Prezidento iniciatyvas permeta Vyriausybei – laukia biudžeto apmatų

Jeigu Vyriausybės rengiamame kitų metų biudžeto projekte neatsispindės šalies vadovo iniciatyvos, prezidentas yra pasiruošęs teikti savo įstatymų projektus. Tą tvirtino prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas, Vidaus politikos grupės vadovas Povilas Mačiulis.

G.Nausėda.<br> Lrytas.lt nuotr.
G.Nausėda.<br> Lrytas.lt nuotr.
P.Mačiulis.<br>T.Bauro nuotr.
P.Mačiulis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-10-02 14:10

Po trečiadienį vykusio prezidento patarėjų susitikimo su Seimo opozicinių frakcijų seniūnais jis dar nesiėmė pasakyti, kurios iš iniciatyvų gali būti palaikomos Seime.

„Tęsiame susitikimus tiek su Vyriausybe, tiek su valdančiąja koalicija, tiek su opozicija. Kol kas sunku vertinti, kurios iš iniciatyvų gali būti palaikomos Seime, nes labai priklauso nuo to, kaip Vyriausybė atsižvelgs pateikdama visą biudžetą, kuriame ir pasimatys, kurios prezidento iniciatyvos yra palaikomos pirminėje stadijoje, kurios – ne,“, – žurnalistams sakė prezidento patarėjas P.Mačiulis.

Jei kitų metų biudžete neatsispindės šalies vadovo pasiūlymai, pasak jo, projektus teiks Prezidentūra.

„Jeigu didžiąją dalimi arba mažesne dalimi Vyriausybės teikiamame biudžete tai matysis, teikti Seimui atskirai nereikės. Jeigu Vyriausybės biudžete nesimatys, tai Prezidentas yra pasiruošęs teikti įstatymų projektus. Dėl to ir vyksta pokalbiai tai su vienomis frakcijomis, tai su kitomis apie tai, koks galėtų būti jų požiūris vienais arba kitais klausimais“,- sakė P.Mačiulis.

Pasak jo, ne taip svarbu, ar tikslas bus pasiektas teikiant biudžetą, ar teikiant įstatymus atskirai. „Prezidentas yra pasakęs labai aiškiai, kad mato pagrindinius klausimus, kaip pensininkų skurdas, ir kokiomis priemonėmis jis bus mažinamas. Kaip tie tikslai bus pasiekiami, ne taip svarbu. Dėl to aš grįžtu prie mano išsakytos minties, jog dabar laukiame Vyriausybės teikiamo biudžeto, kuriame ir pamatysime, kiek atsižvelgta į Prezidento iniciatyvas“, – sakė jis.

Paklaustas, kaip gali spręstis šalies vadovo siūlymas atsisakyti lengvatos ūkininkų naudojamam dyzeliniam kurui, P.Mačiulis sakė, kad šiuo metu vyksta aktyvios diskusijos. „Yra tokios užuomazgos, kad galbūt ne per patį lengvatos, bet per kvotų mažinimą būtų galima pasiekti panašaus rezultato. Bet vėlgi kol kas viskas yra Vyriausybės ir Žemės ūkio ministro rankose“, – kalbėjo P.Mačiulis.

Po susitikimo su prezidento patarėjais Seimo opozicijos lyderis Julius Sabatauskas suabejojo, ar gerai palikti sprendimą dėl lengvatų ūkininkams atsisakymo „valdančiųjų sąžinei“.

„Prezidentas ir jo komanda eina teisingu keliu, pirmiausiai bando spręsti projektų įgyvendinimą per Vyriausybę. Bet, kai valdančiųjų sąžinei paliekamos tokios iniciatyvos kaip žymėto dyzelino žemdirbiams lengvatų mažinimas, ar nebus taip, kad vienas stambiausių ūkininkų, vadovaujantis didžiausiai Seimo frakcijai, nulems tokį su ūkininkų gerove susijusį klausimą“, – po susitikimo sakė Seimo opozicijos lyderis J.Sabatauskas.

Prezidento patarėjus jis užtikrino, kad socialdemokratai iš principo palaikė ir palaiko Gerovės valstybės įstatymų paketą, jame numatytą pensijų didinimą, tik pasigenda aiškumo, kokiais mechanizmais tai bus daroma.

„Sodros“ biudžetas mažės dėl „Sodros“ lubų mažinimo – vis daugiau turtingų žmonių bus pamaloninti mažesniais mokesčiais nuo didelių pajamų. Mes pasiūlėme prezidento patarėjams stabdyti šį procesą, antraip neužtikrinsime tvaraus pensijų augimo“, – teigė Seimo socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas J.Sabatauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.