Estija svarsto mažinti akcizą alkoholiui

Latvijos ir Estijos pasienyje įsibėgėjus alkoholinių gėrimų prekybai, Latvijoje apsiperka jau ne tik estai, bet ir suomiai, tuo tarpu Estijos biudžetas per metus netenka apie 40 mln. eurų vien iš stipriųjų gėrimų akcizo. Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidentas Valdas Sutkus ragina atkreipti dėmesį į tai, kad šiandien Estija priversta svarstyti akcizų alkoholiui mažinimo klausimą ir siūlo nekartoti jos klaidų.

Daug metų Estijos valdžia deklaravo kovą su girtavimu ir kasmet didino akcizus alkoholiui. <br>AP nuotr.
Daug metų Estijos valdžia deklaravo kovą su girtavimu ir kasmet didino akcizus alkoholiui. <br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 6, 2018, 10:31 AM

Daug metų Estijos valdžia deklaravo kovą su girtavimu ir kasmet didino akcizus alkoholiui. Tačiau šitokio rezultato jie nesitikėjo – skirtumas tarp Estijos ir Latvijos kainų pasidarė toks žymus, kad Latvijoje pasienyje prie Estijos atsidarė daugybė alkoholio parduotuvių, alkoholio pardavimai Estijoje sumažėjo 30-40 proc., o Latvijoje atitinkamai išaugo.

„Didžiulis srautas pirkėjų iš Estijos ir Suomijos keliauja į Latviją ir perka alkoholinius gėrimus ten. Paprastai tariant, estai sumoka mokesčius Latvijai, ir tos sumos pasiekė dešimtis milijonų. Estijos premjeras Juris Ratas jau viešai paskelbė apie numatyto akcizų didinimo 2019 ir 2020 metais atšaukimą. Vyksta diskusija ir dėl tarifų mažinimo“, – teigia LVK prezidentas.

Pasak V. Sutkaus, akcizų tarifai negali drastiškai prasilenkti su šalies gyventojų pajamų lygiu ir perkamąja galia. Pasiūlos ir paklausos dėsniai ekonomikoje veikia nepriklausomai nuo politikų įnorių, todėl anksčiau ar vėliau sulaukiame padarinių.

Padidinti akcizai Lietuvoje įsigaliojo beveik prieš dvejus metus – drastiškas kainų šuolis sukrėtė verslą, tačiau didesnių problemų kol kas pavyko išvengti. Pastaruoju metu įšaldyti tarifai leido pasiekti, kad biudžeto surinkimas taip pat nepablogėjo. Tačiau lenkų akcizų tarifas stipriesiems gėrimams mažesnis jau ketvirtadaliu, o lietuviai skaičiuoti moka ir kelią į Lenkijos parduotuves puikiai žino.

„Esminis vartotojų įpročių pasikeitimas Estijoje įvyko per vienerius – 2017 – metus. Mes balansuojame ant ribos, kurią peržengus dideles finansines netektis patirs ir verslas, ir valstybės biudžetas“, – teigia LVK prezidentas. Jis viliasi, kad valdančiajai daugumai užteks sveiko proto nekartoti Estijos klaidų, ir akcizų didinimas alkoholiui artimiausiu metu nebus svarstomas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?