Degalų kainos jau šovė į viršų – tai tik pradžia

Jau pirmosiomis 2020 metų dienomis kainų pasiutpolkė įsisuko kone į visus degalinių tinklus.  Poveikį kainoms turėjo ne tik nuo Naujųjų metų įsigalioję akcizai, bet ir situacija Vidurio Rytuose.  

 „Facebook“ grupėje „Kuro kainos“  sausio 2–5 dienomis fiksuotose nuotraukose galima matyti akivaizdžiai išaugusias degalų kainas.<br>D.Umbraso nuotr.
 „Facebook“ grupėje „Kuro kainos“  sausio 2–5 dienomis fiksuotose nuotraukose galima matyti akivaizdžiai išaugusias degalų kainas.<br>D.Umbraso nuotr.
„Facebook“ grupėje „Kuro kainos“  sausio 2–5 dienomis fiksuotose nuotraukose galima matyti akivaizdžiai išaugusias degalų kainas.<br>D.Umbraso nuotr.
„Facebook“ grupėje „Kuro kainos“  sausio 2–5 dienomis fiksuotose nuotraukose galima matyti akivaizdžiai išaugusias degalų kainas.<br>D.Umbraso nuotr.
Degalų kainos Alytuje.<br>Skaitytojo nuotr.
Degalų kainos Alytuje.<br>Skaitytojo nuotr.
Degalų kainos Alytuje.<br>Skaitytojo nuotr.
Degalų kainos Alytuje.<br>Skaitytojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 6, 2020, 5:22 PM, atnaujinta Jan 7, 2020, 9:20 AM

Alytiškiai išsigando

Gruodžio 22 dieną Alytuje skaitytojas užfiksavo neįtikėtinas degalų kainas „Neste“ degalinės švieslentėje. Kainos padvigubėjo ir už dyzelino litrą buvo prašoma 2,268 eurų, o už benziną net 2,348 euro.

„Tokias kainas pamačius žmones ištiko, mažų mažiausiai, šokas. Niekas nerizikavo važiuoti ir piltis degalų, nedrįsau to padaryti ir aš“, – pasakojo nuotraukas atsiuntęs pilietis.

Lrytas.lt kreipėsi į „Neste“ prašydami pakomentuoti buvusią situaciją. Po švenčių degalinių tinklo atstovai neslėpė, kad atsakė,  tokia degalų kaina vienoje iš Alytaus degalinių galėjo būti užfiksuota.

„Tiesiog ti buvo klaidingai nustatyta kaina. Ji degalinėje galiojo trumpą laiką, nes pastebėjus klaidą ji buvo ištaisyta“, – komentavo „Neste“ tinklo marketingo ir paslaugų skyriaus vadovė J. Matisonė.

Ji patikino, o kainos degalinėje buvo pakeistos į normalias.

Tačiau pirmosiomis 2020 metų dienomis kainų pasiutpolkė įsisuko kone į visus degalinių tinklus. 

Brango daugiau, nei prognozuota

Praėjusių metų pabaigoje Seimas nusprendė pakelti akcizus degalams. Standartinis akcizų tarifas bešviniam benzinui padidintas nuo 434,43 iki 466 eurų (t. y. 7,3 proc.) už 1 tūkst. litrų produkto, akcizo tarifas gazoliui – nuo 347 iki 372 eurų (t. y. 7,2 proc.) už 1 tūkst. litrų produkto.

Buvo skelbiama, kad dėl mokestinių veiksnių litras degalų turėtų pabrangti apie 4 centus.

Tačiau sulig laikrodžio, skelbiančio Naujuosius metus, dūžiais benzinas ir dyzelinas Lietuvos degalinėse pabrango maždaug 5 centais, o kai kuriose degalinėse – oir dar daugiau. 

Pasak ekspertų, šiuos pokyčius lėmė ne tik ką tik įsigalioję didesni akcizai, bet ir pasaulį krečiantys neramumai.

