Užsienyje įstrigę šimtai „Kidy Tour“ keleivių siunčia nevilties kupinas žinutes – žmonės likę be pastogės ir pinigų

823 keleiviai, įstrigę Londone (Jungtinė Karalystė) ir Osle (Norvegija). Tiek žmonių, šį savaitgalį ketinusių grįžti į Lietuvą , liko užsienyje. Juos turėjęs pargabenti kelionių organizatorius „Kidy Tour“ negavo leidimo iš Lietuvos transporto saugos administracijos (LTSA) vykdyti skrydžių iš Vilniaus į Oslą, Londoną bei atgal.

823 keleiviai įstrigo Londone ir Osle.<br> Lrytas.lt fotomontažas
823 keleiviai įstrigo Londone ir Osle.<br> Lrytas.lt fotomontažas
823 keleiviai įstrigo Londone ir Osle.<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
823 keleiviai įstrigo Londone ir Osle.<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
823 keleiviai įstrigo Londone ir Osle.<br>V.Skaraičio asociatyvi  nuotr.
823 keleiviai įstrigo Londone ir Osle.<br>V.Skaraičio asociatyvi  nuotr.
823 keleiviai įstrigo Londone ir Osle.<br>V.Skaraičio asociatyvi  nuotr.
823 keleiviai įstrigo Londone ir Osle.<br>V.Skaraičio asociatyvi  nuotr.
823 keleiviai įstrigo Londone ir Osle.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
823 keleiviai įstrigo Londone ir Osle.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
823 keleiviai įstrigo Londone ir Osle.<br>V.Balkūno nuotr.
823 keleiviai įstrigo Londone ir Osle.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 16, 2020, 11:44 AM, atnaujinta May 16, 2020, 3:30 PM

Kelios minutės iki darbo pabaigos penktadienį gavęs raštą, jog leidimo negaus, kelionių organizatorius ir šeštadienio rytą įstrigusiems keleiviams neturėjo jokių naujienų. „Mūsų noras parvežti keleivius niekur nedingo. Mes tą anksčiau ar vėliau padarysime – išeičių ieškojome visą naktį, kaip elgtis, galvosime ir toliau“, – portalui lrytas.lt sakė kelionių organizatorės atstovė Vilma Vaitiekūnaitė.

Skrydžiai į Vilnių turėjo vykti šeštadienio 20 val. iš Oslo ir sekmadienio 17 val. iš Londono.

„Nuo pat kovo 13-osios, kai pirmą kartą iš Milano (Italija) parskraidinome lietuvius, bendradarbiaudami su Užsienio reikalų ministerija (URM) repatriacinių skrydžių įvykdėme visą eilę. Ir šį kartą URM, nors neprivalo, iš Susisiekimo ministerijos gavo patvirtinimą, kad galime organizuoti skrydžius“, – pasakojo V.Vaitiekūnaitė.

Nepaisant to, reikalai įstrigo. LTSA tikina, kad leidimo „Kidy Tour“ neišdavė, nes negavo reikiamo rašto iš Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM), pastaroji tikina, kad minėto rašto ji nė neprivalo išduoti. Įstatymas, kaip teigė V.Vaitiekūnaitė, taip pat nenumato, jog turi būti SAM pažyma, tai – perteklinis reikalavimas.

Tą komentare, perduodame naujienų agentūrai BNS, nurodė ir Sveikatos apsaugos ministro atstovė spaudai Lina Bušinskaitė.

Šeštadienį SAM išplatino pranešimą, kuriame nurodė, kad Vyriausybės nutarime dėl karantino Lietuvos teritorijoje paskelbimo įtvirtinta, jog reguliarūs skrydžiai keleiviams vežti į Lietuvos tarptautinius oro uostus vykdomi tik maršrutais, kurių atnaujinimui pritaria Vyriausybė užsienio reikalų ministro siūlymu. Tuo tarpu nereguliarūs skrydžiai, kuriais vežama daugiau nei 10 keleivių, į mūsų šalies tarptautinius oro uostus vykdomi tik gavus Lietuvos transporto saugos administracijos (LTSA) išduotą atskirą leidimą.

