Štai kokias išmokas gauna vaikus auginantys tėvai Vokietijoje ir Norvegijoje

Ne veltui tokios šalys kaip Norvegija ir Vokietija yra taip pamėgtos lietuvių emigracijos kryptys. Jose užtikrinamos aukšto lygio socialinės garantijos bei atlyginimai. Vis dėlto, reikėtų nepamiršti ir kitos svarbios detalės – šiose gerovės valstybėse suteikiamos puikios sąlygos auginti vaikus.

 Vokietijoje mėnesinės išmokos vaikams svyruoja nuo 194 iki 225 eurų, priklausomai nuo vaikų skaičiaus šeimoje.<br> V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr. 
 Vokietijoje mėnesinės išmokos vaikams svyruoja nuo 194 iki 225 eurų, priklausomai nuo vaikų skaičiaus šeimoje.<br> V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 8, 2019, 3:10 PM

„Norvegijoje yra trijų tipų išmokos, jos skiriamos atsižvelgiant į vaiko amžių ir šeimos statusą.“ – sako mokesčių grąžinimo kompanijos RT Tax direktorius Žydrūnas Janušauskas.

Specialisto teigimu, didžiausios išmokos yra skiriamos vaikams nuo 1 iki 2 metų amžiaus: „Mažiems vaikams priklauso apie 750 Eur per mėnesį. Vėliau mokamos sumos yra mažesnės – apie 108 Eur. Jeigu vaiką augina vieniši tėvai, ši suma dvigubinasi. Įdomu tai, kad išmoką galima gauti net ir tuo atveju, jeigu Norvegijoje dirba tik vienas iš tėvų. Tarkime, vienas iš tėvų dirba Norvegijoje, o kitas su vaiku gyvena Lietuvoje. Tokioje situacijoje šeimai priklauso ir norvegiški vaiko pinigai.“

Tuo tarpu Vokietijoje išmokų sistema yra paprastesnė, tačiau ne ką mažiau dosni. Pasak specialisto, šioje šalyje mėnesinės išmokos vaikams svyruoja nuo 194 Eur iki 225 eurų, priklausomai nuo vaikų skaičiaus šeimoje: „Tokia finansinė pagalba skiriama iki, kol jaunuoliui sukanka 25 metai, jei iki šio amžiaus jis mokosi ir nedirba. Kaip ir Norvegijoje, taip ir Vokietijoje, į išmoką galima pretenduoti, jeigu bent vienas iš tėvų dirba užsienio šalyje, o kitas su vaiku gyvena Lietuvoje.“

Pagal Vokietijos įstatymus, išmokos už vaikus gali būti sugrąžintos už 6 praėjusius ir einamąjį mėnesį. Susitvarkius visus formalumus, toliau jos yra mokamos įprastai.

„Mes savo klientams, kurie turi vaikų, visada rekomenduojame pasirūpinti vaikų pinigų gavimu. Juk tai yra legaliai šeimai priklausantys pinigai. Be to, už vaikus grįžtančios sumos dažnu atveju būna įspūdingos. Prieš kelias savaites klientui iš Norvegijos sugrąžinome beveik 4000 eurų už vieną vaiką.

Ši suma susikaupė per 3 metus, klientas turėjo visus reikiamus dokumentus ir spėjo kreiptis iki, kol suėjo senaties terminas. Jeigu būtų kreipęsis vėliau nei po 3 metų, deja, padėti negalėtume. Dirbusiems Vokietijoje reikėtų paskubėti dar labiau – išmokos vaikams grąžinamos už praėjusius pusę metų“, – patirtimi dalinosi Ž.Janušauskas.

Lietuvoje nuo 2019 m. vaiko išmoka padidinta nuo 30 iki 50 eurų. Ši pinigų suma mokama kiekvieną mėnesį iki, kol vaikui sukanka 21 metai. Šeimoms, auginančioms daugiau nei 3 vaikus gali būti skiriami papildomi pinigai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.