Pakėlė akcizą 

„Facebook“ grupėje „Kuro kainos“  sausio 2–5 dienomis fiksuotose nuotraukose galima matyti akivaizdžiai išaugusias degalų kainas. Kai kur benzinas  jau buvo pabrangęs 5 centais ir kainavo 1,23 euro, kitur – net 11 centų, iki 1,28 euro už litrą kainos. 

Dyzelino kainos degalinių tinkluose Vilniuje sausį svyravo tarp 1,18 ir 1,22 euro už litrą ir buvo 4–8
centais didesnės nei gruodį.

 Kainų pokyčius fiksuojančio portalo „Pricer.lt“ įkūrėjas Arūnas Vizickas  sako, kad akcizų poveikis degalų kainoms akivaizdus.

Kainas kelia ne tik akcizai

„Užtenka pasižiūrėti į „Orlen Lietuvos“ pateikiamas didmenines kainas. Priklausomai nuo degalų rūšies matome 3 ir 4 centų pokytį“, - komentavo jis.

Tuo tarpu mažmeninėje rinkoje, pasak jo,  šiuo metu situacija itin nestabili. Didžia dalimi ji priklausys ir nuo situacijos Vidurio Rytuose.

Primename, kad penktadienį paryčiais JAV pajėgos netoli Bagdado tarptautinio uosto surengė aviacijos smūgį, kurio metu žuvo 62 metų Qasemas Soleimani, vadovavęs Islamo revoliucinės gvardijos korpuso Kudso pajėgoms. Po šio įvykio žaliavinės naftos kaina šoko į viršų.

„Penktadienį mažosios degalinės kainas keitė tik apie 2 centus, didelėse degalinėse degalai brango jau apie 5 centus. Tuo metu didieji tinklai – „Orlen“ „Circle K“ –  penktadienį kainas buvo pakėlę gerokai smarkiau – iki 5-6 centų.

 Patikrinę kainas pirmadienį pastebėjome, kad kainos šiek tiek sumažėjo. Buvo 1,30 euro už litrą benzino, o pirmadienį jau 1,26–1,27 euro“, – sakė A.Vizickas. 

 Pasak jo, jeigu situacija Artimuosiuose Rytuose išaugs į didesnį konfliktą kainos dar gali augti. Jeigu ji išsikvėps, tai kurį laiką gali išlikti tokios kainos, kokios yra dabar, 

Lietuvoje –  ­pigiausi degalai

Pirmadienį naujienų agentūra BNS pranešė, kad benzinas degalinėse Baltijos šalyse per praėjusius metus pabrango 13–16 proc., dyzelinas – 5–10 proc.

95 markės benzino kainos „Circle K“ degalinėse Vilniuje pernai pakilo 15,9 proc., Taline – 13,3 proc., Rygoje – 13 proc., o dyzelino – atitinkamai 9,7 proc., 9,8 proc., 5,9 procento. 

Pasak BNS, pigiausias tiek benzinas, tiek ir dyzelinas išliko Lietuvoje, o brangiausi šie degalai – Estijoje. 

„Tuos duomenis galima kvestionuoti. Degalinės paprastai taiko diferencijuotą kainodarą. Tarkime, Vilniuje tam tikram rajone degalų kaina gali mažesnė, kitame – didesnė. Jeigu lygini tam tikro Vilniaus rajono degalinės kainas, kurios yra mažiausios, su Rygos rajone esančia degaline, kur yra brangiausia, tai negali tvirtinti, kad Lietuvoje pigiausi degalai. Jeigu būtų pasirintos tam tikros panašios aplinkybės – tos pačios sąlygos, panašus rajonas, panašaus formato degalinė, tai skirtumas būtų pakankamai mažas – tesiektų  kokius 2-4 centus“, – komentavo „Pricer.lt“ įkūrėjas A. Vizickas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.