Pyksta dėl to, kad liepia susimokėti skolą už vandenį: ji velkasi jau dešimtmetį

Į „Rinkos aikštės“ redakciją kreipėsi Pelėdnagių gyventoja Elena Žemaitienė, kuri įsitikinusi – „Kėdainių vandenys“ bando jai pripiršti tariamą skolą ir periodiškai vis pagrasina teismais. Moteris guodžiasi, kad jai kliūčių sudaro ir vietinis pašto skyrius, nepriimantis mokesčių.

Vanduo,vandens čiaupas,vandens kranas,virtuvė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vanduo,vandens čiaupas,vandens kranas,virtuvė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vanduo,Vilniaus vandenys,kranas,taupymas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vanduo,Vilniaus vandenys,kranas,taupymas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
vanduo kranas kriauklė puodelis<br>T.Bauro nuotr.
vanduo kranas kriauklė puodelis<br>T.Bauro nuotr.
kranas, vanduo, kriauklė<br>M.Patašiaus nuotr.
kranas, vanduo, kriauklė<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Eglė Kuktienė, www.rinkosaikste.lt

Nov 2, 2020, 2:21 PM

Žurnalistams pradėjus aiškintis situaciją sužinota kiek kitokia reikalo pusė. Pasirodo, skola velkasi jau 10 metų, o moteris mokesčius moka itin netvarkingai. Tik ar sulauks ji pagalbos?

Kreipėsi į teismą

E. Žemaitienė sako, kad „Kėdainių vandenys“ ją į teismą už skolą padavė 2016 metais.

Tiesa, ji pateikė teismui savo prieštaravimą, į kurį „Kėdainių vandenys“ niekaip nesureagavo, dėl to, kaip sako pati moteris, teismo įsakymas dėl jos skolos buvo panaikintas. Tačiau ji ir toliau gauna mokesčių lapelius su aiškiai užrašyta ta pačia skola.

„Karts nuo karto man ir primenama, kad tvarko apie mane duomenis ir žada vėl kreiptis į teismą. Stebina tik tai, kad duomenys tvarkomi jau 5 metai“, – stebisi moteris.

Trukdo sumokėti?

Moteris tikina mokanti mokesčius įstatymų numatyta tvarka, tačiau mokesčių sumokėti šalia namų ji negalinti.

„Mokėjau ir moku pagal įstatymą, moku tuomet, kai išnaudoju 3 kub. m vandens. Kadangi neturime karšto vandens, kompensacija priklauso už 3,5 kub. m. Kadangi tariamos skolos nemoku, pagal skaitiklį išnaudotas vandens kiekis neviršija normos, už kurią noriu sumokėti nuo rugpjūčio mėnesio, „Perlo“ terminalas mokesčio nepriima, pašto skyrius jau anksčiau mokesčių nepriimdavo, taip dirbtinai daroma skola“, – sako moteris.

E. Žemaitienė priduria, kad jai nuo sausio mėnesio nustatyti specialieji poreikiai, ji sunkiai vaikšto, o keliauti susimokėti mokesčius į miestą jai yra labai sunku. Ji norėtų, kad būtų paskirtas žmogus, kuris ją galėtų lydėti ar kitaip pagelbėti.

Skola – nuo 2010 m.

Kaip informavo įmonės „Kėdainių vandenys“ juristė Aura Šalugienė, moters skola siekia jau dešimtmetį, o susidarė ji dėl netvarkingo mokėjimo už suteiktas paslaugas. Tiesa, įmonės duomenys rodo, kad kraštietė ir toliau mokesčius moka kaip papuola.

„Kėdainietė E. Žemaitienė yra UAB „Kėdainių vandenys“ abonentė, kuri sudariusi vandens tiekimo ir nuotekų šalinimo sutartį. Šiuo metu jos įsiskolinimas siekia 171,45 Eur, kuris susidarė klientei mokant tik dalį reikiamos sumos už suteiktas paslaugas nuo 2010 m. rugsėjo mėnesio iki šio rugsėjo galo.

Moteris visą duotą laikotarpį mokesčius moka ne sistemingai ir tik dalį priskaičiuotos sumos (pavyzdžiui, kas trečią mėnesį po maždaug 3–5 eurus)“, – informavo įmonės teisininkė.

Skolos nepanaikino

Juristė taip pat patikslino, kad teismas skolos kraštietei nepanaikino.

„Pagal LR galiojančius įstatymus atsakymas į prieštaravimą neteikiamas. Pabrėžiame, kad teismas nepanaikino skolos. Dėl administracinių procedūrų buvo grąžintas teismo įsakymas, bet ne panaikinta pati skola“, – paaiškino A. Šalugienė.

Ji taip pat pridūrė, kad įmonė mielai su kliente sutiktų sutarti abiem tinkamą skolos išmokėjimo grafiką.

„UAB „Kėdainių vandenys“ visuomet siūlo taikų situacijos sprendimo būdą, kaip ir šiuo atveju įsiskolinimą galima padengti dalimis. Sudarius skolos mokėjimo grafiką ir pasirašius skolos grąžinimo sutartį asmuo nebus perduodamas skolų išieškojimo įmonei, o nepadengus įsiskolinimo per duotą terminą, teismui“, – informavo juristė.

Pašte – klaida

Kreipusis į Lietuvos paštą ir pasiteiravus, ar tikrai Pelėdnagių paštas nepriima mokesčių, paaiškėjo, kad situacija nėra tokia. Visa problema – moters atsisakymas mokėti skolą.

„Tiek pašto skyriuose, tiek mobiliojo laiškininko pastovėjimo vietose klientai gali sumokėti komunalinius mokesčius. Užsakant pašto paslaugas, mokesčius galima sumokėti ir mobiliajam laiškininkui atvykus į namus.

Rajonuose veikiantys mobilieji laiškininkai paslaugas namuose teikia nemokamai, tereikia jį išsikviesti galima telefonu 8 700 55 400.

Šiuo konkrečiu atveju įvyko nesusipratimas. Mūsų žiniomis, mobilioji laiškininkė Pelėdnagiuose priėmė klientę, tačiau formuojant mokėjimą, paaiškėjo, kad mokėtina suma yra didesnė dėl jau anksčiau susikaupusios skolos.

Klientė skolą mokėti atsisakė, tad mokesčiai liko nesumokėti. Įmokas mobilusis laiškininkas gali priimti ir dalimis, tad ateityje tokios situacijos pasikartoti neturėtų“, – informavo Lietuvos pašto specialistė Gintarė Kitovė.

Pagalbą gali gauti

Moteris, kadangi jai nustatyti specialieji poreikiai, gali tikėtis ir fizinės pagalbos. Kaip informavo savivaldybės Socialinio skyriaus vedėja Jūratė Blinstrubaitė, moteris turi kreiptis į Pelėdnagių sen. socialinę darbuotoją tel. (8-347) 67 611.

Socialinis darbuotojas atvykęs įvertins socialinių paslaugų poreikį. Įvertinus paslaugų poreikį bus organizuojamos ir teikiamos paslaugos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.