Kelias iki G. Nausėdos siūlomų išmokų vaikams sutrumpėjo – tik vienas balsavo prieš

Seimas šiandien, birželio 4-ąją, svarstė, ar pritarti prezidento Gitano Nausėdos siūlymui vaikus, įvaikius ar tėvų globos netekusius vaikus auginančioms šeimoms skirti vienkartines išmokas.

Pinigus norima išmokėti ne vėliau nei liepą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pinigus norima išmokėti ne vėliau nei liepą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
G.Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
M.Majauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
M.Majauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
Pinigus norima išmokėti ne vėliau nei liepą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pinigus norima išmokėti ne vėliau nei liepą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pinigus norima išmokėti ne vėliau nei liepą.<br>T.Bauro nuotr.
Pinigus norima išmokėti ne vėliau nei liepą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 4, 2020, 10:12 AM, atnaujinta Jun 4, 2020, 11:19 AM

Palaikymą idėjai savaitės pradžioje neeliniame posėdyje išsakė Biudžeto ir finansų komitetas. Socialinių reikalų ir darbo komitetas šiam projektui iš esmės taip pat pritarė.

Ketvirtadienį po svarstymo projektui pritarta: už balsavo 94 Seimo nariai, prieš – 1, susilaikė 5.

Seimo narys konservatorius Mykolas Majauskas ragino parlamentarus balsuoti prieš prezidento siūlymą.

„Turiu tris vaikus ir papildomos pajamos mane tikrai pradžiugintų. Tačiau ar nuo to būtų geriau Lietuvai, aš nesu tikras, nes tai didina deficitą, kuris yra vienas didžiausių ES.

Tai augina skolą, kurią reikės grąžinti mūsų vaikams. Tai remia užsienio ekonomikas, nes skatiname importuojamų prekių suvartojimą, nes didelė dalis Lietuvoje suvartojamų prekių – importuojamos“, – motyvavo parlamentaras.

Jo įsitikinimu, vienkartinė išmoka neišspręs šeimų skurdo klausimų, o prieš rinkimus išdalindami pinigus greitai susidursime su problemomis, kai reikės didinti medikų, mokytojų atlyginimus, pensijas, o lėšų ižde neliks.

Prezidento vyriausiasis patarėjas, Ekonominės ir socialinės politikos grupės vadovas Simonas Krėpšta įvardijo šio siūlymo tikslus: neutralizuoti poveikį toms asmenų grupėms, kurių pajamos būtent ekonomikos svyravimams jautriausios, bei skatinti vidaus vartojimą.

Šalies vadovas siūlo vaikams iš nepasiturinčių ir gausių šeimų, taip pat vaikams su negalia ne vėliau kaip liepos 31 d. išmokėti vienkartinę 200 eurų išmoką, o visiems kitiems vaikams – vienkartinę 120 eurų išmoką. Pastarąją gautų daugiau kaip 507 tūkst. vaikų, arba 330 tūkst. šeimų, o 200 eurų – 134 tūkst. vaikų, arba 60 tūkst. šeimų.

Papildomai būtų suteikiama galimybė naujiems gavėjams gauti vienkartinę išmoką ir po liepos, bet tik tiems, kurie įgis teisę gauti kas mėnesį mokamus vaiko pinigus iki šių metų pabaigos. Parama būtų skiriama be atskiro prašymo.

Pasak S.Krėpštos, prezidento siūlymui įgyvendinti reikės 72 mln. eurų. Lėšos būtų išmokamos iš valstybės biudžete pasiskolintų lėšų.

Galutinai dėl vienkartinių išmokų skyrimo Seimas apsispręs birželio 9 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.