Sumokėjo už orą – vietoje lauktos paslaugos senjoras tuščiai išleido pinigus

Informacijos negavo, bet sulaukė sąskaitos už tai, kad daugiau kaip pusvalandį klausėsi atsakiklio pažadų netrukus sujungti su konsultantu. Taip nutiko šiauliečiui, paskambinusiam 118.

 Šiaulietis pensininkas P.R.Pangonis nemaloniai nustebo, kad už informacijos laukimą turėjo nemenkai sumokėti.<br> G.Šiupario ir J.Stacevičiaus nuotr.
 Šiaulietis pensininkas P.R.Pangonis nemaloniai nustebo, kad už informacijos laukimą turėjo nemenkai sumokėti.<br> G.Šiupario ir J.Stacevičiaus nuotr.
Skambučio telefonu 118 kaina už minutę – 0,43 euro.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Skambučio telefonu 118 kaina už minutę – 0,43 euro.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šiaulietis pensininkas P.R.Pangonis nemaloniai nustebo, kad už informacijos laukimą turėjo nemenkai sumokėti.<br>G.Šiupario nuotr.
Šiaulietis pensininkas P.R.Pangonis nemaloniai nustebo, kad už informacijos laukimą turėjo nemenkai sumokėti.<br>G.Šiupario nuotr.
Skambučio telefonu 118 kaina už minutę – 0,43 euro.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Skambučio telefonu 118 kaina už minutę – 0,43 euro.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 17, 2019, 7:19 PM, atnaujinta Oct 18, 2019, 9:49 AM

82 metų pensininkas Petras Remigijus Pangonis trumpuoju numeriu 118 tą pačią dieną skambino dukart. Pirmąsyk jis laukė 19 minučių, antrąsyk – 17-a.

Senjoras taip ir nesulaukė, kol atsilieps konsultantas. Reikiamą telefono numerį šiaulietis sužinojo kitur ir būtų pamiršęs šiuos skambučius, bet gavęs sąskaitą nemaloniai nustebo, nes už skambučius numeriu 118 jam priskaičiuota 15,84 euro.

„Suprantu, kad reikia mokėti už suteiktą informaciją, kad jos reikia ieškoti, tad buvau pasirengęs mokėti. Bet kodėl turiu pinigus kloti vien už tai, kad laukiau, kol mane sujungs su konsultantu?“ – stebėjosi P.R.Pangonis.

Kai šia istorija pradėjo domėtis „Lietuvos rytas“, pensininkui paskambino numerį 118 valdančios bendrovės „Telia“ atstovai ir pasiūlė sumokėti sąskaitą, be to, pridėti kompensaciją.

P.R.Pangonis atsisakė padiktuoti banko sąskaitos numerį, todėl vokas su 40 eurų jam buvo pristatytas į namus.

Vis dėlto principingas šiaulietis atsisakė papildomų pinigų ir skrupulingai paėmė tik už laukimą jam priskaičiuotą sumą.

Pinigai – vien už laukimą

Pensininkas teigė, kad numeris 118 gerai reklamuojamas, tad jam nekilo minties, jog turės mokėti vien už skambutį.

Paslauga 118 skambučiai internete pristatoma kaip lokalios informacijos ekspertai, kurie per porą minučių randa sprendimą jūsų problemai.

Tinklalapyje 118.lt/skambučiai nurodyta ir pokalbio minutės kaina – 0,43 Eur.

Tačiau P.R.Pangonis numerį surinko iš atminties, į tinklalapį nė nežvilgtelėjo, o paskambinęs nebuvo įspėtas, kad kiekviena laukimo minutė yra mokama.

„Netelpa galvoje, kaip galima mokėti už laukimą, kol tave aptarnaus“, – stebėjosi pensininkas.

Paslauga nėra pelninga

Pasak numerį 118 valdančios bendrovės „Telia“ atstovo Audriaus Stasiulaičio, mokama informacijos linija Lietuvoje veikia beveik 20 metų, įkainiai už minutę nesikeičia jau daugybę metų, o laukimas visą laiką irgi buvo įskaičiuojamas. Ne darbo metu skambučiai neapmokestinami.

„Tai reguliuojama rinkos paslauga, kurios tarifus skelbiame viešai, o laiko apskaitą griežtai prižiūrime tiek mes patys, tiek komunikacijų prievaizdai“, – tvirtino A.Stasiulaitis.

