Paskelbus karantiną ėmė graibstyti ūkinį muilą – naudoja ne pagal paskirtį

Karantino pradžioje rinkoje pritrūkus dezinfekuojančių skysčių ir higienos specialistams patarus nuo koronaviruso saugotis rankas plaunant ūkiniu muilu, jo paklausa išaugo kelis kartus.

Ūkinio muilo pardavimas parduotuvėse padidėjo kelis kartus.<br>„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
Ūkinio muilo pardavimas parduotuvėse padidėjo kelis kartus.<br>„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
Ūkinio muilo pardavimas parduotuvėse padidėjo kelis kartus.<br>„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
Ūkinio muilo pardavimas parduotuvėse padidėjo kelis kartus.<br>„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Sniegė Balčiūnaitė, BNS

Apr 13, 2020, 5:21 PM, atnaujinta Apr 13, 2020, 5:42 PM

Gamintojai sako nespėjantys įvykdyti visų užsakymų, nes trūksta žaliavų, o prekybos centrai teigia dar prieš paskelbiant karantiną bei jo pradžioje matę augantį higienos prekių poreikį.

„Norfoje“ ūkinio muilo pardavimas, paskelbus karantiną, padidėjo maždaug keturis kartus.

Rimi“ atstovė Renata Keršienė pranešė, kad šį kovą, palyginti su praėjusių metų kovu, šio muilo parduota iki trijų kartų daugiau. Tačiau jo parduotuvėse buvo pakankamai.

„Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė Ernesta Dapkienė BNS sakė, jog ūkinio muilo pardavimas išaugo dar vasario pabaigoje, paskelbus apie pirmą koronaviruso atvejį Lietuvoje – jis šoktelėjo daugiau nei tris kartus.

„Savaitę iki paskelbiant karantiną pardavimas šoktelėjo 4,5 karto, pirmąją karantino savaitę jie augo 2,4 karto, antrąją ir trečiąją augimas sulėtėjo, tačiau ūkinio muilo vis tiek buvo parduodama 1,2 ir 1,6 karto daugiau, palyginti su praėjusiais metais“, – sakė E. Dapkienė.

Ūkinio muilo gamybos bendrovės „Naujoji Ringuva“ pardavimų vadybininkė Kristina Navikaitė BNS pranešė, kad kovą, palyginti su pernai kovu, šio muilo paklausa išaugo iki penkių kartų.

„Paprasto, be jokių priedų, tinkančio plauti rankas, paklausa labiausiai išaugo, su tulžimi, glicerinu, kitais priedais – šiek tiek mažiau“, – sakė ji.

Įmonės atstovės teigimu, didinti gamybos neleidžia žaliavų trūkumas.

„Jaučiame padidėjusį poreikį, bet gaminti nespėjame, nes neturime žaliavų, pavyzdžiui, gyvulinių ar augalinių riebalų, įvairių priedų. Sutrikęs ir pakuočių tiekimas.

Sudėtinga situacija. Dirbame, gaminame, bet ne visus užsakymus įvykdome“, – tvirtino K. Navikaitė.

Pasak jos, ėmus trūkti ūkinio muilo, buvo perkamas kitų rūšių muilas, paviršių valikliai, todėl išaugo ir jų pardavimas: „Ne taip smarkiai, kaip ūkinio muilo, bet vis tiek padidėjo“.

„Naujosios Ringuvos“ vadovė Jurgita Žilvinskaitė prognozuoja, kad iki vasaros žaliavų tiekimas atsistatys.

K. Navikaitė be to, pastebėjo, kad įmonėje stringa gamyba, nes dalis darbuotojų dėl karantino negali atvykti į darbą – prižiūri mažus vaikus.

Karantinas Lietuvoje įvestas nuo kovo 16-osios.

Puikiausiai dezinfekuoja ūkiškas muilas

Kol su Lietuvos alkoholio ir kosmetikos priemonių gamintojais derinamos dezinfekcinių skysčių receptūros bei tariamasi dėl gamybos, žmonės savaip sukasi iš padėties.

Ministrui Aurelijui Verygai pritaria ir medikai, kurie patvirtino – rankų higienai palaikyti dezinfekciniai skysčiai tikrai nėra būtinai. Tam visiškai pakanka paprasčiausio muilo. Lietuvos bendrosios praktikos, šeimos gydytojų asociacijos prezidentas profesorius habilituotas medicinos mokslų daktaras Julius Kalibatas patarė, kad geriausia, jei muilas būtų ūkiškas.

„Aš siūlau rankas plauti ūkišku muilu, kur šarmas, nes jo geros dezinfekcinės savybės. Taip pat reikėtų su savimi nešiotis ir dezinfekuojančias servetėles, nes užsikrėtimas per rankas yra vienas iš pagrindinių užsikrėtimo kelių. Asmeninė higiena turėtų būti ypač aukštam lygyje“, – portalui lrytas.lt sakė profesorius.

Šeimos gydytoja Neringa Martinonienė pritarė, kad muilas ir vanduo yra geriausia apsaugos nuo virusų priemonė.

„Plaukime rankas kruopščiai ir kur kas dažniau nei tik grįžus iš lauko ar po maisto gamybos. Norėdami užkirsti kelią ligų plitimui, jas reiktų plauti po bet kokio kontakto su kitu asmeniu, kitų žmonių daiktais, transporto ir viešų vietų. Stiprios sveikatos ir ramybės visiems“, – patardama šypsosi šeimos gydytoja. Visą straipsnį skaitykite: Gydytoja patarė, kas rankas apsaugo ne prasčiau už dezinfekcinius skysčius

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.