Kaip inovatyvias idėjas paversti verslu? Svarbiausi žingsniai

Statistika rodo, kad šiandien beveik kas antra šalies įmonė vykdo inovacinę veiklą. Nuo 2019 m. pradžios vien Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) priemonėmis pasinaudojo bei finansavimą savo veikloms gavo beveik 1 tūkst. tokių įmonių.

Nuo 2019 m. pradžios vien Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros priemonėmis pasinaudojo bei finansavimą savo veikloms gavo beveik 1 tūkst. inovacinę veiklą vykdančių įmonių.<br>„Shutterstock“ nuotr.
Nuo 2019 m. pradžios vien Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros priemonėmis pasinaudojo bei finansavimą savo veikloms gavo beveik 1 tūkst. inovacinę veiklą vykdančių įmonių.<br>„Shutterstock“ nuotr.
Šiais metais MITA atnaujino ES priemonės „Inostartas“ kvietimą teikti paraiškas – iki šiol finansavimą savo veiklai vykdyti jau gavo 147 jaunos, inovatyvius produktus ar paslaugas vystančios įmonės.<br>MITA nuotr.
Šiais metais MITA atnaujino ES priemonės „Inostartas“ kvietimą teikti paraiškas – iki šiol finansavimą savo veiklai vykdyti jau gavo 147 jaunos, inovatyvius produktus ar paslaugas vystančios įmonės.<br>MITA nuotr.
Ekonomikos ir inovacijų viceministrė Jakaterina Rojaka.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Ekonomikos ir inovacijų viceministrė Jakaterina Rojaka.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Ekonomikos ir inovacijų viceministrė Jakaterina Rojaka.<br>T.Bauro nuotr.
Ekonomikos ir inovacijų viceministrė Jakaterina Rojaka.<br>T.Bauro nuotr.
Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) l.e.p. direktorius Gintas Kimtys.<br>LR archyvo nuotr.
Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) l.e.p. direktorius Gintas Kimtys.<br>LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 24, 2020, 2:33 PM, atnaujinta Sep 25, 2020, 4:10 PM

Didelis dėmesys skiriamas startuolių plėtrai – per dvejus metus jų skaičius Lietuvoje padvigubėjo. Specialistai įsitikinę, kad tokių inovatyvių įmonių gausa ateityje gali pritraukti daugiau užsienio investuotojų ir sukurti naujų, gerai apmokamų darbo vietų šalyje, todėl joms siūloma daugiau paramos priemonių.

Konkuruojame nebe Lietuvos ar Europos mastu

MITA l. e. p. direktorius Gintas Kimtys pasakoja, kad šiandien finansavimo galimybių verslui – apstu. Ją gali gauti ir tie, kurie turi tik idėją, ir tie, kurie jau turi prototipą ar vėlesnę produkto versiją, ir tie, kuri greitu metu ruošiasi komercializuoti išradimus.

„Priemones galima suskirstyti į ankstyvos stadijos mokslinių tyrimų, produkto plėtojimo ir komercializavimo. Yra nemažai priemonių, skirtų tarptautiniams projektams vykdyti kartu su užsienio partneriais.

Verslininkai, norintys pasinaudoti parama, pirmiausia turi išgryninti idėją, turėti aiškią viziją, ką nori padaryti, turėti komandą. MITA visiems norintiems gali padėti pasirinkti tinkamą priemonę, išaiškinti dalyvavimo sąlygas ir padėti su paraiškos parengimu“, – sakė jis.

Pasak G.Kimčio, šiuo metu labiausiai proveržio tikimasi keliose srityse: pramonės skaitmeninimo, dirbtinio intelekto, žaliųjų inovacijų, finansinių technologijų ir gyvybės mokslų industrijoje.

„Lietuva siekia tapti patraukliausia Europoje gyvybės mokslų industrijos plėtros šalimi iki 2030 metų – šios srities dalis sudarytų 5 proc. Lietuvos BVP. Matome pasaulines tendencijas, didelį potencialą šalyje, šiose srityse turime įdirbį, todėl jos yra labiausiai remiamos“, – pridėjo MITA vadovas.

Pašnekovas atkreipia dėmesį, kad šiandien inovatyvūs verslai konkuruoja jau nebe Lietuvos ar Europos regiono, o viso pasaulio mastu.

„Konkurencinį pranašumą suteikia inovatyvūs sprendimai, todėl labai svarbu investuoti į inovacijų plėtrą ir užtikrinti, kad perspektyvios idėjos būtų išvystytos ir pateiktos rinkai. Šia valstybės pagalba siekiama sukurti palankesnes sąlygas inovacijų kūrimui Lietuvoje, kurios įgalins šalies įmones konkuruoti savo produktais globaliu mastu, spartinti jos ekonomikos plėtrą ir didinti tarptautinį konkurencingumą“, – teigė G.Kimtys.

