Cukraus kaina pirkėjams nedaug terūpi, bet kartėlis dėl jos jau ėda konditerius

Statistikos duomenys rodo, kad cukrus parduotuvėse pastaruoju metu pabrango maždaug dešimtadaliu. Tuo metu runkelių augintojams nerimą kelia vieno iš cukraus fabrikų likimas.

Cukriniai runkeliai šįmet užderėjo neprastai, jų cukringumas yra didelis, o dabar – pats derliaus dorojimo metas.<br>lrytas.lt koliažas.
Cukriniai runkeliai šįmet užderėjo neprastai, jų cukringumas yra didelis, o dabar – pats derliaus dorojimo metas.<br>lrytas.lt koliažas.
Cukriniai runkeliai šįmet užderėjo neprastai, jų cukringumas yra didelis, o dabar – pats derliaus dorojimo metas.<br> D.Umbraso nuotr.
Cukriniai runkeliai šįmet užderėjo neprastai, jų cukringumas yra didelis, o dabar – pats derliaus dorojimo metas.<br> D.Umbraso nuotr.
Pagrindinių maisto produktų kainų pokyčiai.<br> Kainų lentelė.
Pagrindinių maisto produktų kainų pokyčiai.<br> Kainų lentelė.
Cukriniai runkeliai šįmet užderėjo neprastai, jų cukringumas yra didelis, o dabar – pats derliaus dorojimo metas.<br> D.Umbraso nuotr.
Cukriniai runkeliai šįmet užderėjo neprastai, jų cukringumas yra didelis, o dabar – pats derliaus dorojimo metas.<br> D.Umbraso nuotr.
Cukraus kainai įtakos daro ir sezoniškumas.<br> V.Balkūno nuotr.
Cukraus kainai įtakos daro ir sezoniškumas.<br> V.Balkūno nuotr.
Cukriniai runkeliai šįmet užderėjo neprastai, jų cukringumas yra didelis, o dabar – pats derliaus dorojimo metas.<br> D.Umbraso nuotr.
Cukriniai runkeliai šįmet užderėjo neprastai, jų cukringumas yra didelis, o dabar – pats derliaus dorojimo metas.<br> D.Umbraso nuotr.
Cukriniai runkeliai šįmet užderėjo neprastai, jų cukringumas yra didelis, o dabar – pats derliaus dorojimo metas.<br> D.Umbraso nuotr.
Cukriniai runkeliai šįmet užderėjo neprastai, jų cukringumas yra didelis, o dabar – pats derliaus dorojimo metas.<br> D.Umbraso nuotr.
Cukriniai runkeliai šįmet užderėjo neprastai, jų cukringumas yra didelis, o dabar – pats derliaus dorojimo metas.<br> D.Umbraso nuotr.
Cukriniai runkeliai šįmet užderėjo neprastai, jų cukringumas yra didelis, o dabar – pats derliaus dorojimo metas.<br> D.Umbraso nuotr.
 Marijampolejė cukraus fabrikas dar veikia.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Marijampolejė cukraus fabrikas dar veikia.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Marijampolejė cukraus fabrikas dar veikia.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Marijampolejė cukraus fabrikas dar veikia.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Cukraus kainai įtakos daro ir sezoniškumas.<br> V.Balkūno nuotr.
Cukraus kainai įtakos daro ir sezoniškumas.<br> V.Balkūno nuotr.
Cukraus kainai įtakos daro ir sezoniškumas.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Cukraus kainai įtakos daro ir sezoniškumas.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Nov 17, 2020, 5:30 PM

Šiuo metu cukrinių runkelių augintojai vieną po kito sunkvežimius suka link fabrikų Kėdainiuose ir Marijampolėje.

Nors pastarajam – „Lietuvos cukraus“ – fabrikui pradėta bankroto procedūra, vis dėlto ir šiuo metu jis priima augintojų atgabentą derlių.

Sugeba tik pasverti

Pasak žemės ūkio kooperatyvo „Sūduvos cukriniai runkeliai“ vadovo Juozo Vailaičio, pakibęs fabriko „Lietuvos cukrus“ likimas ūkininkams kainuoja nemažai nervų.

„Šiemet runkeliais buvau apsodinęs 120 hektarų žemės, vežu juos į abu fabrikus. Mums visiems, auginantiems runkelius Suvalkijoje, yra blogai.

Marijampolės gamykla dirba, bet dantis sukandę turime prie jos taikytis, nes neturime kito pasirinkimo – sutartys juk buvo sudarytos pavasarį, jos tebegalioja.

Bjauri situacija: nežinome nei kiek tiksliai tonų nuvežame runkelių, nei koks jų cukringumas, nei koks purvingumas.

Būna, nuvežame į Marijampolę, tai užrašo, kad purvo net 15 procentų.

Kadangi turime sutarčių ir su „Nordic Sugar“, iš to paties lauko nugabename runkelius į Kėdainius – ten šis rodiklis tesiekia 5 proc.“, – aiškino J.Vailaitis.

