Britai pasakė, kaip po „Brexit“ tikrins importuojamas prekes

Didžioji Britanija ketina taikyti „švelnesnį“ importo iš Europos Sąjungos (ES) tikrinimo pasienyje režimą, kai šiais metais pasibaigs pereinamasis laikotarpis po „Brexit“. Taip norima padėti atsigauti įmonėms, nukentėjusioms nuo koronaviruso krizės. 

Didžioji Britanija ketina taikyti „švelnesnį“ importo iš ES tikrinimo pasienyje režimą.<br>„AFP/Scanpix“ nuotr.
Didžioji Britanija ketina taikyti „švelnesnį“ importo iš ES tikrinimo pasienyje režimą.<br>„AFP/Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 12, 2020, 4:36 PM

Pasak „The Financial Times“ ir BBC, ministrai, spaudžiami ekonominių koronaviruso pandemijos padarinių prislėgto verslo, atsisakė planų įvesti griežtesnį režimą.

Didžiosios Britanijos ekonomika nuo kovo mėnesio sunyko daugiau nei penktadaliu. Tai rekordinis nuosmukis, kurį lėmė šalyje įvestas karantinas.

Sausio 31 dieną šalis oficialiai paliko ES po 47 metus trukusios narystės, tačiau pereinamasis laikotarpis tęsis iki gruodžio 31 dienos. Iki šio laiko JK išliks bloko bendrojoje rinkoje ir muitų sąjungoje.

Deryboms dėl naujo prekybos susitarimo patekus į aklavietę, Didžioji Britanija vis dėlto atmetė ES pasiūlymus pratęsti pereinamąjį laikotarpį.

„Oficialiai patvirtinu, kad JK nepratęs pereinamojo laikotarpio ir kad metas pratęsti terminą jau baigėsi“, – po susitikimo su ES lyderiais tviteryje parašė JK kabineto ministras Michaelas Gove'as.

„2021 metų sausio 1 dieną susigrąžinsime savo politinės ir ekonominės nepriklausomybės kontrolę“, – tviteryje parašė M. Gove'as, vienas iš pagrindinių „Brexit“ šalininkų.

Visgi Škotijos ir Velso decentralizuotų vyriausybių vadovai penktadienį pasirašė bendrą laišką, adresuotą ministrui pirmininkui Borisui Johnsonui, ragindami jį prašyti pratęsti paramą pandemijos prislėgtam verslui.

„Manome, kad atsisakyti pereinamojo laikotarpio nuo šių metų pabaigos būtų nepaprastai neapgalvota“, – parašė Škotijos pirmoji ministrė Nicola Sturgeon ir Velso pirmasis ministras Markas Drakefordas.

Šaltinis iš Didžiosios Britanijos vyriausybės penktadienį patvirtino, kad vyriausybė pasirengusi laikytis „pragmatiško ir lankstaus požiūrio“ į patikrinimus pasienyje po „Brexit“.

„Mes suprantame koronaviruso poveikį JK verslui“, – teigė šaltinis.

„Šių metų pabaigoje, perėmę savo įstatymų ir sienų kontrolę, laikysimės praktinio ir lankstaus požiūrio, kad padėtume verslui prisitaikyti prie pokyčių ir išnaudoti galimybes, kurias suteiks buvimas už bendrosios rinkos ir muitų sąjungos ribų“.

„Brexit“ procesą koordinuojančio kabineto atstovas spaudai pažymėjo, kad vyriausybė kiek anksčiau šią savaitę pranešė „netrukus“ pristatysianti atnaujintą planą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.