Sunerimo dėl 6,3 mlrd. eurų aprėpiančio ekonomikos gaivinimo plano – skubėjimas kelia įtarimų

Mokslininkai bei įvairios visuomeninės organizacijos subruzdo. Penktadienį valstybės vadovams jos išsiuntė viešą kreipimąsi dėl Finansų ministerijos parengto Ateities ekonomikos DNR plano.

Planui įgyvendinti skiriamos didžiulės lėšos, kurių dauguma bus skolintos.<br>„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
Planui įgyvendinti skiriamos didžiulės lėšos, kurių dauguma bus skolintos.<br>„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 22, 2020, 10:56 AM

Jų nuomone, šio plano priėmimo procesas neatitinka demokratijos kriterijų ir nėra skaidrus.

„Suprantame, kad reikia rasti sprendimus labai skubiai, nes padėtis yra išskirtinė, tačiau tokia skuba kelia didelį susirūpinimą dėl demokratinių procesų nepaisymo.

Plano įgyvendinimui skiriamos didžiulės lėšos (6,3 mlrd. eurų), kurių didelė dalis bus skolintos.

Tuo pat metu neskiriama pakankamai lėšų aštrių socialinių, sveikatos apsaugos, švietimo ir aplinkosaugos problemų sprendimui. Tai akcentuojama ir 2020 m. gegužės 20 d. Europos Komisijos parengtose rekomendacijose Lietuvai“, – teigiama kreipimesi.

Jų nuomone, planas turi būti integruotas į visą valstybės pajamų ir išlaidų kontekstą, kuris jau dabar yra radikaliai pasikeitęs nuo 2020 m. patvirtintų biudžetų.

„Tokios apimties investicijų planas negali būti svarstomas ir priimtas tik Vyriausybės lygmeniu, o turi būti išsamiai aptartas ir priimtas Seime.

Siūlome jame numatytas priemones integruoti į 2020 m. II pusės biudžeto projektą, sudaryti sąlygas biudžeto pakeitimams, organizuoti plataus masto klausymus ir priimti pataisytą biudžetą Seime.

Remiame Vyriausybės norą aptarti projektą su visuomene ir socialiniais partneriais. Tačiau pasirinktas terminas – 5 darbo dienos – nėra pakankamas.

Tai, mūsų manymu, atspindi polinkį priimti sprendimą be konsultacijų su visuomene, o ne ją įtraukti.

Dokumente aptariamos svarbios valstybės veikimo sritys ir priemonės, kurios palies kiekvieną gyventoją. Tokios svarbos siūlymai turi būti nuodugniai diskutuojami ir derinami su socialiniais partneriais, nevyriausybinėmis organizacijomis visuose sprendimų priėmimo etapuose.

Skelbiamame dokumente pasigendame skaidraus ir aiškaus poveikio vertinimo skaičiavimų, tų skaičiavimų prielaidų ir metodų išdėstymo.

Organizacijos yra pasirengusios bendradarbiauti, ieškant oplimaliausio sprendimo plano tobulinimui, jei Seimas bei Vyriausybė sudarys tam sąlygas“, – rašoma kreipimesi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.