Italijos populistų vyriausybė sulaužė pažadą negelbėti merdinčių bankų

Italijos populistų vyriausybė pasiūlė valstybės paramą merdinčiam „Carige“ bankui, sulaužydama anksčiau duotą pažadą pagalbai bankams nenaudoti mokesčių mokėtojų lėšų.

Vėlų pirmadienio rytą ministrų kabinetas pranešė, kad valstybė parems visas Italijos banko paskolas „Carige“ ir pritars prevenciniam rekapitalizavimui. <br>123rf nuotr.
Vėlų pirmadienio rytą ministrų kabinetas pranešė, kad valstybė parems visas Italijos banko paskolas „Carige“ ir pritars prevenciniam rekapitalizavimui. <br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 8, 2019, 2:21 PM

Spalį Italijos vicepremjeras Luigis Di Maio, „5 žvaigždučių judėjimo“ („Movimento 5 Stelle“, M5S) lyderis, pareiškė, kad „nei vienas mokesčių mokėtojų euras“ nebus panaudotas bankų gelbėjimui.

Tačiau vėlų pirmadienio rytą ministrų kabinetas pranešė, kad valstybė parems visas Italijos banko paskolas „Carige“ ir pritars prevenciniam rekapitalizavimui. Tikslios lėšų sumos nebuvo atskleistos, o pats „Banca Carige“ antradienį paskelbė, kad valstybinis rekapitalizavimas yra „visiškai kraštutinė priemonė“.

Tuo tarpu buvęs premjeras Paolo Gentilonis tviteryje kritikavo valdančiuosius, teigdamas, esą būdami opozicijoje patys M5S ir kita koalicijos partija „Lyga“ („Lega“) pasisakė prieš valstybinę paramą bankams, vadindami tai „dovanėlėmis bankininkams“.

Vidutinio dydžio bankas „Carige“, įsikūręs Genujoje, ilgą laiką kentėjo nuo fiktyvių paskolų, o buvęs banko valdybos pirmininkas Giovannis Berneschis buvo nuteistas už sukčiavimą ir pinigų plovimą.

 

Sausio 2 d., po žlugusio 400 mln. eurų rekapitalizavimo, Europos centrinis bankas (ECB) perėmė „Carige“ valdymą ir paskyrė laikinus valdytojus. Ekspertų teigimu, kitas Italijos bankas gali įsigyti „Carige“, o valstybės subsidijos gali sumažinti naštą pirkėjui.

Nuo 2015 m. Italijoje buvo iš viso 7 bankų krizės, pareikalavusios valstybės įsikišimo. Didžiausia krizė apėmė „Monte dei Paschi di Siena“, seniausią pasaulio banką, įkurtą 1472 m.

Darius Mikutavičius

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.