G. Nausėda sukritikavo valstybę ir jos mokamus atlyginimus: moka mažiau nei prieš dešimtmetį

Pirmadienį socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis ir kai kurios profesinės sąjungos pasirašė sutartį dėl pareiginės algos bazinio dydžio didinimo, nuo kurio priklauso valstybės tarnautojų, pareigūnų, karių, politikų bei kitų biudžetininkų darbo užmokestis.

Nors buvo skelbiama, kad bazinė pareiginė alga nuo kitų metų didėja iki 173 eurų, pro akis naujai pasirašyta sutartis nepraslydo ir ekonomistui, į Lietuvos prezidentus kandidatuojančiam Gitanui Nausėdai.<br>lrytas.lt
Nors buvo skelbiama, kad bazinė pareiginė alga nuo kitų metų didėja iki 173 eurų, pro akis naujai pasirašyta sutartis nepraslydo ir ekonomistui, į Lietuvos prezidentus kandidatuojančiam Gitanui Nausėdai.<br>lrytas.lt
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 6, 2018, 10:17 AM, atnaujinta Nov 6, 2018, 2:48 PM

Nors buvo skelbiama, kad šis nuo kitų metų didėja iki 173 eurų, pro akis naujai pasirašyta sutartis nepraslydo ir ekonomistui, į Lietuvos prezidentus kandidatuojančiam Gitanui Nausėdai.

Kaip jis rašė savo socialiniame tinkle „Facebook“, čia yra viena gera ir dvi blogos naujienos.

„Labai gerai, kad bazinis algos dydis fiksuojamas nacionalinėje kolektyvinėje sutartyje, kuri yra interesų grupių – valdžios ir profsąjungų – susitarimo rezultatas. Tai civilizuotose Vakarų valstybėse paplitusi praktika.

Blogai yra tai, kad ne visos darbuotojų interesams atstovaujančios organizacijos norėjo šį dokumentą pasirašyti. Sena bėda – išsiskaidžiusios ir prieštaravimų draskomos profsąjungos – idealus partneris bet kokiam darbdaviui, šiuo atveju valstybei“, – rašė G. Nausėda.

Tiesa, tai dar ne viskas. Kaip sakė ekonomistas, itin nedžiugina ir pasirašytoje sutartyje esantys skaičiai.

„173 eurai atrodytų puikiai, jeigu kitąmet nebūtų darbdavio ir darbuotojo socialinio draudimo įnašo sujungimo, kuris padidins visų pajamas 1,289.

Atmetus šį popierinį padidėjimą, lieka ne kažką – papildomo 1,5 euro arba po kavos puodelį kiekvienai bazinei pareiginei algai. Padidėjimas maždaug 1 proc.

Priminsiu, kad bazinė pareiginė alga tebėra 8 eurais mažesnė nei iki 2009 m. Nedaug Lietuvoje liko tokių darbdavių, kurie mokėtų mažiau nei prieš dešimtmetį. Valstybė – vienas iš jų“, – kritikos negailėjo G.Nausėda ir pabrėžė, jog blogiausia, kad tokie veiksmai nesuteikia vilties tikėtis esminės viešojo valdymo reformos.

„Kuomet nėra sparčiai didėjančių algų spaudimo, imtis rimtų pertvarkymų nėra būtinybės. Privačios įmonės tai žino. Valstybė tai žino dar geriau“, – teigė G.Nausėda.

Kaip rašė naujienų agentūra BNS, sutartyje taip pat numatoma skirti papildomą vieną atostogų dieną profesinių sąjungų nariams, ji galės būti išnaudojama per vienus metus. Be to, jiems galės būti suteikiamos 10 darbo dienų mokymosi atostogos, mokant jo vidutinį darbo užmokestį, arba 20 darbo dienų atostogos, mokant 50 proc. vidutinio darbo užmokesčio.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, padidinus bazinį dydį, nuo kitų metų maždaug 180 tūkst. valstybės tarnautojų algos didėtų maždaug 6–42 eurais „į rankas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.