime galimybės jų patvirtinti“, – sakė E.Jankevičius.<br> G.Bitvinsko nuotr. 
„Jeigu atsirastų tvarka, mes jai pritartume“, – teigė Anstolių rūmų prezidiumo pirmininkė Inga Karalienė.<br> T.Bauro nuotr. 
„Jeigu atsirastų tvarka, mes jai pritartume“, – teigė Anstolių rūmų prezidiumo pirmininkė Inga Karalienė.<br> T.Bauro nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Mindaugas Vasiliauskas, „Lietuvos ryto“ televizija

Aug 21, 2018, 1:45 PM, atnaujinta Aug 21, 2018, 1:47 PM

Tiek antstoliai, tiek notarai nėra itin patenkinti galimais pokyčiais, tačiau ministerija nusiteikusi ryžtingai.

„Lietuvos ryto“ televizija jau skelbė, kad žmogus gavęs pranešimą apie išieškotiną nulio eurų sumą, antstoliui už darbą turėjo pakloti beveik 80 eurų.

Antstolių įkainiai yra įtvirtinti Teisingumo ministro įsakymu.  Ir net už kelių eurų skolą žmogui gali tekti susimokėti kelias dešimtis eurų.

Nuo didesnių išieškomų sumų antstoliui tenka mokėti atitinkamą procentą. Sumos gali susidaryti tūkstantinės.

Teisingumo ministerija nori, kad nustatyti įkainius galėtų ji pati – dabar į šį procesą įtraukti ir patys antstoliai. Tokia pati situacija ir su notarais.

„Kalbant apie tuos įkainius, Teisingumo ministerijai būtų paprasčiau, nes šiuo metu šie abu rūmai turi veto teisę. Jeigu jie nesutinka su įkainiais, mes neturime jų patvirtinti. „Lietuvos ryto“ televizijai teigė teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Mažesnes kainas gali vetuoti

Ministerijai siųstame vertinime, antstoliai pareiškė, kad toks siūlymas yra nepriimtinas ir vertinamas kaip neriboto valdymo siekimas.

Kitaip tariant, net jei ministerija ir norėtų nustatyti mažesnius paslaugų įkainius, patys antstoliai ir notarai gali su tuo nesutikti.

„Tai reiškia, kad nenustačius įstatyme tvarkos būtinumą, nes šiuo metu išbraukus derinimo procedūrą su antstolių rūmais belieka tik diskrecija vienasmeninė pavesta ministerijai. O jeigu atsirastų tvarka, mes jai pritartume“, – teigė Anstolių rūmų prezidiumo pirmininkė Inga Karalienė.

Jos žodžiais, jeigu toji tvarka, kaip ir priklauso, būtų derinama su tiesiogiai suinteresuotomis institucijomis, Anstolių rūmai tam neabejodami pritartų.

Teisingumo ministras su šia nuomone nesutinka. Jis mano, kad ministerija yra teisi. Jos nuostatoms pritarė ir Vyriausybė.

Notarai, kurių įkainius taip pat nori reguliuoti ministerija be pačių jų įsikišimo, tokio sumanymo žiniasklaidai nekomentuoja.

Taip pat jie neviešina ir sąnaudų, kurias patiria dirbdami bei kokius uždarbius gauna. Nors Notarų rūmai sako tokią informaciją turintys.

Teisingumo ministerijai siųstame rašte notarai tikina, kad esamos tvarkos keisti nėra reikalo.

Beje, balandžio pabaigoje Konkurencijos taryba skyrė Notarų rūmams skyrė beveik 90-ies tūkstančių eurų baudą, baudomis apdalino ir prezidiumo narius.

Išsiaiškinta, kad patiems Notarų rūmams nustačius įkainius, visiems be išimties notarams beliko taikyti tokias kainas, net jei jie ir galėtų už paslaugas prašyti mažiau.

Įsikišo ir Seimas

Antstolių išskaičiuojamas sumas iš gyventojų jau apribojo ir Seimas. Iki šiol dar galiojo sena tvarka, kad iš žmonių, kurie uždirba minimalų atlyginimą arba mažiau, galima išskaičiuoti 50 proc. pajamų. Jeigu uždirbama daugiau – iki 70-ies procentų.

Tačiau jau nuo spalio šie dydžiai bus mažesni. Gaunantiems minimalią algą arba mažiau bus išskaičiuojama iki 20-ies procentų pajamų, o iš uždirbančių daugiau bus atskaitoma iki pusės pajamų.

Anstolių rūmų prezidiumo pirmininkė I.Karalienė mano, kad tai atliepia šios dienos ekonominę padėtį:

„Darbo užmokestis yra pakankamai mažas, žmonės turi išgyventi iš mažų pajamų. Tikrai pritariame toms iniciatyvoms, kurios padeda sąžiningiems proceso dalyviams ir norime toliau pratęsti diskusiją dėl asmenų, kurie nėra sąžiningi, kurie piktnaudžiauja procesu.“

Ar keisis notarų bei antstolių paslaugų įkainių nustatymo tvarka, rudenį dar turės apsispręsti Seimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.