Prezidentūra kritikuoja sumanymą senjorams skirti 13 pensiją

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sako, kad siūloma 13 pensija būtų nukreipta į vartojimą, kurį vis dar reikia skatinti.

Siūloma, kad 13 pensija siektų 200 eurų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Siūloma, kad 13 pensija siektų 200 eurų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 8, 2020, 9:03 AM, atnaujinta Oct 8, 2020, 10:34 AM

„Tai bus vartojimo pinigai, o vartojimą skatinti mums šiuo metu dar visgi reikia, nes matome, kad taip, kaip šalis atsigavo, taiklios buvo priemonės, skatinančios ir vartojimą. Viskas liko mūsų ekonomikai, skatino mūsų verslus, ir smulkųjį, ir vidutinį verslą“, – Žinių radijui sakė S.Skvernelis.

Pasak jo, jei ekonominė situacija 13 pensijos mokėti neleis, tai nebus daroma.

„Galbūt ji ne nuo 2021 metų turėtų būti, galbūt ne 200, o 100 eurų ar 300 eurų“, – sakė premjeras.

Pataisą teikiančios Lietuvos lenkų rinkimų akcijos–Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos narys Zbignevas Jedinskis sakė, kad 13 pensija siektų 200 eurų, ji būtų išmokama kiekvienų metų gruodį.

Pasak siūlymo rengėjų, toks papildomo priedo modelis yra Graikijoje, Ispanijoje, Lenkijoje.

Pensijos turi didėti nuolat, o ne 13-tomis išmokomis

Valdantiesiems siūlant įteisinti 200 eurų vadinamąją tryliktąją pensiją, prezidento patarėjas sako, kad pensijos turi didėti nuosekliai, o ne vienkartinėmis išmokomis. Simonas Krėpšta tikina, kad vidutinė pensija šalyje turėtų pasiekti 50-60 proc. vidutinio atlyginimo.

„Prezidentas pasisako, kad pensijos turėtų tam tikrą laikotarpį, kol vadinama pakeitimo norma, santykis tarp vidutinės pensijos ir vidutinio atlyginimo, kuris užtikrina orų gyvenimą senatvėje, augtų ir pasiektų 50-60 proc., taip, kaip yra Vakarų Europos valstybėse. Bet tą reikia daryti nuosekliai ir ne vieną mėnesį per metus išmokant vienkartinį dydį, o užtikrinant, kad pensininkai galėtų gerai gyventi 12 mėnesių per metus“, – interviu LRT radijui ketvirtadienį teigė S.Krėpšta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.