Lietuviai vestuvių atšokti keliauja į užsienį: šventė kainuoja iki kelių kartų pigiau

Nors atostogos užsienyje, rodos, jau niekieno nestebina, lietuviai vis dažniau renkasi svetur surengti ir vestuvių šventę.

Lietuviai vis dažniau renkasi vestuvių šventę surengti svetur.<br>123rf nuotr.
Lietuviai vis dažniau renkasi vestuvių šventę surengti svetur.<br>123rf nuotr.
Lietuviai vis dažniau renkasi vestuvių šventę surengti svetur.<br>123rf nuotr.
Lietuviai vis dažniau renkasi vestuvių šventę surengti svetur.<br>123rf nuotr.
Vestuvės Tenerifėje.<br>lrytas.lt nuotr.
Vestuvės Tenerifėje.<br>lrytas.lt nuotr.
Vestuvės Tenerifėje.<br>lrytas.lt nuotr.
Vestuvės Tenerifėje.<br>lrytas.lt nuotr.
Vestuvės Tenerifėje.<br>lrytas.lt nuotr.
Vestuvės Tenerifėje.<br>lrytas.lt nuotr.
Vestuvės Kipre.<br>lrytas.lt nuotr.
Vestuvės Kipre.<br>lrytas.lt nuotr.
Vestuvės Kipre.<br>lrytas.lt nuotr.
Vestuvės Kipre.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Aug 22, 2018, 11:37 AM, atnaujinta Aug 22, 2018, 12:07 PM

Tiek patys jaunavedžiai, tiek vestuvių verslą užsienyje įsukę lietuviai tikina, kad kitos šalys jiems patrauklios ne tik dėl pastovesnių oro sąlygų, egzotikos, įvairesnio maisto ar pačios šventės kokybės, bet ir geresnių kainų. O jos, anot kalbintų pašnekovų, kartais skiriasi ir kelis kartus.

Sprendimą lėmė oro sąlygos

Iškelti vestuves Pietų Prancūzijoje su būsimu vyru nusprendusi Ugnė Šlapikaitė pasakojo, kad tokia idėja pirmiausiai kilo dėl neprognozuojamų Lietuvos oro sąlygų.

„Čia niekada negali žinoti, kada gali užklupti lietus ar nelauktas šaltukas. Tuo tarpu kai kuriose užsienio šalyse oro sąlygos yra nuspėjamos. 

Rugsėjį patys prancūzai pristato kaip puikiausią metų mėnesį – šiltą, tačiau ne varginančiai karštą. Tad nesunkiai apsisprendėme, kad vestuves planuosime ankstyvą rudenį“, – aiškino ji.

Antra priežastis, anot U.Šlapikaitės, buvo šventės kokybė. Nors ji patikino, kad Lietuvoje netrūksta gražių bei įspūdingų vietų, norėjo svečius nustebinti dar nematytomis erdvėmis bei vietovėmis.

„Taigi pasirinkome miestelį tarp Nicos ir Saint-Tropezo. Išsinuomavome nedidelį dvarą, apsuptą vynuogynų laukų. Aplinka – stulbinančiai graži, augalija – kerinti, todėl papildomo šventės dekoro ir gėlių puokščių ši vieta nereikalauja“, – džiaugėsi būsima nuotaka, pridurdama, kad pasirinkimą lėmė ir pamėgta autentiška prancūzų virtuvė.

Nustebino kainos

Tiesa, U.Šlapikaitę bene labiausiai nustebino kaina, už kurią tokioje vietoje galima iškelti prabangią šventę.

Jos teigimu, visi, kuriems ji pasako, kur ruošiasi tuoktis, tik kraipo galvas ir spėlioja, kiek tūkstančių eurų reikės išleisti tokioms vestuvėms.

„Noriu paneigti mitą, kad užsienyje vestuves švęsti kur kas brangiau. Atvirkščiai! Kadangi šiais metais vestuves Lietuvoje atšventė kelios pažįstamų poros, turiu su kuo palyginti išlaidas.

Galiu pasakyti, kad mūsų vestuvės su vakariene, vėlyvaisiais pusryčiais ir kita programa kainuos bent kelis kartus pigiau nei tokios pat vestuvės Lietuvoje“, – tikino ji.

