Mažėjant pasiūlai, JAV kyla kalėdinių eglučių kainos

Jungtinėse Valstijose jau kelerius metus kyla kalėdinių eglučių kainos ir tai lemia, be kita ko, darbo jėgos trūkumas bei nepalankios oro sąlygos, darančios neigiamą poveikį ūkiuose Oregono, Mičigano, Šiaurės Karolinos ir Misūrio valstijose auginamų medžių būklei.

 Nacionalinės kalėdinių eglučių augintojų asociacijos duomenimis, vidutinė kalėdinės eglės kaina pernai sudarė 78 JAV dolerius ir buvo 3 JAV doleriais, arba 4 proc., didesnė negu 2016 ir 2017 metais.<br>lrytas.lt koliažas
 Nacionalinės kalėdinių eglučių augintojų asociacijos duomenimis, vidutinė kalėdinės eglės kaina pernai sudarė 78 JAV dolerius ir buvo 3 JAV doleriais, arba 4 proc., didesnė negu 2016 ir 2017 metais.<br>lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-12-22 18:03, atnaujinta 2019-12-27 09:28

Nacionalinės kalėdinių eglučių augintojų asociacijos duomenimis, vidutinė kalėdinės eglės kaina pernai sudarė 78 JAV dolerius ir buvo 3 JAV doleriais, arba 4 proc., didesnė negu 2016 ir 2017 metais.

Tačiau amerikiečiai kalėdinėms eglutėms pernai išleido daugiau nei 2 mlrd. JAV dolerių ir įsigijo daugiau nei 32,8 mln. eglių – 5 mln. daugiau negu metais anksčiau.

Organizacijos atstovas Dougas Hundley (Dagas Handlis) agentūrai „MarketWatch“ pareiškė manąs, jog panaši tendencija vyraus ir šiemet.

Jeigu kainos pakils dar 4 proc., vidutinė Kalėdų simbolio kaina šiek tiek viršys 81 JAV dolerį.

Tačiau kai kurie valstijų, kuriose medžiai nukentėjo labiausiai, ūkininkai įspėja, jog kainos gali pašokti 20–25 JAV doleriais.

2008 metų ekonominės krizės laikotarpiu pasiūla kalėdinių eglučių rinkoje buvo didelė, tačiau vartotojai ėmė riboti savo išlaidas. Dėl to rinkoje atsirado medžių pasiūlos perteklius, o jų kainos smuko žemiau jų auginimo savikainos.

Taigi po 2008 metų ūkininkai ėmė sodinti mažiau medelių. Dėl to, praėjus dešimtmečiui, pasiūla yra sumažėjusi.

Beje, bendrovė „Square“ išnagrinėjo kalėdinių eglučių pardavimų duomenis ir nustatė, kada jas pirkti geriausia ir kada – blogiausia.

Daugiausiai už kalėdinę eglutę teko pakloti vadinamąjį kibernetinį pirmadienį (gruodžio 2-ąją), kuomet vidutinė eglės kaina pasiekė 84 JAV dolerius.

O pigiausiai ją galima įsigyti Kalėdų išvakarėse – vidutinė kaina per Kūčias gali smukti iki 50 JAV dolerių.

Leonas Grybauskas

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.