Seimas apsisprendė dėl vaiko pinigų, bet ne visi tuo patenkinti

Už įstatymo projektą balsavo 92 Seimo nariai, prieš – 3, susilaikė – 6.

Seime pritarta vaiko pinigų įstatymo projektui, kuriuo siūloma didinti vadinamuosius vaiko pinigus iki 60 eurų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Seime pritarta vaiko pinigų įstatymo projektui, kuriuo siūloma didinti vadinamuosius vaiko pinigus iki 60 eurų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Seime pritarta vaiko pinigų įstatymo projektui, kuriuo siūloma didinti vadinamuosius vaiko pinigus iki 60 eurų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seime pritarta vaiko pinigų įstatymo projektui, kuriuo siūloma didinti vadinamuosius vaiko pinigus iki 60 eurų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seime pritarta vaiko pinigų įstatymo projektui, kuriuo siūloma didinti vadinamuosius vaiko pinigus iki 60 eurų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Seime pritarta vaiko pinigų įstatymo projektui, kuriuo siūloma didinti vadinamuosius vaiko pinigus iki 60 eurų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 21, 2019, 9:36 AM, atnaujinta Nov 21, 2019, 11:40 AM

Už įstatymo projektą balsavo 92 Seimo nariai, prieš – 3, susilaikė – 6.

Vaiko pinigų didinimui kitais metais biudžete numatyta 152,4 mln. eurų.

Baksnojo į koalicinę sutartį

Socialdarbiečiai nėra patenkinti Vyriausybės siūlymu kitąmet iki 60 eurų padidinti „vaiko pinigus“, tai yra 10 eurų mažiau, nei vasarą sutarė siekti koalicijos sutartį pasirašę valdantieji. 

Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos narys Gediminas Kirkilas pabrėžė, kad svarstant koalicijos sutartį visi skaičiai buvo derinami su Finansų ministerija, o 70 eurų išmoka buvo tik kompromisinis variantas.

„Mes nuosekliai laikomės koalicinės sutarties ir siūlome vaiko pinigams skirti 70 eurų. Pajamų šaltinių yra. Mūsų frakcija juos pateikė, tačiau Finansų ministerija į tai nereaguoja“, - iš tribūnos kalbėjo G.Kirkilas.

„Viešojoje erdvėje buvo pateikiami nuolatiniai pažadai, kad išmokos vaikams bus didinamos iki 70 eurų. Raginčiau padaryti taip, kad ne sykį duotas ir pakartotas pažadas būtų įgyvendintas. Be to, neaišku, kada tai bus padaryta – ar metų eigoje, ar nuo naujų metų“, – svarstant vaiko pinigų klausimą Seime sakė Mišriai parlamentarų grupei priklausantis Mindaugas Puidokas.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Mykolas Majauskas siūlė vaiko pinigus skirti tik toms šeimoms, kurios gyvena socialinėje atskirtyje.

Jo kolegė frakcijoje Gintarė Skaistė skaičiavo, kad vaiko pinigų didinimas ateinantiems metams kainuos 37 mln. eurų. „Siūlau mažiau įsijausti į Kalėdų senelio vaidmenį, o į politiką pažiūrėti kaip į rimtą reikalą – kai sprendžiama kam reikia, o ne kam patogu skirti“, – kalbėjo G.Skaistė ir priminė, kad dėstytojų atlyginimams nepavyksta rasti 16,8 mln. eurų, pareigūnų algoms kelti iki tūkstančio eurų – 37,9 mln. eurų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Piniginės paramos skyriaus vedėjos Svetlanos Kulpinos teigimu, norint įgyvendinti koalicijos susitarimą, tam kitų metų biudžete reikėtų papildomai rasti 37,3 mln. eurų. 

Socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio teiktu įstatymo projektu siūloma nuo 50 iki 60 eurų didinti vaiko pinigus, kurie standartiškai kas mėnesį mokami visiems vaikams nuo gimimo iki 18 metų. Per diskusijas Seime būtent šis siūlymas sulaukė dalies opozicijos nepritarimo, esą taip remiamos ir tos šeimos, kurios gyvena pasiturinčiai ir valstybės paramos joms nereikia.

Projektu siekiama didinti ir papildomą išmoką, kuri bus skiriama neįgaliems, gausių ir nepasiturinčių šeimų vaikams. Papildoma išmoka vaikui didėtų nuo 20 iki 40 eurų. Tai reiškia, kad neįgalūs, gausių ir nepasiturinčių šeimų vaikai kas mėnesį gautų po 100 eurų.

Į vaiko pinigus su papildoma išmoka vaikui, tai yra į 100 eurų kas mėnesį, galės pretenduoti daugiau vaikų iš nepasiturinčių šeimų, nes Seimui siūloma nustatyti, kad nepasiturinti šeima yra tokia, kurioje pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra mažesnės nei 250 eurų, neskaičiuojant pačių vaiko pinigų ir dalies darbo užmokesčio. Iki šiol vertinamų pajamų riba buvo 183 eurai.

Universalią išmoką vaikui Lietuvoje gauna apie 508,6 tūkst. vaikų.

„Šiandien Seime bus pritarta tikriausiai po svarstymo siūlymui didinti vaiko pinigus iki 70 ir 100 eurų, bet kartu su Vyriausybe ieškom termino, nuo kada tai galima padaryti, žiūrint į biudžeto pajamas ir išlaidas, nes dabar dar neaišku tiksliai, kada tai bus“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė R. Karbauskis.

Tariasi dėl datos

Pasak „valstiečių“ vadovo, su Vyriausybe bus skaičiuojama, nuo kurios datos būtų galima kelti išmokas už vaiką iki 70 eurų visiems ir 100 eurų daugiavaikėms, skurdžiau gyvenančioms šeimoms, tai gali būti padaryta ir metų viduryje.

„Nuo sausio tikrai bus aiškiai 60 ir 100, bet pagrindinis siūlymas – 70 ir 100 eurų. Negaliu atsakyti į klausimą, nuo kada tai bus, šitoje stadijoje svarstymo palaikysime pasiūlymą ir paskaičiavę su Vyriausybe skaičiuosime, kada galime įvesti“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Anksčiau ketvirtadienį interviu Žinių radijui R. Karbauskis patvirtino, kad ieškoma būdų „vaiko pinigus“ kitais metais didinti iki 70 eurų, ir jei nuo metų pradžios to padaryti nepavyktų, ši suma galėtų būti pasiekta „kažkuriuo momentu“ kitais metais.

„Ieškome sprendimo, kad būtų 70 eurų, tai yra pasirašyta koalicinėje sutartyje. Jeigu bus neįmanoma to padaryti, galbūt metų bėgyje tai atsitiks kažkuriuo momentu“, – sakė jis.

R. Karbauskis taip pat teigė, jog šias pajamas taip pat gaus ir tos visuomenės grupės, kurios šiuo metu reikalauja kelti atlyginimus.

„Mokytojai ir medikai ir kultūros darbuotojai taip pat yra tėvai ir negalima šnekėti, kad mokytojai negauna tų pajamų, turėdami vaikus“, – sakė „valstiečių“ atstovas.

Vis dėlto jis žadėjo spręsti ir atlyginimų kėlimo klausimą.

Tačiau R. Karbauskis pabrėžė, jog „vaiko pinigai“ yra efektyvi priemonė skurdo mažinimui šalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.