Valstybė ir Neringos valdžia „Ąžuolynui“ turi sumokėti solidžią sumą pinigų

Valstybė ir Neringos savivaldybė Juodkrantės poilsio namams „Ąžuolynas“ turi atlyginti 9,43 tūkst. eurų žalos už du jachtininkų viešbučius, kuriuos teismas yra nurodęs nugriauti.

Juodkrantėje buvo nugriautas „Žuvų restoranas“.<br> A. Jubaičio nuotr. 
Juodkrantėje buvo nugriautas „Žuvų restoranas“.<br> A. Jubaičio nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 29, 2020, 6:26 PM, atnaujinta Apr 29, 2020, 6:29 PM

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) trečiadienį padėjo tašką ginče dėl žalos už statinius Neringoje.

„Byloje nustatyti pažeidimai laikytini valdžios institucijų neteisėtais veiksmais. Pasak LVAT, pareiškėjo prašoma priteisti žala, kilusi dėl jachtininkų viešbučių netekimo, yra konkreti, tikra ir įrodyta“, – pranešė teismas.

Tačiau teismas sumažino kompensacijos sumą – Vilniaus apygardos administracinis teismas prieš dvejus metus buvo nurodęs sumokėti beveik 15 tūkst. eurų.

„Ąžuolynas“ prašė priteisti jam 305,6 tūkst. eurų žalos už dviejų jachtininkų viešbučių, prieplaukos namelio bei žuvų restorano nugriovimą ir 5 proc. metų palūkanas. LVAT sprendė tik dėl žalos už jachtininkų viešbučius.

LVAT pabrėžė, kad žemesnės instancijos teismas neteisingai apskaičiavo žalos dydį: pagal 2004 metų liepos 26 dienos pirkimo–pardavimo sutartį 14,48 tūkst. eurų suma buvo įvertinti ne tik nebaigti statyti jachtininkų viešbučiai, bet ir žuvų restoranas.

Žalą solidariai turės atlyginti Lietuvos valstybė, atstovaujama Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos, ir Neringos savivaldybė.

Valstybės institucijos, pasak teismų, yra atsakingos už tai, kad teritorijos detaliojo plano sprendiniai, patvirtinti savivaldybės tarybos, prieštaravo Kuršių nerijos nacionalinio parko planavimo schemos sprendiniams, draudžiantiems teritoriją prie marių papildomai apstatyti.

Vyriausybės 2012 metų nutarimu UNESCO saugomoje Kuršių nerijoje buvo numatyta nugriauti penkis objektus, iš jų nugriautas tik žuvų restoranas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.