„SME Finance“ suteiktas finansavimas verslui pasiekė ketvirtį milijardo eurų

Nebankinio finansavimo bendrovės „SME Finance“ suteikto finansavimo verslui suma pasiekė 250 milijonų eurų. Tokių rezultatų padėjo pasiekti vis populiarėjančios verslo finansavimo alternatyvos, aktyvus investicijų pritraukimas, kasmet dvigubinamas paskolų portfelis bei tarptautinė bendrovės plėtra.

Paklausiausia paslauga išlieka faktoringas – sudaro net 87 proc. krepšelio.<br>M.Patašiaus nuotr.
Paklausiausia paslauga išlieka faktoringas – sudaro net 87 proc. krepšelio.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 7, 2019, 12:07 PM, atnaujinta Oct 7, 2019, 12:56 PM

„Faktoringo paslaugų rinka Baltijos šalyse išgyvena pakilimą, o labiausiai šios paslaugos populiarėja Lietuvoje. Europos centrinio banko duomenimis, šiemet Lietuvos įmonės sąskaitų finansavimu naudojasi dešimtadaliu aktyviau, o Latvijoje ir Estijoje fiksuojamas atitinkamai 4,6 proc. ir 1,3 proc. prieaugis.  Pagal verslo prekybos kreditų įsipareigojimų augimą Lietuva užima 4-ąją vietą visoje Europos Sąjungoje“, – apie faktoringo rinkos augimą pasakoja Mindaugas Mikalajūnas, „SME Finance“ vadovas. 

Jo teigimu, šios rinkos perspektyvos skatina įmonę intensyviai investuoti į informacinių technologijų tobulinimą, siekiant maksimaliai automatizuoti įmonių finansavimą. 

Prekybininkams padeda uždirbti daugiau pelno 

Kaip teigia M. Mikalajūnas, dažniausiai nebankiniu finansavimu naudojasi prekybos bendrovės, kurių dalis „SME Finance“ klientų portfelyje didesnė nei trečdalis (36 proc.). Po penktadalį klientų sudaro paslaugų (20 proc.) ir logistikos bendrovės (19 proc.), dar šeštadalį – gamybos įmonės (16 proc.). Alternatyviu bankams finansavimu naudojasi ir infrastruktūrinius projektus įgyvendinančios kelių tiesimo ir statybų bendrovės, kurių dalis klientų portfelyje sudaro 7 proc.

„Nors mūsų paslaugomis naudojasi kone visų verslo sričių įmonės, prekybininkams nebankinis finansavimas patrauklus dėl galimybės dirbti pelningiau – tokių įmonių pelnas tiesiogiai priklauso nuo parduodamos produkcijos kiekio. Kuo daugiau apyvartinio kapitalo turi įmonė, tuo didesnius produkcijos kiekius gali užsipirkti ir parduoti. Nors nebankinis faktoringas kainuoja kiek brangiau, tačiau ženkliai greitesnis reikiamų sumų surinkimas atsiperka sparčiau augančiomis apyvartomis“, – pasakoja „SME Finance“ vadovas. 

Naudojasi sparčiai augančios įmonės, kurioms bankai skolinti neskuba

Naujam verslui arba sparčiai augančioms bendrovėms nebankinis finansavimas dažnu atveju tampa vienu iš patogiausių būdų pasiskolinti pinigų. Tai patvirtina ir sparčiai augančios modulinių namų gamybos bendrovės „Apasteel“ generalinė direktorė Kristina Apavičiūtė. Krašto apsaugos ministerijos skelbtą konkursą laimėjusi įmonė šios organizacijos užsakymu pastatė 3,8 mln. eurų kainuojantį objektą.  Kaip teigia K. Apavičiūtė, nors sutartis buvo sudaryta su valstybine įstaiga, apmokėjimo sąlygos buvo itin nepalankios – 12 mėnesių projektą teko vykdyti be jokių mokėjimų. Tradiciniai bankai tokius atvejus vertina itin atsargiai. 

„Esame ne kartą kreipęsi paskolų į bankus, tačiau mūsų verslo rodiklius jie vertina labai konservatyviai, o sprendimus priima lėtai. Mūsų prisiimti įsipareigojimai skatino veikti greitai, todėl kreipėmės finansavimo į faktoringo bendrovę, – pasakoja K. Apavičiūtė. – Sąskaitų finansavimas tokioje situacijoje tampa išganymu, nes verslo plėtrai būtinas sumas gauname greitai ir be varginančių formalumų.“ 

Paklausiausia paslauga išlieka faktoringas – sudaro net 87 proc. krepšelio

„SME Finance“ vadovas pažymi, kad poreikis faktoringo paslaugoms Lietuvoje tik auga. Nors įmonė teikia ir verslo paskolas, tačiau pagal finansuotas sumas būtent faktoringas sudaro 87 proc. paslaugų krepšelio. 