Jo teigimu, jau įprasta, kad pirmieji atsiskaitymai už runkelius į jų augintojų sąskaitas įkrinta pirmosiomis gruodžio dienomis.

Tačiau kaip pavyks tą įsipareigojimą įvykdyti bankrutuojančiam „Lietuvos cukrui“, dar nežinia.

„Esame išmokę auginti cukrinius runkelius, fabrikas netoli mūsų labai reikalingas.

Kėdainiuose sutarčių sąlygos daug palankesnės, bet iki ten – net 120 kilometrų.

Tik šiais metais pagaliau pavyko su kėdainiškiais susitarti, kad už logistikos išlaidas pridėtų šiek tiek pinigų – 2 eurus už toną runkelių.

Bet kažin ar tie keli eurai cukraus kainai parduotuvėse galėjo padaryti nors kiek įtakos“, – kalbėjo J.Valaitis.

Teigia kainų neperrašę

Anot prekybos tinklo „Norfa“ atstovo Dariaus Ryliškio, šio tinklo parduotuvėse cukraus kilogramas kainuoja 0,55 euro – jo kaina tokia pati laikosi kelerius metus, o iki metų pabaigos neketinama jos keisti.

„Pavasarį didmeninė cukraus kaina buvo pakilusi, nes sandėliai ištuštėjo.

Tačiau vėliau ji pradėjo smukti, šiuo metu didmeninėje rinkoje sukasi apie 380–450 eurų už toną.

Pagrindiniai šio produkto vartotojai ir Lietuvoje, ir visoje Europoje yra konditerininkai.

Tačiau gali būti, kad COVID-19 pandemija neleis daug puotauti nei per Kalėdas, nei per Naujųjų metų šventę.

Konditerijos gaminių poreikis bus nedidelis, vadinasi, ir cukraus kainoms kilti priežasčių nebus“, – svarstė D.Ryliškis.

Tą patį patvirtino ir „Iki“ prekybos tinklo atstovė Vaida Budrienė – cukraus kaina parduotuvėse seniai nesikeitė ir nėra požymių, kad gali pradėti kilti.

Elektroninėje parduotuvėje „Barbora“ „Nordic Sugar Kėdainiai“ cukraus kilogramas kainuoja 0,89 euro, to paties gamintojo ekologinis – 1,99 euro.

„Rimi“ elektroninėje parduotuvėje toks pat kiekis „Basic“ cukraus kainuoja 0,55 euro, „Rimi“ prekės ženklo – 0,79 euro.

Tiesa, šiam gaminiui dažnai taikomos įvairios akcijos ir nuolaidos, o statistikos rinkėjai jų neįskaičiuoja.

Ūkiai pamažu stambėja

Šiuo metu abu šalies fabrikai cukrų gamina Baltijos valstybių rinkai. „Eksportas nedidelis, kartais lietuviškas cukrus pasiekia Lenkiją, tačiau dažniausiai procesas yra atvirkštinis – iš ten importuojama.

Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje cukraus trūksta.

Latvijoje cukraus pramonė buvo uždaryta maždaug prieš 12 metų, Estijoje taip pat nebėra gamintojų“, – sakė fabriko „Nordic Sugar“ žemės ūkio direktorius Saulius Mozeris.

Jo teigimu, cukrinių runkelių augintojų mažėja, tačiau ūkiai stambėja. Mat didieji augintojai iš smulkiųjų perima jų dalį.

„Taip pamažu plotai, kuriuose auginama ši žemės ūkio kultūra, artėja prie fabrikų. Ūkiai tampa konkurencingesni, nes mažiau išleidžia transportui.

Tačiau ir mūsų fabrikui runkelius auginančių žemdirbių yra Suvalkijoje. Jie ypač ištikimi, vos vienas kitas ūkininkas perleidžia savo verslą kitiems. Tai – išskirtinis regionas. To krašto žemdirbiai nesiblaško vaikydamiesi geresnių momentinių runkelių supirkimo sąlygų“, – pasakojo S.Mozeris.

Porą metų runkelių plotai vis mažėjo

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, šiemet cukriniais runkeliais apsodinta apie 15 tūkst. hektarų. Tai – maždaug 300 hektarų daugiau nei pernai. Tačiau 2018-aisiais cukrinius runkelius žemdirbiai augino 16,2 tūkst. hektarų, 2017-aisiais – 18,6 tūkst. hektarų.

Šįmet runkelių cukringumas geras – siekia 18 proc. ir yra 2 proc. aukštesnis už bazinį. Ir tik pastaruoju metu dėl oro sąlygų, sustabdžiusių vegetaciją, jis smuktelėjo iki 17,5 proc.

Vidutiniškai iš hektaro prikastų runkelių pagaminama apie 11–12 tonų cukraus. Tačiau yra ir išskirtinių ekologinių ūkių, kuriuose šis skaičius siekia kone 20 tonų. Parduotuvėse tokio cukraus kilogramo kaina sukasi apie 2 eurus, nors įprastinio – apie 0,9 euro ar dar mažiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.