Pašnekovė teigė nustebusi dėl tokio kainų skirtumo gimtinėje ir užsienyje. Anot jos, paprastos kaimo turizmo sodybos nuoma kelioms paroms Lietuvoje kainuoja tiek pat, kiek savaitė Prancūzijos dvare visai šeimai.

„Nekalbu apie prabangesnį restoraną ar viešbutį sostinėje, kur viena para kainuoja ne vieną tūkstantį, į sumą neįskaičiuojant maisto.

Žinoma, užsienyje savo šventę galima atšvęsti ir labai brangiai bei prabangiai, tačiau gerai paieškojus galima rasti adekvatų kokybės ir kainos santykį. Manau, mes radome aukso viduriuką“, – sakė moteris.

Vis dėlto ir Lietuvoje šventė  turi savų privalumų. Pasak U.Šlapikaitės, čia geresnė fotografų, renginių vedėjų paslaugų kokybė, muzikos – taip pat.

Vestuvių planuotojai buriasi užsienyje

Tokie vestuvių emigrantai paskatino susizgribti ir verslininkus.

Tenerifėje vestuvių paslaugas lietuvaičiams bei kitų šalių svečiams pradėjusi vystyti vestuvių planuotoja Dovilė Urbanaitė įkūrė internetinę svetainę „Barefoot Bride Tenerife“.

Ji lrytas.lt patikino, kad dauguma jaunavedžių po vestuvių į Tenerifę grįžta kasmet paminėti savo santuokos sukaktį.

O priežasčių, kodėl tautiečiai ryžtasi svetur kelti ir taip nemažai finansinių išteklių reikalaujančią šventę, ji įžvelgė ne vieną.

Anot D.Urbanaitės, vieni svajoja apie egzotiką, nori išsiskirti, nes jiems pabodo tos pačios populiariausios vestuvių vietos Lietuvoje, kur, pavyzdžiui, prieš kelis metus jau tuokėsi jų draugai.

Kiti – siekia sutaupyti, nes, jos teigimu, dažnai vestuvės svetur gali kainuoti kur kas pigiau.

Trečioji grupė žmonių nori būti garantuoti dėl puikaus oro net ir žiemą.

Be to, anot D.Urbanaitės, vis dažniau lietuviai kelia vestuves su skirtingos tautybės asmenimis.

„Maišytų porų vestuvės, kai abu jaunavedžiai yra iš skirtingų šalių – labai populiarios. Manau, kad vestuvės šiltoje vietoje jiems yra tobulas variantas, nes nereikia diskutuoti, kurioje iš jųdviejų gimtinių vyks šventė.

Pastebėjau, kad turiu labai daug porų, kai mergina – lietuvė, o vaikinas – užsienietis. Vaikinai iš įvairiausių šalių greitai pastebi mūsų merginų grožį. Dažnai tokios merginos – emigrantės, suradusios meilę svetur“, – besikeičiančią vestuvių rinką komentavo specialistė.

Pusę klientų sudaro lietuviai

D.Urbanaitė taip pat minėjo, kad svečiose šalyse vestuves atšokti ruošiasi tie, kurie jaučia didelį spaudimą planuodami svečių sąrašą. Tad pabėgimas į kitą vietą juos labai vilioja.

„Juk ten atskris tik tie, kurie tikrai nori būti su jaunaisias jų svarbiausią dieną, o ne tie, pakviesti ir atvykę tik dėl gero tono ir mandagumo“, – paaiškino ji.

Paklausta, ar taip prabangiai organizuojamos vestuvės daug ir kainuoja, vestuvių planuotoja patikino, kad poros kaip tik gali nemažai sutaupyti.

Anot jos, viena iš priežasčių – Tenerifėje vestuvių sezonas trunka visus metus, todėl, kitaip nei Lietuvoje, kur dėl sezoniškumo kainos pakyla, čia jos visuomet laikosi panašios: „Juk Lietuvoje tėra keli savaitgaliai per metus, kai visi bando susituokti, tad natūralu, kad tiekėjai gali stipriai užsikelti kainas.“

D.Urbanaitė pasakojo dirbanti ir vestuves organizuojanti žmonėms, kurie skiria šventei kuo įvairiausio dydžio biudžetą, o net pusė jos klientų – lietuviai.

