Pensijų fondus keičia gyvenimo ciklo fondai – kaupti bus rizikingiau, bet pelningiau

Įgyvendinant pensijų reformą iki šiol veikusius antros pakopos pensijų fondus keičia gyvenimo ciklo fondai, pranešė SEB bankas. Nors trumpuoju laikotarpiu tai gali klientams duoti ir teigiamą, ir neigiamą efektą, ilgą laiką kaupdami savo amžiaus grupei skirtame rizikingesniame fonde dalyviai per 10 metų turėtų sukaupti 30 proc. didesnę sumą, negu tie, kurie pasirinko konservatyvesnį fondą.

Ilgą laiką kaupdami savo amžiaus grupei skirtame rizikingesniame fonde dalyviai per 10 metų turėtų sukaupti 30 proc. didesnę sumą, negu tie, kurie pasirinko konservatyvesnį fondą. <br>M.Patašiaus nuotr.
Ilgą laiką kaupdami savo amžiaus grupei skirtame rizikingesniame fonde dalyviai per 10 metų turėtų sukaupti 30 proc. didesnę sumą, negu tie, kurie pasirinko konservatyvesnį fondą. <br>M.Patašiaus nuotr.
eurai, pinigai, sukčiai, vagys<br>M.Patašiaus nuotr.
eurai, pinigai, sukčiai, vagys<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 16, 2019, 12:22 PM, atnaujinta Apr 16, 2019, 12:23 PM

Kaip pranešė SEB bankas, nors SEB gyvenimo ciklo fondai gyvuoja tris mėnesius, tačiau per šį laikotarpį pirmiesiems savo dalyviams jau spėjo uždirbti grąžą.

„Akcijų rinkos metų pradžioje sparčiai kilo, tad naujų fondų vieneto vertės pokytis nuo įkūrimo pradžios yra nuo 3,2 proc. konservatyviausiame fonde, iki vidutiniškai 12,3 proc. – didžiausios rizikos fonduose“, – teigė bendrovės „SEB investicijų valdymas“ Investicijų valdymo grupės vadovas Ignas Pliuškys.

Vertindamas pirmuosius gyvenimo ciklo fondų mėnesius, I. Pliuškys sakė, kad, kuriant naujų fondų strategiją, buvo siekiama per visą kaupimo laikotarpį klientams užtikrinti kuo didesnę pajamų pasikeitimo normą – pajamų sulaukus pensijos ir pajamų prieš išeinant į pensiją santykį.

„Tą, mūsų nuomone, geriausiai padeda užtikrinti tinkamai pasirinkta rizika ankstyvuoju kaupimo laikotarpiu. Net ir svyruojant akcijų vertei, įmonių akcijų grąža per ilgą laiką yra didžiausia, palyginti su kitomis turto klasėmis, todėl akcijų dalis naujuose fonduose iš pradžių yra 98 proc. ir pradeda laipsniškai mažėti, likus kiek mažiau negu 20 metų iki pensinio amžiaus“, – sakė I. Pliuškys.

Jo teigimu, pagal rizikingiausių SEB pensijų fondų, skirtų jaunesnio amžiaus asmenims, strategiją nustatyta akcijų dalis yra didžiausia rinkoje.

Nors pernai metų pabaigoje rinkose vyravo neigiamos nuotaikos, SEB fondų valdytojai galimybes akcijų rinkoje pirmoje šių metų pusėje vertino teigiamai, todėl akcijų dalis fonduose buvo kiek didesnė, negu nustatyta fondo strategijoje. Akcijų rinkoms šiais metais kylant buvo gauta didesnė grąža.

Specialistas sakė, kad naujo fondo valdymas pirmomis jo gyvavimo dienomis fondų valdytojams – iššūkis, nes įplaukos į fondą yra labai mažos, tad reikia didelio tikslumo, norint jas investuoti. Įsteigus naują fondą paprasčiau yra laukti, kol fondo turtas pasieks tam tikrą dydį, ir tik tada pradėti investuoti. Visgi, pasak I.Pliuškio, tokiu atveju, rinkoms kylant, fondo dalyvių turtas „neįdarbinamas“, o keli procentai prarastos grąžos gali turėti didelę įtaką viso kaupimo rezultatui.

„Nutarėme kuo greičiau ir tiksliau investuoti gautas lėšas, vos tik gyvenimo ciklo fonduose pradėjo kaupti pirmieji klientai. Šio sprendimo rezultatą jau galima matyti, – kadangi pasaulio akcijų rinkos visus tris mėnesius gana stabiliai kilo, buvo gauta nemaža grąža“, – teigė I. Pliuškys.

Jis pabrėžė, kad kaupimas pensijai – ilgalaikis procesas, todėl ir fondų strategija kuriama taip, kad užtikrintų kuo didesnę grąžą ilguoju laikotarpiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.