R. Karbauskis siūlo paankstinti sprendimą dėl rūkalų: paliestų visus rūkančius jau kitąmet 

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis siūlo metais paankstinti planuojamą draudimą prekybos vietose viešai eksponuoti tabako gaminius. Jis įregistravo tokį pasiūlymą Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisoms.

Ramūnas Karbauskis siūlo metais paankstinti planuojamą draudimą prekybos vietose viešai eksponuoti tabako gaminius.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis siūlo metais paankstinti planuojamą draudimą prekybos vietose viešai eksponuoti tabako gaminius.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis siūlo metais paankstinti planuojamą draudimą prekybos vietose viešai eksponuoti tabako gaminius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ramūnas Karbauskis siūlo metais paankstinti planuojamą draudimą prekybos vietose viešai eksponuoti tabako gaminius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 22, 2020, 2:26 PM, atnaujinta Jun 22, 2020, 2:38 PM

Jei Seimas pritartų R. Karbauskio siūlymui, toks draudimas įsigaliotų ne 2022 metų gegužės 1 d., o 2021 metų gegužės 1 d. „Įvertinus tai, kad Sveikatos reikalų komitetas buvo suderinęs įsigaliojimo datą – 2020 m. lapkričio 1 d., o svarstymo plenariniame posėdyje metu buvo pritarta neproporcingai ilgam terminui, kuris toks tikrai nėra reikalingas verslui pasiruošti įstatymo įgyvendinimui, siūlytina kompromisinė įstatymo įsigaliojimo data – 2021 m. gegužės 1 d.“, – savo siūlymą argumentuoja R. Karbauskis.

Birželio 18 d. Seimas po svarstymo pritarė Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisoms, kuriomis siūloma nustatyti specialius su tabako gaminių prekyba susijusius reikalavimus, taikomus mažmeninės prekybos vietoms. Pagal svarstomus pakeitimus mažmeninės prekybos vietose būtų draudžiama viešai eksponuoti tabako gaminius, su jais susijusius gaminius ir įrenginius.

Šis draudimas negaliotų tabako gaminių parduotuvėse, tabako gaminių skyriuose (su sąlyga, kad šie gaminiai nebus eksponuojami šių parduotuvių ar skyrių išorinėse vitrinose), tarptautiniame jūrų ar oro uoste ar Lietuvos valstybės sienos su trečiosiomis šalimis perėjimo punkte įsteigtose prekybos vietose, kuriose prekės parduodamos tik iš Lietuvos Respublikos išvykstantiems keleiviams, taip pat laivuose, orlaiviuose, traukiniuose, vežančiuose keleivius tarptautiniais maršrutais.

Mažmeninės prekybos vietose Vyriausybės įgaliotos institucijos nustatyta tvarka būtų leidžiama pateikti tik šią tabako gaminių, su tabako gaminiais susijusių gaminių informaciją: gamintojo, parduodamų tabako gaminių, su tabako gaminiais susijusių gaminių, įrenginių, skirtų šiems gaminiams vartoti, pavadinimus; žodžius „Prekiaujame“ arba „Parduodame“; tabako gaminių, su tabako gaminiais susijusių gaminių, įrenginių, skirtų šiems gaminiams vartoti, vienetinio pakelio ar išorinės pakuotės, apimančios kelis vienetinius pakelius, kainas.

Įstatymo pataisų svarstymo metu parlamentas pritarė pasiūlymui, kad naujos nuostatos įsigaliotų 2022 m. gegužės 1 d Po svarstymo už teisės akto projektą balsavo 76 Seimo nariai, susilaikė 23 parlamentarai. Kol kas neaišku, kokia bus galutinė įstatymo pataisų įsigaliojimo data. Tam, kad projektas būtų priimtas, Seimas turės balsuoti dar kartą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.