Seimas pritarė – valstybinis bankas bus steigiamas

Seimas pavedė Vyriausybei pradėti valstybinio banko steigimo procedūras. Penktadienį už Seimo nutarimą „Dėl Valstybinio plėtros banko steigimo ir valstybės dalyvavimo kredito įstaigų kapitale“ balsavo 67 Seimo nariai, prieš buvo 14, o susilaikė 13.

 Seimas pritarė valstybinio banko steigimui. <br> T.Bauro nuotr. 
 Seimas pritarė valstybinio banko steigimui. <br> T.Bauro nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-06-26 11:09, atnaujinta 2020-06-26 11:14

Vyriausybė įgaliota iki rugsėjo pradėti konsultacijas su Europos Komisija dėl techninės paramos Valstybinės plėtros banko steigimui. Be to, banko kūrimas pripažintas valstybei svarbiu ekonominiu projektu.

„Mes traukiamės nuo tos politikos, kai iš esmės draudžiama aktyvi valstybės ekonominė veikla ir visa eilė sprendimų, pavyzdžiui, dėl tų pačių vidaus sandorių, mes vis labiau atlaisviname valstybės ekonominę veiklą.

Tai darome ne dėl to, kad turime kokius nors keistus ideologinius motyvus arba atsigręžiame į praeitį. Mes matome rinkų veikimo pliusus ir minusus, ir ten, kur reikia, turėtų atsirasti valstybės spaudimas“, – teigė valstietis Tomas Tomilinas.

Konservatorė Gintarė Skaistė Seimo nutarimą vadino „oro virpinimu manipuliuojant žmonių jausmais ir nepasitenkinimu komerciniais bankais bei dideliais jų įkainiais“.

„Šitas darinys nebus toks tradicinis bankas, kaip žmonėms atrodod ir kaip jis apibūdinamas įvairiose žiniasklaidos priemonėse. Todėl sukeliami lūkesčiai dėl mažesnių būsto palūkanų ar paslaugų įkainių neturi jokio pagrindo, nes tai bus labiau verslo kreditavimo fondas, dėl savo prigimties turintis potencialo tapti politinės korupcijos židiniu“, – tvirtino ji.

Valdančiųjų valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis neatmeta, kad Valstybinis plėtros bankas galėtų būti kuriamas panaudojant ir Lietuvos pašto filialų tinklą.

Siūlymas steigti valstybės kapitalo regioninį plėtros banką buvo įrašytas į Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos 2016 metų Seimo rinkimų programą.

Teigta, kad toks bankas galėtų būti kuriamas ir Lietuvos pašto pagrindu, tačiau veiksmų šiai idėjai įgyvendinti iki šiol nebuvo imtasi.

Finansų ministras Vilius Šapoka praėjusią savaitę sakė pritariantis, kad toks bankas galėtų būti kuriamas jau veikiančių „Investicijų ir verslo garantijų“ („Invegos“), Viešųjų investicijų plėtros agentūros ir Žemės ūkio paskolų garantijų fondo pagrindu, tačiau jis prieštarauja valstybės dalyvavimui mažmeninės bankininkystės versle.

Apie tai, kad planuojamas steigti valstybinis bankas galėtų naudotis Lietuvos pašto ar kitų valstybės įstaigų nenaudojamomis patalpomis pernai lapkritį tvirtino ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos vadovas europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis.

Anot jo, valstybiniam komerciniam bankui būtų atiduota dalis pašto patalpų, kuriose, pavyzdžiui, galėtų būti įrengti bankomatai.

Už valstybinio banko steigimą pasisako ir prezidentas Gitanas Nausėda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.