Prastos žinios mėgstantiems mėsą – kaina šovė aukštyn, netrukus brangs ir dešros

Vasaros pradžioje pakilusios šviežios mėsos kainos taip ir nesumenko. Dabar atėjo eilė ir jos gaminiams – anot perdirbėjų, brangi žaliava jau sprogdina savikainą.

Anot perdirbėjų, mėsos gaminiai artimiausiu metu tikrai pabrangs.
Anot perdirbėjų, mėsos gaminiai artimiausiu metu tikrai pabrangs.
Anot perdirbėjų, mėsos gaminiai artimiausiu metu tikrai pabrangs.<br>M.Patašiaus nuotr.
Anot perdirbėjų, mėsos gaminiai artimiausiu metu tikrai pabrangs.<br>M.Patašiaus nuotr.
 Svarbiausių maisto produktų kainų pokyčiai. 
 Svarbiausių maisto produktų kainų pokyčiai. 
 Kiauliena smarkiausiai pabrango vasaros pradžioje.<br>T.Bauro nuotr. 
 Kiauliena smarkiausiai pabrango vasaros pradžioje.<br>T.Bauro nuotr. 
 Kiauliena smarkiausiai pabrango vasaros pradžioje.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Kiauliena smarkiausiai pabrango vasaros pradžioje.<br> M.Patašiaus nuotr.
Anot mėsos produktų gamintojų, kainų šuolis priklausys ir nuo to, kiek dešrose ar dešrelės yra mėsos.<br> J.Sraceviočiaus nuotr. 
Anot mėsos produktų gamintojų, kainų šuolis priklausys ir nuo to, kiek dešrose ar dešrelės yra mėsos.<br> J.Sraceviočiaus nuotr. 
Anot mėsos produktų gamintojų, kainų šuolis priklausys ir nuo to, kiek dešrose ar dešrelėse yra mėsos.<br> J.Sraceviočiaus nuotr. 
Anot mėsos produktų gamintojų, kainų šuolis priklausys ir nuo to, kiek dešrose ar dešrelėse yra mėsos.<br> J.Sraceviočiaus nuotr. 
 Kepsnių sezonas artėja prie pabaigos – sprandinės pardavimas menksta. 
 Kepsnių sezonas artėja prie pabaigos – sprandinės pardavimas menksta. 
 D.Umbraso nuotr.
 D.Umbraso nuotr.
 Kiauliena smarkiausiai pabrango vasaros pradžioje.<br> D.Umbraso nuotr.
 Kiauliena smarkiausiai pabrango vasaros pradžioje.<br> D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

2019-10-03 16:01, atnaujinta 2019-10-03 16:20

Mėsos produktų gamintojai žada jau artimiausiu metu perrašyti kainas. Tad netrukus už pieniškas dešreles ar skilandį teks mokėti brangiau.

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro (ŽŪIKVC) duomenimis, per metus labiausiai pabrango sprandinė – geru trečdaliu, o dabar jos kilogramo vidutinė kaina siekia 5,84 euro.

Brango ir kitų rūšių mėsa – kiaulienos kumpio su kaulu kilogramas šiuo metu kainuoja apie 3,5 euro, kumpio be kaulo – apie 4,4 euro (atitinkamai 11,3 ir 19,3 proc. daugiau nei pernai rudenį), kiaulienos nugarinės vidutinė kaina pakilo 17,3 proc. – iki 5,8 3 euro.

Šuolis – vasaros pradžioje

Pasak „Norfos“ parduotuves valdančios bendrovės „Norfos mažmena“ valdybos pirmininko Dainiaus Dundulio, kiaulienos kaina, stryktelėjusi birželį, iki šiol liko nepakitusi. Tačiau yra tam tikrų svyravimų, susijusių su sezoniškumu.

 

„Savo parduotuvėse kiaulieną pabranginome birželio viduryje. Natūralu, kad vasarą būna didelė sprandinės paklausa, jos kaina pakyla. O štai riebesnė mėsa, pavyzdžiui, šoninė, atpinga, nes šiltuoju metų laiku žmonės nenori riebaus maisto.

Tačiau netrukus prasidės virsmas – sprandinės bei nugarinės paklausa bei kaina smuktelės, bet šiek tiek pabrangs riebesnė mėsa, kad ir ta, iš kurios verdama šaltiena“, – sakė D.Dundulis.

Ar pakilusios kainos padarė įtaką kiaulienos pardavimui?

„Paklausa buvo sumenkusi tik vasaros pradžioje, o vėliau grįžo į įprastinį lygį. Pastaraisiais mėnesiais apskritai mėsos parduodame dar daugiau nei pernai tuo metu“, – sakė pašnekovas.

Pabrangins gaminius

„Mūsų sektoriuje algos nemenkos, siekia 800–900 eurų. Bet jas ir toliau reikia kelti, antraip neišsaugotume darbuotojų, nes emigracija nesiliovė. Tačiau išteklių tam nėra“, – aiškino Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos vadovas Egidijus Mackevičius.

Pasak jo, Kinija, kuri dėl afrikinio maro išskerdė milijonus kiaulių, vasaros pradžioje kiaulienos importą padidino 40 proc., o pagrindinės tiekėjos yra ES šalys. Be to, maras pasiekė ir Vietnamą, ir Pietų Korėją, tad šios mėsos poreikis yra didelis.

