Taupyti pensijai – tas pats, kas taupyti atostogoms

Žodis „pensija“ dažnam skamba gąsdinančiai. Ir ne be reikalo – žiniasklaidoje nuolat kalbama tik apie tai, kaip bus blogai. Vis dėlto ne viskas taip, kaip gali pasirodyti – svarbu pasidomėti ir priimti sprendimą kaupti. Kodėl? Nes tik tie, kas kaups, pensijoje galės mėgautis ilgomis atostogomis, o ne šiandien žiniasklaidoje aprašomu gyvenimu.

 123rf.com nuotr.
 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-10-25 15:27

„Dabartinė informacinė aplinka lemia tai, kad žmonės net bijo pradėti galvoti apie pensiją ir domėtis galimybėmis kaupti, – sako Šarūnas Ruzgys, bendrovės „Luminor investicijų valdymas“ generalinis direktorius. – Reikėtų mokėti atsitraukti nuo to, ką kalba politikai, kas skamba televizijoje ir suprasti, kad tik kiekvienas pats esame atsakingas už tai, kaip atrodys mūsų pensija. Juk kai norime išvykti atostogų ar nusipirkti brangų pirkinį, pradedame tam taupyti. Nusimatome, kokią sumą kas mėnesį atsidėsime, ir galiausiai pasiekiame norimo tikslo. Taip pat reikėtų galvoti ir apie pensiją – kaip apie tikslą, kuriam taupome. Ir sutaupysime, jei sąmoningai ir atsakingai tuo rūpinsimės, pasirinksime tinkamus taupymo metodus“.

Pradėjo kaupti iš karto įsidarbinus

Kartais nesiimama kaupti iš nežinojimo ir nenoro aiškintis – kur kaupti, kaip kaupti, ką reiškia skirtingos pensijų fondų pakopos, kurią pasirinkti, galiausiai – kurį pensijų fondą rinktis.

„Tiesa – pasidomėti ir priimti sprendimą reikia, tačiau tai – vos kelios valandos indėlio į patogią ir gerą ateitį. Jei sudėtinga suprasti internete esančią informaciją, visada verta kreiptis į pensijų fondų konsultantus – bankuose ar draudimo bendrovėse. Jie tikrai viską gali išsamiai paaiškinti ir padėti priimti reikiamą sprendimą“, – sako „Luminor investicijų valdymas“ direktorius.

Aktorė ir televizijos laidų vedėja Justė Zinkevičiūtė pasakoja, kad pensijai pradėjo kaupti prieš 7 metus, iš karto įsidarbinusi pirmajame darbe. Aktorė neslepia, kad ją paskatino mama.

„Kuomet esi 23 metų ir gauni atlygį už darbą, retai pagalvoji, kad reikia taupyti, nes poreikiai su kiekvienu atlyginimu tik auga. Džiaugiuosi, kad mano mama patarė į savo pajamas žiūrėti atsakingiau ir pasiūlė kaupti pensiją. Labai džiaugiuosi paklausiusi šio patarimo ir dabar pati patariu pradėti taupyti tiems, kurie dar to nepadarė. Kaupti pensiją niekada nevėlu“, – pasakoja pašnekovė.

Ji paaiškina, kad pensiją kaupia III pakopoje: „Pagal nustatytą sumą kas mėnesį iš mano sąskaitos pervedami pinigai į pensijų fondą. Toks kaupimo būdas man priimtiniausias, įvertinus savo pajamas ir poreikius ateityje.“

III pakopa – užtikrintai patogi ateitis

Š. Ruzgys pabrėžia, kad, svarstant pradėti kaupti pensijų fondą, svarbiausia rinktis savarankišką kaupimą. „Asmeniškai aš visada visiems rekomenduoju greta II pakopos pasirinkti ir III pensijų kaupimo pakopą. III pakopos turėjimas greta II reiškia, kad kaupiate ne tik procentus nuo savo atlyginimo (dabar – 2 %, nuo 2019 m. – 3 %), gaunate valstybės paramą (dabar – 2%, nuo 2019 m. – 1,5%), bet ir prisidedate savarankiška kasmėnesine įmoka. Pastarosios dydį galite pasirinkti patys”, – pasakoja „Luminor investicijų valdymas“ direktorius.

Pasak jo, tiems, kas pasirenka kaupti III pakopoje, galioja ir GPM lengvata. Skaičiuojant pagal šiandien galiojančią formulę, lengvata sudaro 15proc. sumokėto GPM, tad jei, pavyzdžiui, per metus į fondą įnešame 2000 eurų, deklaruodami pajamas galime susigrąžinti iki 300 eurų.

Nuo 2019 metų ši formulė kinta ir lengvata bus didesnė – 20 proc. sumokėto GPM, tačiau maksimali riba sumoms, kurias įnešus į fondą bus galima pasinaudoti pajamų mokesčio lengvata, sumažinta iki 1500 eurų per metus. Tai reiškia, kad į fondą pervedus 1500 eurų per metus lengvatos dydis išliks toks pats – 300 eurų. „Svarbu suprasti, kad tik prisiimdami atsakomybę už savo ateitį, galime susikurti patogią pensiją. Skaičiuojama, kad kokybiškam gyvenimui pensijoje kas mėnesį reikia gauti bent 70-80 proc. šiandien gaunamo atlyginimo. To įmanoma pasiekti tik kaupiant ir III pensijų pakopoje, mat planuojant gauti tik Sodros pensiją ir II pakopoje sukauptas lėšas galima tikėtis iki 40-50 proc. vidutinio atlyginimo pensijoje”, – sako Š. Ruzgys.

Saugiausias būdas taupyti ir uždirbti pensijai

Pasak Š. Ruzgio, gali kilti klausimas – kodėl kaupti fonde, o ne kur nors atskiroje asmeninėje sąskaitoje.

„Kaupdami pensijų fonde kaupiate daugiau nei pats įnešate. Jei savarankiškai kas mėnesį pervedate kažkokią sumą į atskirą asmeninę sąskaitą, tik tiek ir sukaupiate. Jei renkatės pensijų fondą – II pakopoje kaupti padeda ir valstybė, skirdama papildomą sumą kas mėnesį, ir pats fondas (II ir III pakopose), mat jūsų kaupiamą sumą jis aktyviai investuoja. Tai reiškia, kad yra galimybė per ilgą laikotarpį „uždirbti“ daugiau ir sukaupti didesnę nei įnešate sumą. Be to, pinigai iš pensijų fondų niekur nedings net ir tuo atveju, jei kas nors nutiks bankui ar fondą valdančiai įmonei – pensijų fondų turtas yra visiškai atskirtas nuo bankų ir fondus valdančių įmonių turto, jie niekaip negali bankrutuoti. Jūsų santaupos fonduose gali svyruoti, priklausomai nuo rinkų situacijos ir investavimo sėkmingumo, tačiau visiškai pradingti – ne“, – sako Š. Ruzgys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.