S. Skvernelis: pensijos kitąmet bus didinamos ir indeksuojamos

Valdančioji Lietuvos socialdemokratų darbo partija (LSDDP) Seimui siūlys įstatymo pataisas, kad pensijos būtų indeksuojamos nepaisant ekonomikos smukimo. Pasak partijos pirmininko Gedimino Kirkilo, tokiems pakeitimams pritaria ir valdantieji „valstiečiai“.

S.Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Nerimauti dėl pensijų nereikia.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nerimauti dėl pensijų nereikia.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nerimauti dėl pensijų nereikia.<br>T.Bauro nuotr.
Nerimauti dėl pensijų nereikia.<br>T.Bauro nuotr.
Nerimauti dėl pensijų nereikia.<br>T.Bauro nuotr.
Nerimauti dėl pensijų nereikia.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 9, 2020, 1:20 PM, atnaujinta Sep 9, 2020, 3:42 PM

„Siūlysime išimti nuostatą, kuri neleidžia automatiškai indeksuoti pensijų, jei nėra BVP augimo. Šita nuostata bus išimta, su valstiečiais yra suderinta, Finansų ministerijai pavesta išimti tą kategorišką nuostatą, kad indeksuojama tik tuo atveju, kai yra augimas.

Niekas gi nenumatė, kad bus tokia pandemija ir priėmė tokį įstatymą. Bet dabar visa tai bus išimta, nes kompensacijos būtent dabar yra daug svarbiau nei kitais atvejais“, – spaudos konferencijoje teigė G.Kirkilas.

Viešojoje erdvėje kilus diskusijoms dėl to, ar pavyks kitais metais išlaikyti įsipareigojimus dėl pensijų indeksavimo, premjeras Saulius Skvernelis sako, kad biudžeto lėšos tam bus numatytos, todėl nerimauti nereikia.

„Matau diskusijas viešumoje ir noriu aiškiai pasakyti: nerimauti dėl pensijų nereikia. Kitais metais jos bus indeksuojamos ir toliau didinamos. Lėšos tam biudžeto projekte bus numatytos“, – feisbuke pranešė premjeras.

S.Skvernelis teigia, kad pensijos bus indeksuojamos ir galimai augs iki 7 proc. Premjeras taip pat priduria, kad BVP Lietuvoje gali ne tik nemažėti, bet ir augti.

„Biudžeto projektą mes teiksime spalio viduryje, ne vėliau kaip spalio 17 dieną. Rugsėjo viduryje turėsime galutinę finansinės perspektyvos projekciją.

Tačiau pagal tai, ką mes šiuo metu turime, kokie yra požymiai ir pokyčiai Lietuvos ekonomikoje COVID-19 krizės metu, tai kalbame jau ne apie tai, kad BVP gali net ir nemažėti, arba mažėti labai nereikšmingai, jis gali būti lygus nuliui arba šiek tiek augti“, – sakė ministras pirmininkas.

S.Skvernelis teigė, kad pagal įstatymuose numatytas sąlygas susidaro galimybės pensijoms indeksuoti, ir jos galimai išaugs 7 proc.

„Įstatymuose numatytos dvi sąlygos: pensijos neindeksuojamos, jeigu arba mažėja BVP, arba nebeauga darbo užmokestis. Tai, matyt, reikia apsistoti ties abiem sąlygomis, nes ir pagal paskutinius duomenis perskaičiavus BVP pokyčius, kuriuos mes gausime balandį-kovą, gali būti ir BVP augimas.

Dėl to galiu atsakingai pareikšti, kad pensijos bus indeksuojamos, jos gali augti iki 7 proc. Galutiniai skaičiai bus matomi vėliau. Bet pensijos tikrai augs ir bus indeksuojamos, ir tam turime valstybės pajėgumą ir galimybes“, – teigė ministras pirmininkas.

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis taip pat tvirtina, kad suvaldyta krizinė situacija Lietuvos ekonomikoje leis ir kitais metais vykdyti pensijų indeksavimą.

„Jei kažkoks ekonominis rodiklis prieštaraus dabar galiojančiam įstatymui, mes jį Seime pakeisime taip, kad indeksavimas įvyktų“, – feisbuke pareiškė R.Karbauskis.

Antradienį po susitikimo su prezidentu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos bei Tėvynės Sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų partijų nariai sakė, kad reikia atkreipti dėmesį, kaip bus išlaikomi įsipareigojimai dėl pensijų augimo.

Prezidento vyriausiasis patarėjas, Vidaus politikos grupės vadovas Povilas Mačiulis sakė, kad prezidentas vertina atsakingą požiūrį į išlaidas, tačiau dar reikia sulaukti pirmojo kitų metų biudžeto juodraščio.

„Sodros“ duomenimis, vidutinė senatvės pensija liepą siekė 377 eurus, turint būtinąjį stažą – 400 eurų.

Lietuvoje pensijos indeksuojamos išvedant vidurkį iš pastarųjų 7 metų duomenų apie darbo užmokesčio didėjimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.