Kaimynų istorijoje to nebuvo – iš esmės mažina akcizą alkoholiui

Nespėjo sveikatos apsaugos specialistai pasidžiaugti, kad Estijos gyventojai pernai suvartojo mažiau alkoholio, kai šalies vyriausybė paskelbė jau nuo liepos ketinanti mažinti akcizus silpnajam ir stipriajam alkoholiui – alui ir degtinei. Ir dargi stipriai – 25 procentais.

 Tokio vyriausybės sprendimo kritikai sako, kad nėra skirtumo, koks akcizų degtinei ir alui santykis, nes, vienaip ar kitaip, tai – alkoholis.<br> 123rf.com nuotr.
 Tokio vyriausybės sprendimo kritikai sako, kad nėra skirtumo, koks akcizų degtinei ir alui santykis, nes, vienaip ar kitaip, tai – alkoholis.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 28, 2019, 12:18 PM, atnaujinta May 28, 2019, 6:55 PM

Per praėjusius metus estai suvartojo 2 proc. mažiau alkoholio nei 2017-aisiais, arba 10,1 litro absoliutaus alkoholio vienam estui.

Toks rezultatas nustebino, nes ir vasara buvo karšta, o tai didina gėrimų pardavimus, ir gyventojų pajamos kilo. Be to, daug estų pigaus alkoholio važiuoja į Latviją.

Vyriausybės sprendimas nuo liepos 1 dienos sumažinti akcizus silpnajam ir stipriajam alkoholiui – beprecedentis žingsnis šalies istorijoje. Jis lems, kad alkoholis atpigs. Nerimaujama, kad dėl to alkoholio vėl bus suvartojama daugiau, sykiu padidės ir ligų bei mirčių atvejų, skelbia postimees.ee.

Tokio vyriausybės sprendimo kritikai sako, kad nėra skirtumo, koks akcizų degtinei ir alui santykis, nes, vienaip ar kitaip, tai – alkoholis.

Nerimaujama ir dėl to, kad, sumažinus akcizus alkoholiui, kainos parduotuvėse nepasikeis. Jei taip nutiktų, sumenktų biudžeto įplaukos, o vartojimas nesumažėtų, nes estai ir toliau važiuotų apsipirkti į Latviją.

Kaip pranešė naujienų agentūra BNS, akcizų tarifai tabako gaminiams ir toliau didės, tačiau šis didinimas bus laispniškesnis, nei buvo numatyta iš pradžių.

Kaip skelbia BNS, Latvija taip pat nori sumažinti alkoholiniams gėrimams taikomus akcizus, pareiškė šalies finansų ministras Janis Reiris, naujienų agentūrai BNS pakomentavęs Estijos sprendimą nuo liepos 1-osios 25 proc. sumažinti alkoholio akcizų tarifus.

Pasak ministro, kitą savaitę įvyks Latvijos mokesčių darbo grupės posėdis, kuriame bus svarstoma galimybė alkoholio akcizus sumažinti ir Latvijoje.

„Svarbu išsaugoti konkurencingumą regioniniu lygmeniu, štai kodėl nematau jokių rimtų kliūčių sumažinti alkoholio akcizus“, – pareiškė J. Reiris.

Kiek galėtų būti sumažinti akcizų tarifai, kol kas nežinoma, pridūrė ministras.

Jis taip pat pažymėjo, jog sumažinti akcizai svaigalams galėtų įsigalioti jau šiais metais, tačiau tai priklausys nuo to, kaip greitai vyriausybei ir koalicijos partneriams pavyks pasiekti susitarimą šiuo klausimu.

J. Reiris pridūrė, jog vyriausybė apsvarstys Latvijos alkoholio gamintojų asociacijos išreikštus nuogąstavimus dėl neigiamo poveikio, kurį Estijos alkoholio akcizų sumažinimas padarys alkoholinių gėrimų pardavimams pasienio rajonuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.