Ministras A. Veryga neatsižegnoja nuo planų dar didinti akcizą

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tikisi, kad nuo rytojaus, kovo 1-osios, 10 proc. didėjantis akcizų tarifas etilo alkoholiui šiek tiek sumažins stiprių alkoholinių gėrimų vartojimą ir prieinamumą.

A.Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
A.Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 28, 2019, 3:04 PM, atnaujinta Feb 28, 2019, 4:19 PM

„Aišku, tai nėra drastiškas didinimas, kad reikšmingai pakeistų situaciją. Akcizo didinimas turi ir dar vieną tikslą – tokį labai minimalų, kurį valstybė visada turėtų sau kelti: kad akcizo augimas bent minimaliai pralenktų pajamų augimą. Neužmirškime, kad gyventojų pajamos auga. Jeigu kaina išlieka lygiai tokia pati, reiškia, nedidinant akcizo įperkamumas didėja, kaip daug metų Lietuvoje buvo. Iš esmės mes tik bandome kompensuoti ir amortizuoti tai, kas anksčiau buvo nedaryta“, – sakė A.Veryga.

Į klausimą, ar yra planų ateityje dar padidinti akcizą alkoholiui, ministras sakė, kad šiandien apie planus nekalbama, tačiau tai – ateities klausimas.

„Manau, valstybė neišvengiamai grįš prie šito klausimo. Kaip ir sakiau, mes jį turime didinti bent jau tiek, kad įperkamumas neaugtų augant pajamoms. Tas tikrai bus, bet kiek, kada – tikrai ne šiandienos klausimas“, – kalbėjo ministas.

Kovo 1 d. įsigalios Seimo pernai priimtos Akcizų įstatymo pataisos, numatančios, kad etilo alkoholiui taikomas 1 832 eurų už gryno etilo alkoholio hektolitrą akcizų tarifas. Šiuo metu etilo alkoholiui yra taikomas 1 665,04 euro už produkto hektolitrą akcizų tarifas.

Skaičiuojama, kad, padidinus akcizų tarifą etilo alkoholiui, 0,5 litro stipraus alkoholinio gėrimo vidutiniškai galėtų pabrangti apie 0,39 euro.

Tikimasi, kad dėl padidinto akcizų tarifo etilo alkoholiui valstybės biudžetas šiais metais papildomai gaus apie 5 mln. eurų pajamų.

Akcizų tarifai etilo alkoholiui ir alkoholiniams gėrimams buvo didinami kasmet ketverius metus iš eilės, t. y. 2014-2017 m. Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, per ketverius metus vyno ir kitų fermentuotų gėrimų rinka susitraukė apie 30 proc., tarpinių produktų – 68 proc., alaus – 17 proc., etilo alkoholio – tik 4 proc.

Pernai gruodžio 11 d. už Akcizų įstatymo pataisas balsavo 92 Seimo nariai, 5 buvo prieš, 16 parlamentarų susilaikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.