Balandį prekės ir paslaugos brango 0,8 procento

Balandį, palyginti su kovu, vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,8 proc.

Labiausiai kito kai kurių šviežių vaisių ir daržovių kainos, tarp ypač brangusių – ir pomidorai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Labiausiai kito kai kurių šviežių vaisių ir daržovių kainos, tarp ypač brangusių – ir pomidorai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-05-09 11:58

Daugiausia tam įtakos turėjo degalų, daržovių, drabužių, keleivių vežimo oro transportu paslaugų, asmens priežiūros prietaisų, reikmenų ir priemonių, atostogų išvykų kainų padidėjimas bei šilumos energijos, spirituotų gėrimų, laidojimo paslaugų, kainų sumažėjimas, praneša Statistikos departamentas.

Vartojimo prekių kainos per mėnesį padidėjo 0,8 proc., o paslaugų – 0,7 proc. Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos vartojimo prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 1,8 proc., o rinkos kainos padidėjo 1,2 proc.

Balandį, palyginti su kovu, transporto prekių ir paslaugų kainų 2,8 proc. pokytį nulėmė degalų kainų padidėjimas.

Maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos padidėjo 1,4 proc. Labiausiai kito kai kurių šviežių vaisių ir daržovių kainos: ypač pabrango kininiai kopūstai, pomidorai, vėlyvieji baltagūžiai kopūstai, svogūnai, bet atpigo saldžiosios paprikos, ilgavaisiai agurkai, greipfrutai, špinatai.

Dėl naujų pavasario ir vasaros sezono kolekcijų drabužių ir avalynės kainos padidėjo 3,3 proc.

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų pokytį (kainos sumažėjo 1,9 proc.) nulėmė šilumos energijos bei gaminių ir medžiagų būsto priežiūrai ir remontui kainų sumažėjimas.

Statistikos departamento duomenimis, balandžio metinė (šių metų balandį, palyginti su pernai metų balandžiu) infliacija sudarė 2,8 proc. Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo daržovių, degalų ir tepalų, elektros energijos, restoranų, kavinių ir panašių įstaigų viešojo maitinimo paslaugų, asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto, tabako gaminių kainų padidėjimas bei vaisių, drabužių, atliekų rinkimo, šiluminės energijos, avalynės kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per metus padidėjo 2,2 proc., paslaugų – 4,6 proc. Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos kainos per metus padidėjo 2,9 proc., o rinkos – 2,8 proc.

Balandį vidutinė metinė infliacija (dvylika paskutinių mėnesių, palyginti su atitinkamų ankstesnių metų dvylika mėnesių) sudarė 2,4 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.