Statistika rodo: vidutinis laukimo laikas, kol atsilieps konsultantas, – tarp 15 ir 32 sekundžių, priklausomai nuo skambučių srauto, o vidutinė pokalbio trukmė siekia apie 70 sekundžių.

Tačiau „Lietuvos ryto“ korespondentė numeriu 118 skambino dukart ir abu sykius laukė ilgiau nei 32 sekundes.

„Kiekvieną mėnesį taip aptarnaujame maždaug 40 tūkstančių skambučių, bet ši paslauga mums nėra pelninga ir už jos teikimą gautomis lėšomis – apie 20 tūkst. eurų – dengiame tik darbuotojų atlyginimams ir patalpoms išlaikyti būtinas sąnaudas“, – teigė A.Stasiulaitis.

Permoką pensininkui grąžino

Bendrovės „Telia“ atstovas teigė apgailestaujantis dėl išskirtinio atvejo, kai mokamu informacijos telefono numeriu paskambinęs žmogus laukė keliolika minučių, todėl nutarė jam kompensuoti patirtas išlaidas ir dar pasiūlyti kompensaciją.

„Tokie atvejai pavieniai, todėl kiekvieną sprendžiame individualiai ir žmonėms kompensuojame patirtas išlaidas ir nepatogumą.

Ne išimtis ir šiuo atveju – klientui pasiūlėme kompensuoti jo išlaidas ir mėnesinį telefono paslaugų mokestį atitinkančia suma.

Kadangi jis nesinaudoja mūsų paslaugomis ir atsisakė galimybės gauti kompensaciją pavedimu, permoką grąžinome grynaisiais pinigais su dokumentu“, – sakė A.Stasiulaitis.

„Telios“ atstovas teigė, kad ši istorija bendrovei tapo pamoka, tad netrukus skambučio pradžioje bus informuojama apie paslaugos įkainius.

„Vis dėlto kalbėdami apie ateitį matome, kad internetas bei socialinės medijos tampa pagrindiniu informacijos šaltiniu, o vadovaujantis Europos Sąjungos reguliavimu nuo kitų metų pabaigos 118 jau nebus universali paslauga“, – taip tvirtino A.Stasiulaitis.

Turėtų skaičiuoti pinigus tik už pokalbį

Remiantis Telefono ryšio skyrimo ir naudojimo taisyklėmis, viešųjų ryšių tinklų ir viešųjų telefono ryšio paslaugų teikėjai turi teisę be atskiro Ryšių reguliavo tarnybos (RRT) išduoto leidimo naudoti trumpąjį numerį 118.

Taip pat numatyta pareiga šiems teikėjams įdiegti ir naudoti trumpąjį numerį 118, kad būtų galima juo teikti informaciją, įskaitant duomenis apie visus viešųjų telefono ryšio paslaugų abonentus, įtrauktus į viešuosius sąrašus.

RRT Tinklų reguliavimo departamento direktorė Indrė Jurgelionienė teigė, jog teisės aktai numato ir tai, kad telefono ryšio paslaugų teikėjas turi pareigą informuoti apie konkretų tarifą prieš kiekvieną sujungimą, kai skambinama padidinto tarifo numeriu.

Tačiau į padidinto tarifo paslaugos apibrėžimą nepatenka skambučiai numeriu 118. „Telefono ryšio paslaugų teikėjai neturi pareigos informuoti apie konkretų tarifą skambučio metu, tačiau informacija apie įkainį skelbiama kiekvieno paslaugų teikėjo interneto svetainėje“, – sakė I.Jurgelionienė.

Kalbant apie laukimo laiką, kai bandoma susisiekti su telefono ryšio paslaugų teikėju, Elektroninių ryšių paslaugų teikimo taisyklėse yra numatytas saugiklis: jeigu teikėjas telefonu mokamai teikia žinias apie savo ar kitokias paslaugas, jis turi užtikrinti, kad laukimo, kol bus pradėtas pokalbis, laikas būtų neapmokestinamas.

„Taigi laukimo laikas neturėtų būti įskaitomas į sujungimo laiką, – aiškino I.Jurgelionienė. – Bet gali būti įvairių situacijų. Pavyzdžiui, informacija numeriu 118 buvo suteikta, taip pat buvo sujungta su trečiaisiais asmenimis. Tokiu atveju už visą sujungimą nuo prisiskambinimo numeriu 118 iki nukreipto sujungimo pabaigos būtų taikomas tarifas kaip už skambutį į trumpąjį numerį 118.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.