„Faktoringo populiarumo priežastis – paprastas ir greitas procesas, operatyvus pinigų gavimas į sąskaitą. Skirtingai nei paskolai, faktoringui nereikia užstato, pakanka minimalios dokumentacijos. Matome, kad verslas Lietuvoje dar tik atranda sąskaitų finansavimą, nes vis daugiau smulkių ir vidutinio dydžio įmonių kreipiasi į mus. Atsižvelgdami į kiekvienos įmonės situaciją pasiūlome įvairių paslaugų kombinaciją“, – sako M. Mikalajūnas. 

Faktoringo bendrovės teigimu, per beveik 3 metus veiklos „SME Finance“ suteikė finansavimą 55 tūkst. kartų. 

Vidutinis metinis kliento finansavimas išaugo iki 170 tūkst. eurų 

Komentuodamas, kaip kinta Lietuvos įmonių naudojimasis faktoringu, M. Mikalajūnas teigia, kad reguliariai pritraukdama naujų investuotojų „SME Finance“ gali pasiūlyti vis didesnes finansavimo sumas ir  ilgesniam laikotarpiui. Tai atspindi ir vidutinės finansuotos sumos augimas. Pavyzdžiui, 2016 m. šis rodiklis sudarė 2000 Eur, o šiemet jis siekia 4000 Eur. Vidutinė suteikto finansavimo suma klientui praėjusiais metais buvo 100 tūkst. Eur, o 2019 m. jau siekia 170 tūkst. Eur.

Veiklos geografija siekia Indiją, Kiniją ir Honkongą

Kalbėdamas apie finansavimo besikreipiančias įmones, M. Mikalajūnas teigia, kad daugumą sudaro Lietuvos bendrovės, tačiau vis dažniau finansavimu pasinaudoja ir užsienyje veikiančios bendrovės, dirbančios Jungtinės Karalystės, Norvegijos, Suomijos, Estijos ir Latvijos rinkose. 

„Sėkminga kreditingumo istorija Lietuvoje suteikia įmonėms galimybių drąsiau kreiptis finansavimo ir tuomet, kai jos pradeda veikti kitose rinkose“, – aiškina M. Mikalajūnas. 

Įmonės statistika rodo, kad 64 proc. paskolintų sumų turi sugrįžti iš Lietuvoje registruotų kompanijų, 34,6 proc.  –  iš Europos Sąjungos (ES) ir Europos ekonominės erdvės šalių (EEA), o  likusius 1,4 proc. sudaro gautinos sumos iš kitų šalių, tarp kurių yra JAV, Honkongas, Kinija, Indija, taip pat kaimyninė Baltarusija. 

Neatgautos lėšos sudaro tik 0,008 proc. finansuotos sumos 

M. Mikalajūnas dalinasi, kad greitas finansavimas teoriškai turėtų didinti faktoringo bendrovės prisiimamą riziką, tačiau per visą veiklos laiką į „SME Finance“ iš finansuotų klientų nesugrįžo tik 20 tūkst. Eur – tai sudaro 0,008 proc. bendrai finansuotų sumų. Pasiskolintų lėšų nesugebėjo grąžinti kelios smulkios įmonės iš skirtingų sektorių. 

„Daug dėmesio skiriame sandorių rizikos valdymui. „SME Finance“ komandos pagrindas yra specialistai, ilgus metus dirbę su finansiniai procesais bankuose. Sandoriams taikome prekinio kredito draudimą, taip pat pasiteisino mūsų pasirinkta rizikos valdymo politika. Pastebėjome, kad mūsų rekomendacijas dėl verslo sandorių klientai vertina atidžiai – jei patys nesiimame finansuoti vieno ar kito pirkėjo, tikėtina, kad jis yra labai rizikingas“, – teigia M. Mikalajūnas.

Kasmet dvigubina verslo finansavimui skirtas sumas

Lietuvos ir užsienio investuotojų pastangomis „SME Finance“ pavyksta sparčiai auginti verslo finansavimui skirtas lėšas, tuo pačiu didinant skolinamas sumas ir ilginant paskolų terminus. 2016 m. pabaigoje įmonė buvo suteikusi paskolų už 3 mln. Eur, 2017 m. šis rodiklis siekė 24 mln., 2018 m. – jau  91 mln., o per 2019 m. tris ketvirčius „SME Finance“ suteikė finansavimo už 132 mln. eurų. 

Šių metų liepą veiklą faktoringo bendrovė pradėjo kaimyninėje Latvijoje. Per keletą pirmųjų veiklos savaičių Latvijos verslui jau suteikta arti 1 mln. Eur finansavimo. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.