Naujų mokesčių prigalvojo ir lenkai – neįtinka nei cukrus, nei maisto papildai

Lietuvoje valdžia baigiantis 2019-iesiems karštligiškai ieškojo, ką galima papildomai apmokestinti. O kaimyninėje Lenkijoje nišiniais vadinami mokesčiai turėtų įsigalioti nuo šių metų vidurio.

Lenkija taps dar viena ES valstybe, apmokestinusia daug cukraus turinčius gėrimus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lenkija taps dar viena ES valstybe, apmokestinusia daug cukraus turinčius gėrimus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lenkija taps dar viena ES valstybe, apmokestinusia daug cukraus turinčius gėrimus.<br>„Scanpix“ nuotr.
Lenkija taps dar viena ES valstybe, apmokestinusia daug cukraus turinčius gėrimus.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai LR, Varšuva

Jan 20, 2020, 8:31 AM, atnaujinta Jan 20, 2020, 8:43 AM

Lenkijos vyriausybė ketina nuo liepos įvesti specialų mokestį saldiesiems gėrimams ir mažuose buteliukuose parduodamiems svaigalams.

Be to, planuojama įvesti specialų mokestį maisto papildų reklamai.

Paseks vengrų pavyzdžiu

Įstatymo projektą pateikusi Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) aiškino, jog cukrus yra viena svarbiausių nutukimo priežasčių, o naujausi tarptautiniai tyrimai liudija, kad Lenkijos vaikai sparčiausiai tunka visoje Europos Sąjungoje.

11–15 metų vaikų grupėje 29,7 procento lenkų berniukų ir 14,3 procento mergaičių turi antsvorio.

Todėl cukraus turinčius gėrimus planuojama apmokestinti – nelygu šio produkto koncentracija, mokestis turėtų siekti 0,2–0,8 zloto (4,7–18,8 euro cento) už butelį.

Anot SAM, Prancūzijoje ir Vengrijoje įvedus panašų mokestį saldžiųjų gėrimų suvartojimas sumažėjo.

Neįtiko maisto papildai

Savo ruožtu televizija, radijas, spauda bei interneto portalai netrukus privalės mokėti specialų mokestį už maisto priedų reklamą. Jis prilygs dešimtadaliui užmokesčio, gauto už minėto produkto reklamą.

Tokiu būdu SAM tikisi pabranginti maisto priedus ir surinkti daugiau lėšų aiškinamajai kampanijai, kad tokie preparatai nėra vaistai, o dažnai net neturi nieko bendra su sveikatingumu.

Ministerijos teigimu, šių produktų savikaina yra kur kas mažesnė nei vaistų, todėl jų gamintojai gali skirti daugiau lėšų reklamai nei farmacininkai, o skambios kampanijos dalį žmonių suklaidina ir paskatina pirkti.

Dar vienas taikinys – stiprieji gėrimai mažuose buteliukuose. Juos irgi siekiama papildomai apmokestinti. SAM teigimu, maži buteliukai buvo išrasti tam, kad alkoholį pamėgtų moterys, nes juos patogu sutalpinti rankinukuose ir taip slėpti savo priklausomybę.

Kova su alkoholizmu

Rinkos ekspertai neslepia, jog alkoholis tokioje taroje jau kelia rimtų problemų. Apskaičiuota, kad kas rytą parduotuvėse tokių buteliukų parduodama po milijoną, o tai reiškia, jog daugybė žmonių į darbą ateina įkaušę.

Per dieną visoje Lenkijoje tokių gėrimų nuperkama apie tris milijonus. Mažoje taroje įsigyjama net 29 proc. šalyje parduodamos degtinės.

Dėl to įvairių miestų ir regionų vadovai prašė uždrausti naudotis svaigalams tokią tarą. Panašiai kaip Lietuvoje, kurioje nuo šių metų nebegalima pardavinėti alkoholio mažuose plastikiniuose indeliuose.

Lenkijos vyriausybė įvesti visuotinio draudimo kol kas nesiryžta – kalbama tik apie tai, kad už kiekvieną buteliuką bus imamas papildomas vieno zloto (23,5 euro centų) mokestis. Pusė pajamų atiteks seniūnijoms, kuriose bus parduotas alkoholis, o kita dalis bus pervesta valstybiniam sveikatos fondui.

Prognozuojama, jog nauji mokesčiai valstybės iždą papildys trimis milijardais zlotų (707 mln. eurų).

Maždaug 2,5 mlrd. zlotų (588 mln. eurų) bus surinkta už gėrimuose esantį cukrų, pusė milijardo zlotų (118 mln. eurų) laukiama už alkoholį, o iš maisto priedų reklamos apmokestinimo tikimasi surinkti apie 50–100 mln. zlotų (11,8–23,6 mln. eurų).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.