Birželį skerdienos kilogramo kaina Vokietijos biržoje per kelias savaites pašoko nuo 1,3 iki 1,6 euro, o šiuo metu ji siekia net 1,85 euro. Bet ši kaina Europos Sąjungos šalyse yra skirtinga, pavyzdžiui, Danijoje praėjusią savaitę ji sudarė 1,6 euro.

„Savo skerdykloje pernai už kilogramą skerdienos kiaulių augintojams mokėjome apie 1,21, dabar – apie 1,7 euro. Bet kol mėsa patenka ant prekystalio, jos kaina aplimpa ir mokesčiais už skerdyklos, logistikos, išpjaustytojų ir kitas paslaugas“, – užsiminė D.Dundulis.

Pagal biržos kainą mėsos perdirbimo įmonės perka skerdieną kitose šalyse, į ją orientuojasi ir kiaulių augintojai Lietuvoje. Bet jie nedaug ką gali pasiūlyti – kiaulienos importas sudaro apie 60–70 proc.

„Žaliavos kainos nuo pavasario iki šiol pakilo apie 30–40 proc.

Konkurencingumas mėsos perdirbimo sektoriuje yra didelis, tad gaminiai pabrango 5–7 proc.

Tai nepadengia savikainos ir toliau taip tęstis nebegali. Įmonės arba turės nutraukti veiklą, arba branginti produktus. Gali būti, kad brangimas bus ne staigus, bet nuoseklus, o kainos turi padidėti 10–15 proc. Kiek tiksliai, priklausys nuo mėsos kiekio gaminiuose“, – sakė E.Mackevičius.

Pamatavo pardavimus

„Kiaulieną iš tiekėjų įsigyjame kas 4–5 savaites organizuodami konkursus, todėl perkame ją už mažiausią kainą. Tačiau pasaulinėse rinkose prasidėjus jos trūkumui nuo kovo antros pusės iš tiekėjų įsigyjame vidutiniškai 25 proc. brangiau nei metų pradžioje.

Tačiau mažmeninė kiaulienos kaina vidutiniškai paaugo 14 procentų, nes kainų skirtumą kompensavome savo sąskaita“, – sakė „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Bendrovė apskaičiavo, kad per vasarą pardavė 2 proc. – 2156 tonų – kiaulienos daugiau nei per tą patį laiką pernai.

„Mėsos pardavimas mūsų prekybos tinkle išliko stabilus.

Kai pabrango kiauliena, neliko didelio kainų skirtumo, tad pirkėjai dažniau renkasi jautieną, triušieną, daugiau parduodama ir vištienos“, – sakė „Rimi“ Komercijos skyriaus vadovė Ieva Gindrėnė.

Pasak jos, nors dėl sezoniškumo rudenį kiauliena paprastai šiek tiek pabrangsta, pastarąsias kelias savaites jos kaina rinkoje išliko nepakitusi. „Vis tik, atsižvelgiant į šių dienų tendencijas kitose Europos rinkose, išlieka tikimybė, kad šios mėsos kaina dar gali didėti“, – teigė I.Gindrėnė.

Anot „Iki“ rinkodaros vadovo Andrejaus Pometko, kiaulienos kainų pokytis lentynose įvyko dar balandžio mėnesį, tačiau, palyginti su pabrangusia žaliava, jis nebuvo itin ryškus.

„Visgi, nepaisant kainų pokyčio, per kepsninių sezoną kiaulienos pardavimas, palyginti su 2018-ųjų vasara, netgi augo ir ši tendencija laikėsi iki pat rudens.

Nors kaina pirkėjams yra vienas svarbiausių pasirinkimo kriterijų, pastebime, jog jie pirmenybę teikia šviežiai, aukštos kokybės kiaulienai. Dėl to nuolat kalbamės su tiekėjais, peržiūrime kainas ir ieškome būdų, kaip užtikrinti geriausią kainos bei kokybės santykį“, – kalbėjo A.Pometko.

Atsiplėšė nuo dugno

Lietuvoje auginama apie 640 tūkst. kriuksių. O pastarieji pora metų jų augintojams buvo blogi. Prekybą smarkiai varžė afrikinis kiaulių maras – patekę į III apsaugos zoną kiaulių fermos prarasdavo galimybę prekiauti gyvuliais, ir jų verslas keliems mėnesiams būdavo paralyžiuojamas. Grūdų, tad ir pašarų kainos sukilo, brango ir energija.

„Pašarų brangimas niekam nė motais – visuomenei nerūpi, kiek ūkininkai už juos moka. Taigi pastaruosius porą metų kiaulių supirkimo kainos buvo nenormaliai mažos, jos nedengė savikainos. Daug kiaulių augintojų Europoje sumažino bandas, Lietuvoje taip pat ūkiai sumenko, kai kurie, pavyzdžiui, Šiaulėnų kompleksas apskritai nutraukė veiklą.

„Idavang“, kurios fermose kriuksi maždaug pusė Lietuvos auginamų kiaulių, skelbė, kad pernai dėl smukusių supirkimo kainų patyrė apie 2 mln. eurų nuostolių, vadinasi, viso kiaulininkystės sektoriaus nuostoliai sudarė apie 4-5 mln. eurų.

Dabar pagaliau kiaulienos supirkimo kaina yra normali“, – „Lietuvos rytui“ yra sakęs Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos direktorius Algis Baravykas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.