Daugės gerai apmokamų darbo vietų

Ekonomikos ir inovacijų viceministrė Jekaterina Rojaka įsitikinusi, kad šiandien investuoti į technologijų inovacijas – būtina. Vis dėlto, ne mažiau svarbu, kad inovacijos patektų į rinką ir kurtų ekonominę vertę.

„Palankesnė aplinka inovacijoms ir kilimas inovacijų reitinguose įgalins Lietuvos įmones konkuruoti globaliu mastu dėl inovatyvių užsienio investicijų, kuriančių gerai apmokamas ir į ateitį orientuotas darbo vietas.

Todėl svarbu didinti Lietuvos inovacinį potencialą, skatinti inovacines veiklas ir inovacijomis grįstus sprendimus, kurie taps šalies ekonomikos pagrindu.

Matome ir konkrečią naudą verslui – bendro prekių ir paslaugų eksporto didėjimą, investicijas į verslo inovacijas, eksperimentinę plėtrą, taikomuosius mokslinius tyrimus“, – pridėjo ji.

Nuo 2019 m. pradžios MITA priemonėmis pasinaudojo ir finansavimą savo veikloms vykdyti gavo arti 1 tūkst. įmonių.

„Proveržio labiausiai tikimės iš tokių sričių kaip pramonės skaitmeninimas, dirbtinis intelektas, žaliosios inovacijos ir žiedinė ekonomika, finansinės technologijos, gyvybės mokslų industrija. Lietuva siekia tapti patraukliausia Europoje gyvybės mokslų industrijos plėtros šalimi 2030 metais“, – sakė viceministrė.

Sėkmingai pasinaudojo parama

Viena iš keleto MITA siūlomų pagalbos priemonių inovatyviam verslui – „Inostartas“. Konkurse „Life-saving innovations: stop COVID-19“ pagal ES investicijų priemonę „Inostartas“ dalyvavusiai įmonei „Ligence“ buvo suteikta parama automatizuoto SARS-CoV-2 infekcijos sukelto širdies pažeidimo diagnostikos sistemos vystymui.

Įmonės finansų vadovas Dovydas Matuliauskas teigia, kad jų kuriamas produktas turėjo išspręsti seną, opią problemą – kad ultragarsiniai tyrimai yra labai imlūs laikui ir rankų darbui.

„Šiandien ultragarsiniai tyrimai yra prastai automatizuoti. Širdies ultragarsinis tyrimas trunka nuo pusvalandžio iki pusantros valandos. Mes pastebėjome, kad automatizuota sistema leistų gydytojams tyrimą atlikti nenaudojant jokių mygtukų paspaudimų, rankų darbo ir tyrimas galėtų sutrumpėti iki penkių minučių“, – sakė jis.

Laimėjusi konkursą, įmonė ėmė vystyti tobulesnį įrankį, padėsiantį COVID-19 sergančių ir klinikinių širdies bei kraujagyslių ligų požymių turinčių pacientų širdies ultragarso vaizdams vertinti.

Anot D.Matuliausko, mintis vystyti produktą gimė pasaulinės pandemijos akivaizdoje. Ši inovacija padės ne tik tiksliau, greičiau ir geriau diagnozuoti pacientą, bet ir sutrumpinti kontakto su galimai infekuotais pacientais laiką.

Šiuo metu pilotinė produkto versija veikia vienoje Australijos ligoninių, tačiau, jau numatytos tiek Lietuvos, tiek užsienio ligoninės, kurios galėtų tapti pirmosiomis sistemos naudotojomis.

„Mums pavyko greitai gauti paramą, nes atėjome su labai konkrečiu pasiūlymu – paraiškos pateikimas ir finansavimas mums užtruko ne ilgiau dviejų mėnesių“, – kalbėjo D.Matuliauskas.

Dar daugiau galimybių

Šiais metais MITA atnaujino ES priemonės „Inostartas“ kvietimą teikti paraiškas – iki šiol finansavimą savo veiklai vykdyti jau gavo 147 jaunos, inovatyvius produktus ar paslaugas vystančios įmonės.

Paraiškas šioje priemonėje gali teikti ir inovatoriai, siekiantys spręsti socialinius ar gyvybės mokslų srities iššūkius.

Šiuo metu yra paskelbti 2 šios priemonės kvietimai: inovatoriams, veiklą vykdantiems Vilniaus, Kauno, Klaipėdos miestuose ir rajonuose bei inovatoriams, vystantiems inovatyvias idėjas visuose kituose Lietuvos miestuose ir rajonuose.

Daugiau informacijos apie kitas MITA paramos priemones, kuriant inovatyvų verslą galima rasti čia: https://mita.lrv.lt/lt/veiklos-sritys/programos-priemones ir čia: www.prisijunkirtu.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.