Ji pasakojo, kad yra porų, kurios nori visiškai paprastos ceremonijos ir šventei gali skirti, pavyzdžiui, iki pusantro tūkstančio eurų. Tačiau yra ir tokių, kurie trokšta itin elegantiškos ir prabangios šventės penkių žvaigždučių viešbutyje ar viloje su įmantriu dekoru.

„Kainos labai svyruoja priklausomai nuo norų. Kuklesnes vestuves 30 žmonių galime suorganizuoti nuo maždaug 3000 eurų, tačiau tokia šventė gali kainuoti ir dvigubai ar net penkis kartus daugiau, jei sutuoktiniai nori išskirtinės prabangos.

Dažniausiai lietuviai tokio dydžio vestuvėms skiria 4,5-8 tūkst. eurų, o toks biudžetas jiems gali suteikti didelę pasirinkimo laisvę.

Manau, kad mūsų tautiečiai yra racionalūs vestuvininkai. Jie vertina kokybę, tačiau kaina jiems irgi yra labai svarbi. Didžioji dauguma nesvajoja apie prabangą, veikiau – apie jaukumą ir subtilią eleganciją“, – patirtimi dalijosi moteris.

Vestuvių planuotoja pasakojo, kad pačias prabangiausias vestuves Tenerifėje kelia indai, kurie šventei gali išleisti ir pusę milijono eurų ar net daugiau, prisikviesdami šimtus, o kartais ir tūkstančius svečių.

Be to, ji pastebėjo, kad daugėja žmonių, svajojančių apie vestuvių ceremoniją ir šventę jachtoje.

Susituokti siūlo ir Kipre

Vestuvių paslaugas užsienyje siūlo ir kelionių į Kiprą svetainę www.kipriukas.lt įkūrę Rokas ir Ugnė Buračai, patys gyvenantys saulėtoje saloje.

„Jeigu nusprendėte, kad didelės lietuviškos vestuvės yra ne jums, kodėl gi nesusituokus Kipre, mažoje koplytėlėje ant uolos su nuostabiu vaizdu į Viduržemio jūrą?

Vestuvės meilės saloje – pats geriausias pasirinkimas“, – rašoma jų internetinėje svetainėje.

Pats R.Buračas lrytas.lt pasakojo, kad kol kas jam su žmona teko suorganizuoti vos kelias vestuves Kipre, nes pagrinde jie teikia kelionių paslaugas ir per daug nesireklamuoja kaip vestuvių planuotojai.

Paklaustas, kuo Kipras traukia žiedus sumainyti norinčius lietuvius, jis juokėsi, kad neabejotinai „kaltas“ yra oras.

Kainų skirtumai akivaizdūs ne visur

Svetur tautiečiai kelia ne tik vestuvių, bet ir mergvakario ar bernvakario šventes.

Vilnietė Aigustė Bujauskė pasakojo, kad neseniai su keturiomis draugėmis atšventė mergvakarį Italijoje. Kelionė, kurios metu automobiliu visos apkeliavo šešis miestus, buvo draugių idėja.

Didelių kainų skirtumų ji teigė nepastebėjusi, tačiau ją šiek tiek nustebino kainos kavinėse bei restoranuose, kurios, kitaip nei ji tikėjosi, buvo mažesnės nei Lietuvoje.

„Automobilis 6 dienoms kainavo apie 150 eurų. Nakvynės – apie 600 eurų. Keliaujant nemažai atsiėjo mokami keliai – apie 100 eurų ir kuras – 150 eurų.

Kainos kavinėse ir parduotuvėse – labai panašios ar net mažesnės nei Vilniuje. Pavyzdžiui, juoda kava atsieina iki 1,5 euro, makaronai ar pica – iki 8 eurų“, – vardijo ji.

Paklausta, ar negalvojo užsienyje švęsti ir vestuves, A.Bujauskė sakė turėjusi tokių minčių, tačiau pradėjusi organizuoti šventę Lietuvoje kartu su vestuvių planuotoja, galiausiai tilpo į numatytą vestuvių biudžetą.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar jau aiškūs „Eurovizijos“ favoritai?