EK siūlo naują iki 100 mlrd. eurų vertės priemonę darbo vietoms išsaugoti

Stiprindama atsaką į koronaviruso protrūkį, kuris sudavė skaudų smūgį ekonomikai, Europos Komisija ketvirtadienį pasiūlė naują iniciatyvą, kurią įgyvendinant bus siekiama, kad žmonės išlaikytų darbo vietas, o įmonės – veiklą.

Pagal SURE bus remiamos sutrumpinto darbo laiko sistemos.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Pagal SURE bus remiamos sutrumpinto darbo laiko sistemos.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 2, 2020, 8:08 PM

Pagal naująją priemonę, pavadintą SURE, šalims, kurioms reikia lėšų užtikrinti, kad darbuotojai gautų pajamas, o įmonės išlaikytų darbuotojus, bus paskolinta iki 100 mlrd. eurų.

Šis Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen paskelbtas pasiūlymas turėtų padėti išspręsti Europos Sąjungos (ES) valstybių narių nesutarimus dėl atsako į didelę ekonominę recesiją, kurią išprovokuos epidemija.

Pagal naująją priemonę teikiamos paskolos bus grindžiamos valstybių narių suteiktomis garantijomis ir bus skiriamos ten, kur jų labiausiai reikia. Šia galimybe galės pasinaudoti visos valstybės narės, tačiau ji bus ypač svarbi labiausiai nukentėjusioms, rašoma Komisijos paskelbtame pranešime.

Pagal SURE bus remiamos sutrumpinto darbo laiko sistemos ir panašios priemonės, kuriomis siekiama padėti valstybėms narėms išlaikyti darbo vietas ir apsaugoti samdomus ir savarankiškai dirbančius asmenis nuo atleidimo iš darbo ir pajamų praradimo pavojaus.

Įmonės galės laikinai sumažinti darbuotojų darbo valandų skaičių arba visiškai sustabdyti darbą, o valstybė rems pajamas už nedirbtas valandas.

Savarankiškai dirbantys asmenys dėl dabartinių ekstremalių aplinkybių gaus pajamų pakaitalą, nurodoma Komisijos pranešime.

„Taip reiškiasi Europos solidarumas“, – pareiškė U. von der Leyen per spaudos konferenciją, kurioje paskelbė apie šią ir kitas priemones.

„Komisija teiks paskolas toms valstybėms narėms, kurioms jų reikės savo sutrumpinto darbo laiko sistemų stiprinimui. Šias sistemas jau turi arba netrukus turės visos Europos Sąjungos valstybės narės“, – pareiškė ji.

Kad galėtų finansuoti paskolas valstybėms narėms, Komisija skolinsis finansų rinkose, taigi valstybės narės galės pasinaudoti mažomis ES skolinimosi kainomis, pažymima Komisijos pranešime.

Tam, kad priemonė veiktų, valstybėms narėms reikės suteikti mažiausiai 25 mlrd. eurų garantijų.

Pasiūlymas balandžio 7 dieną bus pateiktas svarstyti ES finansų ministrams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.