Nuo kitų metų bus galima atgauti šimtus eurų, išleistų remontui ar auklėms

​Nuo kitų įsigalios nauja lengvata, pagal kurią žmogus per metus galės atgauti 400 eurų, išleistų automobilių, būsto remontui ar auklių paslaugoms. Tam reikės pateikti čekius, kad šios paslaugos įsigytos legaliai.

Nuo kitų metų, jei žmogus pateiks čekius, kad 2000 eurų išleido automobilių, būsto remontui ar auklių paslaugoms, pajamų mokestis būtų skaičiuojamas ne nuo 12 tūkst., o nuo 10 tūkst. eurų.<br>V.Balkūno nuotr.
Nuo kitų metų, jei žmogus pateiks čekius, kad 2000 eurų išleido automobilių, būsto remontui ar auklių paslaugoms, pajamų mokestis būtų skaičiuojamas ne nuo 12 tūkst., o nuo 10 tūkst. eurų.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 23, 2018, 9:33 PM, atnaujinta Oct 23, 2018, 9:34 PM

Anot Vyriausybės, tokia lengvata bus paskata gyventojams pirkti tik legalias paslaugas. Tačiau ekspertai sako, kad remontuojant būstą išlaidos būna didžiulės, todėl galimybė sutaupyti 400 eurų vargu ar mažins šešėlį.

Vilnietis Valerijus automobilius remontuoja dvidešimt metų. Valerijus sako, kad didelė dalis jo klientų pasitiki atliktais darbais, sumoka pinigus ir kvito neima. Bet ne visi.

„Ypač tie, kurie nepasitiki tavim. Nes atliktas darbas be jokio popieriaus – jokios atsakomybės, jei turi žmogus tą popierių, tai gali reikšti pretenzijas“, – sakė automobilių meistras Valerijus.

Nuo kitų metų rinkti čekius už automobilio remontą apsimokės. Įsigalios nauja lengvata, pagal kurią žmonės galės susigrąžinti iki 400 eurų, išleistų už automobilio remontą. Taip pat būsto remontą ar auklių paslaugas.

„Šia lengvata siekiama paskatinti žmones įsigyti paslaugas iš legaliai veikiančių asmenų“, – sakė Valstybinės mokesčių inspekcijos Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė.

„Įsivaizduojama, kad tuose sektoriuose šešėlis yra didžiausias ir iš tikrųjų, matyt, taip ir yra, šešėlis ryškus ten, tai automobilių, būsto remontas, statybos sektorius“, – kalbėjo Lietuvos laisvosios rinkos instituto ekspertė Ieva Valeškaitė.

Pinigai už čekius bus grąžinami sumažinus žmonių mokamus mokesčius.

Pavyzdžiui, 1000 eurų uždirbančio žmogaus metinės pajamos yra 12 tūkst. eurų. Dabar pagal šią sumą skaičiuojamas 15 procentų gyventojų pajamų mokestis, kuris būtų 1800 eurų.

Nuo kitų metų, jei žmogus pateiks čekius, kad 2000 eurų išleido automobilių, būsto remontui ar auklių paslaugoms, pajamų mokestis būtų skaičiuojamas ne nuo 12 tūkst., o nuo 10 tūkst. eurų. Žmogus mokėtų 300 mažesnį mokestį. Vienas asmuo taip galės susigrąžinti daugiausiai 400 eurų.

Tiesa, įžvelgiama, kad ne visus vilios tokia galimybė.

„Gyventojas visada apskaičiuos, ar jam verta tą 15 procentų pajamų mokestį susigrąžinti iš deklaravimo, ar susitarti su tuo meistru 20 procentų iš karto mažiau mokėti“, – sakė mokesčių ekspertė Rūta Bilkštytė.

Dar viena lengvata remontui ir auklėms turėtų patuštinti valstybės biudžetą. Šiuo metu galima atgauti dalį pinigų, sumokėtų už pirmą kartą įgytą išsilavinimą, gyvybės draudimą, būsto paskolas ir II bei III pakopos pensijų fondus.

Anot Mokesčių inspekcijos, kasmet šiomis lengvatomis pasinaudoja 300 tūkst. lietuvių, iš kurių kiekvienas vidutiniškai atgauna po 800 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.