Jau galite pasitikrinti: viešai skelbia maisto produktų kainas prekybos tinkluose

Nuo šių metų pradžios specialiame tinklalapyje pradėta viešai skelbti oficiali informacija apie svarbiausių maisto produktų kainas, taikomas didžiuosiuose prekybos tinkluose.

Pagal patvirtintą metodiką prekybos tinklų parduotuvėse esančias kainas fiksuoja ir skelbia valstybės įmonė Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras. <br>V.Balkūno nuotr.
Pagal patvirtintą metodiką prekybos tinklų parduotuvėse esančias kainas fiksuoja ir skelbia valstybės įmonė Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras. <br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 2, 2019, 11:53 AM, atnaujinta Jan 2, 2019, 4:52 PM

„Gyventojų išlaidos maistui sudaro nemažą dalį visų išlaidų, o daugiausia jo nuperkama penkių didžiausių prekybos tinklų parduotuvėse. Pradėjus skelbti pagrindinių maisto produktų kainas juose, pirkėjai turės kur kas aiškesnį vaizdą, kur kokios kainos yra“, – įsitikinęs žemės ūkio ministras Giedrius Surplys.

Iki šiol svetainėje www.produktukainos.lt buvo viešinamos apibendrintos gaminių kainos, nenurodant konkretaus prekybos tinklo kainų.

Dabar skelbiamos penkių didžiausių prekybos tinklų „Maxima LT“, „Palink“ („Iki“), „Norfos mažmena“, „Rimi Lietuva“ ir „Lidl Lietuva“ 20-ies produktų kategorijų kainos ir jų pokyčiai.

Tai yra: duonos ir grūdų produktų; mėsos, pieno gaminių, kiaušinių; aliejus ir riebalų, įvairių daržovių ir kt.

Jau netrukus planuojama kas savaitę skelbti ne tik produktų krepšelio kainas skirtingose parduotuvėse, bet ir informaciją, kokia tos kainos dalis atitenka produkcijos gamintojams ir prekybininkams. Taip pat planuojama atnaujinti tinklapio grafiką, padaryti jį labiau draugišką vartotojui.

Pagal patvirtintą metodiką prekybos tinklų parduotuvėse esančias kainas fiksuoja ir skelbia valstybės įmonė Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras.

Statistikos departamento duomenimis, mėnesinis kainų pokytis, apskaičiuotas pagal suderintą vartotojų kainų indeksą, 2018 m. lapkritį buvo minus 0,2 proc., o išankstinis gruodžio mėn. įvertis – minus 0,5 proc. Praėjusį gruodį fiksuotas ir mažiausias metinis kainų pokytis.

Viešai pradėjus skelbti penkių didžiausių prekybos tinklų „Maxima“, „Iki“, „Norfa“, „Rimi“ ir „Lidl“ 20-ies pagrindinių produktų kainas, matyti, kad labiausiai juose skiriasi fermentinio sūrio, grietinės ir sviesto kainos.

Kilogramas puskiečio 45-50 proc. riebumo fermentinio sūrio daugiausiai kainuoja „Norfoje“ – vidutinė jo kaina paskutinę gruodžio savaitę buvo 7,19 euro, o pigiausiai jis kainavo „Maximoje“ – 4,29 euro, nurodoma svetainės www.produktukainos.lt skelbiamoje kainų lentelėje.

Kilogramas 82 proc. riebumo sviesto brangiausias „Norfoje“ (7,17 euro), pigiausias – „Iki“ (5,83 euro). Kilogramas 30 proc. riebumo grietinės brangiausias taip pat „Norfoje“ (3,61 euro), pigiausias – „Maximoje“ (1,76 euro).

Litro 2,5 proc. riebumo pieno kaina beveik nesiskiria visuose tinkluose: „Iki“, „Rimi“ „Norfoje“ ir „Lidl“ (0,39 euro), „Maximoje“ (0,38 euro), kefyras „Norfoje“ kainavo 0,52 euro, „Maximoje“ – 0,63 euro.

Kilogramas šviežio, atšaldyto kiaulienos kumpio daugiausiai kainavo „Rimi“ (3,69 euro), mažiausiai – „Maximoje“ ir „Norfoje“ (3,16 euro).

Kiaulienos nugarinė arba sprandinė brangiausia „Rimi“ iki „Iki“ (atitinkamai 4,79 ir 4,78 euro), pigiausia – „Lidl“ ir „Maximoje“ (3,99 euro).

10 narvuose laikomų vištų kiaušinių daugiausiai kainavo „Norfoje“ (0,83 euro), o „Lidl“, „Maximoje“, „Iki“ ir „Rimi“ mažiausia jų kaina buvo 0,7 euro.

Kvietinių miltų kilogramo kaina didžiausia „Rimi“ (0,7 euro), mažiausia – „Lidl“ ir „Norfoje“ (0,43 euro).

Tamsios duonos kilogramas brangiausiai kainuoja „Lidl“ (0,86 euro), pigiausiai – „Rimi“, „Iki“ ir „Norfoje“ (0,37 euro). Kilogramas batono pigiausias „Rimi“ (0,59 euro), kituose tinkluose mažiausia jo kaina siekia 0,63 euro.

Didžiausia kilogramo bulvių kaina „Rimi“ (0,38 euro), mažiausia – „Lidl“ (0,25 euro), morkų – didžiausia „Iki“ (0,49 euro), mažiausia – „Rimi“, Lidl“ ir Maximoje“ (0,43 euro).

Litras rapsų aliejaus brangiausiai kainuoja „Norfoje“ (1,37 euro), mažiausiai – „Lidl“, „Maximoje“ ir „Iki“ (1,19 euro).

Saulėgrąžų aliejus brangiausias taip pat „Norfoje“ (1,14 euro), o kitų tinklų parduotuvėse mažiausia jo kaina siekia 0,89 euro.

Kilogramo spagečių makaronų kaina beveik nesiskyrė: „Rimi“ – 0,55 euro, o kitur – 0,5 euro.

Kilogramas grikių ir ryžių kruopų mažiausiai kainuoja „Iki“ (0,67 euro), daugiausiai – „Norfoje“ (0,84 euro).

Vidutinė mažiausia produkto kaina paskutinę gruodžio savaitę dėl šventinio laikotarpio apskaičiuota pagal 3 mažiausias kainas 4 miestų parduotuvėse – Vilniuje Kaune, Panevėžyje ir Alytuje. Vėliau ji bus skaičiuojama 6-iuose miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje ir Marijampolėje.

Iki šiol svetainėje buvo viešinamos apibendrintos kainos, nenurodant konkretaus prekybos tinklo kainų.

Prekybos tinklų kainas fiksuoja ir skelbia valstybės įmonė Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras.

Statistikos departamento duomenimis, 2018 metų lapkritį Lietuvoje buvo 0,2 proc., o gruodį prognozuota 0,5 proc. defliacija.

Visos kainos nurodomos čia.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.