Seime bus ieškoma, kuo pakeisti bankus regionuose

Seime sudaryta darbo grupė per tris mėnesius ketina įvertinti, kaip padidinti finansinių paslaugų prieinamumą Lietuvos regionuose, kuriuose jau ne vienerius metus mažėja komercinių bankų padalinių.

Spiritinių gėrimų akcizų pajamos pernai išaugo 6,9 proc. iki 211,186 mln. eurų, vyno – 10,4 proc. iki 40,176 mln. eurų, tarpinių produktų – smuktelėjo 1,1 proc. iki 7,338 mln. eurų, alaus – sumenko 1,3 proc. iki 84,342 mln. eurų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Spiritinių gėrimų akcizų pajamos pernai išaugo 6,9 proc. iki 211,186 mln. eurų, vyno – 10,4 proc. iki 40,176 mln. eurų, tarpinių produktų – smuktelėjo 1,1 proc. iki 7,338 mln. eurų, alaus – sumenko 1,3 proc. iki 84,342 mln. eurų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Sabaitis,BNS

2020-01-20 16:35

Darbo grupės vadovas parlamentinio Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas „valstietis“ Valius Ąžuolas sako, kad pagrindinis jos tikslas yra įvertinti, kaip būtų galima pakeisti iš regionų besitraukiančius komercinius bankus. Anot jo, bus diskutuojama ir dėl galimybės įsteigti valstybinį komercinį banką. 

„Jau dabar turime labai daug problemų, nes beveik 0,5 mln. šalies gyventojų nesinaudoja jokiomis elektroninėmis finansų paslaugomis, todėl labai aktyviai uždaromi bankų skyriai juos palieka be šių paslaugų“, – BNS sakė V. Ąžuolas. 

Pasak jo, valstybės valdomas Lietuvos paštas pripažįsta turintis neišnaudotų galimybių plėtoti finansų paslaugas, aktyviau dirbti šalies regionuose galėtų ir kredito unijos.

„Taip pat bus diskutuojama ir dėl galimybės įsteigti valstybinį komercinį banką, ar tai būtų daroma Lietuvos pašto pagrindu, ar pasirinkus kokį kitą būdą. Darbo grupė turės įvertinti visas finansinių paslaugų prieinamumo didinimo regionuose galimybes. Ar pakaktų pakeisti įstatymus, kad tos paslaugos taptų prieinamesnės, ar reikės imtis kažkokių kitų priemonių“, – teigė V. Ąžuolas.

Seimo valdybos sudarytoje darbo grupėje taip pat dirbs Vida Ačienė, Rasa Budbergytė, Gintautas Kindurys, Mykolas Majauskas, Viktoras Rinkevičius ir Juozas Varžgalys, Finansų ministerijos, Lietuvos banko, asociacijos Lietuvos kredito unijos, Lietuvos bankų ir Lietuvos savivaldybių asociacijų, Seimo kanceliarijos ir Lietuvos pašto atstovai.

Darbo grupė įstatymų projektus turės parengti ir BFK pateikti iki balandžio 30 dienos.

„Toks terminas pasirinktas todėl, kad dar Seimo pavasario sesijoje suspėtume priimti įstatymų pakeitimus, jei to prireiktų“, – aiškino V. Ąžuolas.

Anot jo, pirmą darbo grupės posėdį planuojama surengti kitą savaitę.

Prezidentas Gitanas Nausėda praeitą mėnesį pasiūlė pradėti diskusiją dėl valstybės kapitalo banko Lietuvoje. Per pastaruosius kelerius metus trys aktyviai rinkoje veikę žaidėjai paliko Lietuvą arba apsijungė, o šiuo metu SEB ir „Swedbank“ bankai pagal turtą užima daugiau kaip 60 proc. rinkos.

Kritikai teigia, kad valstybinio banko steigimas būtų per brangus, o jo veiklai galėtų trukdyti nederamas politikų kišimasis.

BNS užsakymu bendrovės „Vilmorus“ pernai gruodį atliktoje apklausoje didesnė dalis šalies gyventojų sakė pritariantys, kad būtų steigiamas valstybinis komercinis bankas. Už tai pasisakė 47,9 proc. respondentų, 20,9 proc. buvo prieš, 31,3 proc. neturėjo nuomonės.

valius 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.