Trišalei tarybai nenusitarus dėl MMA, dėl jos vėl spręs Vyriausybė

Vyriausybės, darbdavių ir darbuotojų interesams atstovaujanti Trišalė taryba antradienį nesusitarė, kiek nuo 2020 metų turėtų didėti minimali mėnesio alga (MMA), todėl sprendimą, kaip ir pernai, priims Vyriausybė.

Profesinių sąjungų ir Vyriausybės atstovai siūlė MMA didinti apie 10 proc. iki 607 eurų (iki mokesčių), tuo metu darbdaviai siūlė ją didinti iki 580 eurų. <br>M.Patašiaus nuotr.
Profesinių sąjungų ir Vyriausybės atstovai siūlė MMA didinti apie 10 proc. iki 607 eurų (iki mokesčių), tuo metu darbdaviai siūlė ją didinti iki 580 eurų. <br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 28, 2019, 3:56 PM

Profesinių sąjungų ir Vyriausybės atstovai siūlė MMA didinti apie 10 proc. iki 607 eurų (iki mokesčių), tuo metu darbdaviai siūlė ją didinti iki 580 eurų.

„Turime užfiksuotas pozicijas – 607 eurai – Vyriausybės ir darbuotojų atstovai, ir darbdavių atstovų pozicija – 580 eurų, kuri tikrai nėra apskaičiuota pagal nustatytą formulę, tai reiškia, kad Vyriausybė turės apsispręsti iki birželio 15 dienos, kaip nustatyta Darbo kodekse“, – antradienį po posėdžio žurnalistams sakė Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė.

Profsąjungų teigimu, 607 eurų – minimali suma, nuo kurios galima pradėti derybas.

„Profesinių sąjungų pusė nuosekliai laikosi savo pozicijos ir skaičiuoja taip, kaip ir pernai, pagal tą pačią formulę, tai šį kartą mūsų skaičiavimas sutampa su Vyriausybe ir 607 eurų yra minimaliausia riba, nuo kurios turėtume pradėti derybas“, – sakė profsąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė.

Ji teigė neišgirdusi svarių argumentų dėl darbdavių siūlymo.

„Dabar tokie apskaičiavimai prieš penkias minutes, kad tai galėtų būti 580 eurų, sudaro įspūdį, kad prieštaraujama tik tam, kad paprieštarautų“, – teigė I. Ruginienė.

„Mes vis dar nemokame Lietuvoje vystyti socialinio dialogo, būtų visai gražu pritarti visiems socialiniams partneriams. Mums atrodo, kad pritarimas profesinėms sąjungoms sukelia gėdos jausmą“, – pridūrė ji.

Tuo metu darbdavių atstovas Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Sigitas Gailiūnas sako, kad MMA užtektų padidinti tiek, kad ji siektų 45 proc. vidutinio darbo užmokesčio.

„Kadangi mūsų ekonomika po truputį perkaista ir galvojame, kas čia bus toliau, galimos krizės apraiškos, tai siūlom palikti minimalią ribą – 45 proc. VDU. Tie, kurie gauna MMA dabar pajus nemažą skirtumą, o kartu regione dirbančios įmonės galės neatleisti tų darbuotojų ir toliau dirbti su jais“, – teigė jis.

Trišalė taryba yra nusprendusi, kad MMA turi būti 45-50 proc. vidutinės algos, o konkretus santykis bus lygus keturių didžiausią santykį turinčių Europos Sąjungos (ES) šalių vidurkiui, tačiau turės išlaikyti 45-50 proc. ribą.

Šiuo metu MMA siekia 555 eurus prieš mokesčius.

Pernai Trišalėje taryboje po ilgų diskusijų taip pat nepavyko rasti bendro sprendimo dėl MMA didinimo nuo 2019-ųjų, todėl šį rodiklį tvirtino Vyriausybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.