„Norime paaiškinti, kad Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) neišduoda jokių leidimų skrydžiams vykdyti ir nedalyvauja jų išdavime. To nebuvo nei anksčiau, nei dabar.

Be to, nors ir nėra tokios praktikos, bet LTSA kreipėsi į SAM su prašymu penktadienį, likus dienai iki skrydžių, atsižvelgiant į oro vežėjų paraiškas vykdyti skrydžius gegužės 16 ir 17 d., įvertinti epidemiologinę situaciją minimose šalyse ir pateikti nuomonę dėl keleivių skraidinimo iš šių šalių. Anksčiau su tokiais prašymais į SAM nesikreipdavo LTSA“, – rašoma ministerijos pranešime.

Kelionių organizatorei ieškant išeičių, kaip pargabenti bilietus įsigijusius keleivius, šie siunčia laiškus pasakodami apie tai, į kokias nepavydėtinas situacijas jie pakliuvo.

„Kažkas išėjo iš darbo, kiti negali grįžti į laidotuves, treti nutraukė nuomą ir dabar neturi, kur gyventi, ketvirti tokią žinią gavo jau būdami pakeliui į oro uostą. Yra ir tokių, kurie atviru tekstu rašo, jog ketina žudytis, kadangi bilietus grįžti pirko už paskutinius pinigus ir tai – jų vienintelė galimybė parsirasti namo“, – pasakojo kelionių organizatorės atstovė.

Kai kurie keleiviai mėgina ieškoti galimybės į Lietuvą grįžti aplinkiniais keliais – prašo „Kidy Tour“ grąžinti pinigus, už kuriuos bandytų namus pasiekti per Frankfurtą Vokietijoje.

„Žmonės labai nusivylę, jaučiama desperacija ir pyktis. Yra tokių, kurie grįžti į Lietuvą ruošėsi su šeimomis. Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas sako, jog apskritai neaišku, kada bus atnaujinti skrydžiai, todėl žmonėms laukti – beviltiška, – portalui lrytas.lt komentavo Lietuvių bendruomenės Jungtinėje Karalystėje pirmininkė Dalia Asanavičiūtė. – Iki šiol „Kidy Tour“ vykdomi skrydžiai būdavo garantuoti, todėl žmonės jais pasitikėjo. Kelionių organizatorius atrodė solidžiai, tad nesistebiu, kad į šio savaitgalio skrydžius žmonės skubiai išpirko bilietus“.

Kaip sakė pašnekovė, iki šiol, prieš ruošdamasi repatriaciniam skrydžiui, „Kidy Tour“ apklausdavo, kiek bus norinčiųjų skristi. Šįkart apie tai, kad parduodami bilietai kelionei į Lietuvą, D.Asanavičiūtė teigė sužinojusi tik šią savaitę. „Dėl to labai nustebau. Tačiau minimas skrydis – jau ne humanitarinis, o komercinis“, – patikslino D.Asanavičiūtė.

Tikėjosi ambasados pagalbos

Kaip pasakojo su portalu lrytas.lt susisiekę skaitytojai, apie būsimą skrydį iš Dublino į Vilnių, turėjusį vykti ateinančią savaitę, su „Kidy Tour“ skelbė Lietuvos ambasada Airijoje. Tačiau dabar, kai skrydis pakibo ant plauko, Airijoje esantys lietuviai iš ambasados nesulaukia jokios pagalbos – trumpai atsakoma, kad „LR ambasada neorganizuoja vykdomojo skrydžio. Tai yra komercinis skrydis, todėl dėl išsamios informacijos prašome kreiptis tiesiogiai į kelionių organizatorių „Kidy Tour“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.