Tokių prekių rasite tik prieš Velykas: kam – išsigelbėjimas, kam – nesusipratimas

Prieš kurį laiką stebėjomės, kad parduotuvėse atsirado gatavai Velykų stalui margintų kiaušinių. Po to už akies užkliuvo prekybininkų pasiūlyti pirkti svogūnų lukštai kiaušiniams dažyti. Tačiau panašu, jog ilgainiui šios prekės prieš didžiąją pavasario šventę taps įprastine asortimento dalimi.

Prekybininkai sako, kad ruošiantis šventėms vis daugiau žmonių renkasi gatavus produktus, kad mažiau laiko praleistų virtuvėje. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prekybininkai sako, kad ruošiantis šventėms vis daugiau žmonių renkasi gatavus produktus, kad mažiau laiko praleistų virtuvėje. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vieni prekybos tinklai svogūnų lukštų atsiveža iš Lenkijos, kiti prekiauja savo surinktais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vieni prekybos tinklai svogūnų lukštų atsiveža iš Lenkijos, kiti prekiauja savo surinktais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kas neturi kada marginti kiaušinių, perka gatavai nudažytus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kas neturi kada marginti kiaušinių, perka gatavai nudažytus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 20, 2019, 9:00 AM, atnaujinta Apr 20, 2019, 9:44 AM

Pavyzdžiui, prekybos tinklas „Norfa“ spėja, kad šiemet margučių parduos 20 proc. daugiau nei pernai. „Maximoje“ šį pavasarį jau nupirkta triskart daugiau svogūnų lukštų nei prieš metus.

Margina pagal užsakymą

0,29 euro už vieną margutį. Tiek sumokėsite, jei norėsite įsigyti „Norfos“ kulinarijos skyriuose dažytų kiaušinių. Tiesa, jų nerasite bet kurioje parduotuvėje. Kadangi kiaušinius dažo tinklo kulinarijos skyriai, tai ir margučiais prekiaujama tik tose parduotuvėse, kurios tokius skyrius turi. „Norfa“ netgi siūlo paslaugą – priima užsakymus kiaušiniams dažyti. Tiesa, turėtumėte pirkti ne kelias dešimtis, o kelis šimtus margučių.

Tiek pat už margutį – tai būtų vištos ar putpelės kiaušinis – sumokėsite, jei jį pirksite prekybos tinkle „Rimi“. Tinklo darbuotojų marginti kiaušiniai didžiausio populiarumo sulaukia didžiuosiuose miestuose.

„Stebime tendenciją, jog dažnas pirkėjas vis mažiau laiko nori praleisti virtuvėje, todėl dažniau renkasi jau numargintus vištų ir putpelių kiaušinius. Šiuo metu mūsų parduotuvėse galima rinktis iš keturių rūšių nudažytų virtų vištų ir putpelių kiaušinių. Tokių kiaušinių galiojimo laikas nuo 2 iki 3 parų“, – sakė „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Prekybos tinklo meistrų marginti kiaušiniai parduodami dešimties (2,39 euro), šešių (1,49 euro) pakuotėse ar po vieną (0,27 euro). Dvylika virtų dažytų putpelių kiaušinių kainuoja 2,69 euro.

Karoliniškių turguje penktadienį nebuvo nė vieno, kas pardavinėtų margučius. Tiesa, pasiteiravus mediniais dažytais kiaušiniais prekiavusios moters, ar nežinanti, kur jų būtų galima rasti, ši atsakiusi, kad jei tik reikia, jau ryt gali pati atnešti numargintų kiaušinių. Už dešimtį – trys eurai.

Veža lenkai

Nors kiaušinius dažo patys prekybos tinklai, pardavinėjamus svogūnų lukštus kai kurie pardavėjai net ir importuoja.

Pavyzdžiui, „Maximoje“ šiemet po 0,49 euro už pakuotę pardavinėjami svogūnų lukštai – iš Lenkijos. „Jei įsigyti paruoštus svogūnų lukštus mums pasiūlytų lietuvių tiekėjai, juos į parduotuvių lentynas mielai priimtume. O šiemet lukštus pristato tiekėjas „Pazal“, – sakė V.Drulienė.

Prekybos tinkle „Iki“ pernai svogūnų lukštų apskritai nebuvo pirkti. Tačiau, kaip sakė tinklo atstovė Berta Čaikauskaitė, pajutus pirkėjų susidomėjimą, šiemet, prasidėjus velykiniam sujudimui, į parduotuves lukštai pristatyti. Prekybos tinkle svogūnų lukštų pakuotė kainuoja 0,79 euro.

Ir čia jie – iš Lenkijos. „Šiemet šios prekės vietos tiekėjai nesiūlė. Už įpakavimą ir kiekius atsakingi tiekėjai – į parduotuves jie pristato visiškai paruoštas prekes. Pardavimui paruošti lukštai taupo pirkėjų laiką, o taip pat apsaugo nuo to, kad bus aplupinėti prekybos vietoje esantys svogūnai“, – kalbėjo B.Čaikauskaitė.

O štai „Rimi“ tinkle po 0,59 už pakuotę pardavinėjami svogūnų lukštai – surenkami pačių tinklo darbuotojų.

„Svogūnų lukštų mūsų parduotuvėse per visus metus nemažai prisikaupia. Svogūnų lentynas reguliariai tvarkant, šie lukštai surenkami, o prieš Velykas mūsų darbuotojų sufasuojami ir parduodami. Kita vertus, mes svogūnus iš tiekėjų perkame pagal svorį, o svogūnams apsilupant jų svoris sumažėja, todėl surinkti susikaupę svogūnų lukštai yra pasiūlomi įsigyti tiems pirkėjams. Ne visi klientai prikaupia pakankamai svogūnų lukštų kiaušiniams dažyti. Velykiniu laikotarpiu tai paklausi prekė, turinti savo pirkėją“, – sakė tinklo atstovė Giedrė Buivydienė.

Tiesa, ne visose didžiųjų prekybos tinklų parduotuvėse rasite tokių specifinių prekių. Pavyzdžiui, „Lidl“ nesiūlo nei margintų kiaušinių, nei svogūnų lukštų. Kaip sakė prekybos tinklo atstovas Valdas Lopeta, į asortimentą tokių prekių neįtraukė, nes iš pirkėjų nėra sulaukę pageidavimų jomis prekiauti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?