Vietoj našlių – vienišų žmonių pensijos: tokias gaunančių būtų gerokai daugiau

Paskirtoji socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė sako, kad našlių pensijas pakeitus vienišų žmonių pensijomis, preliminariais duomenimis, atsirastų apie 200 tūkst. papildomų jos gavėjų.

Šiuo metu skaičiuojama, kokias pensias galėtų gauti vieniši žmonės.<br> J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Šiuo metu skaičiuojama, kokias pensias galėtų gauti vieniši žmonės.<br> J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 11, 2020, 2:39 PM, atnaujinta Dec 11, 2020, 5:35 PM

„Šiuo metu kaip tik svarstoma, kokio dydžio galėtų būti vienišų asmenų pensija. Kaip tik su „Sodra“ skaičiuojame, kiek reikėtų lėšų, jeigu ši pensija atsirastų dar šiemet arba nuo kitų metų liepos.

Pasak M.Navickienės, nauja pensija 2021 metais galėtų siekti maždaug 28 eurus – tokia dabar yra vidutinė našlio pensija. Tačiau nuo 2022 metų išmoka siektų jau 42 eurus.

Pirminiais „Sodros“ skaičiavimais, būtų apie 200 tūkst. gavėjų.

Šiuo metu kaip tik svarstome, ar tokia galimybė biudžete atsirastų 2021 metais, ar reikėtų nukelti į 2022 metus. Bet kuriuo atveju, tai bus dotacija  iš valstybės biudžeto“, – Seime penktadienį kalbėjo M.Navickienė.

Anot paskirtosios ministrės, taip pat didelis dėmesys bus skiriamas išsiaiškinti konkrečius įvairių socialinių grupių poreikius, kad priemonės joms padėti būtų tikslingos.

„Visų paslaugų poreikis – ne tik tų, kurias gauna negalią turintys žmonės, bet ir visų socialinių paslaugų – savivaldybėse šiuo metu nėra tiksliai nustatytas.

Sieksime, kad būtų inventorizuotas tiek poreikis, tiek paslaugų prieinamumas, kad tiksliai žinotume ne tik, kiek tokių žmonių yra, bet ko tiems žmonėms reikia iš valstybės“, – tikino ji.

Tuo tarpu paskirtoji ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė pridūrė, kad atsižvelgiant į tai, jog vienišų pensininkų skurdo rodikliai yra itin blogi, prioritetas ir didžiausia parama turėtų būti skiriama būtent šiai socialinei grupei.

„Vienišų pensininkų skurdo rodikliai yra vieni iš pačių blogiausių ir labai smarkiai blogina bendrą vidurkį.

Todėl šiuo atveju, renkantis tarp dviejų vertybių, turbūt svarbesnis vis dėlto yra šitos grupės santykinio rodiklio mažinimas, net jei tai įvyktų antrojo prioriteto – efektyvesnio socialinių paslaugų teikimo sąskaita“, – teigė ji.

Naujoji centro-dešiniųjų Vyriausybė žada našlių pensijas keisti vienišų žmonių pensijomis.

Tai numatyta pirmadienį paskelbtame Ingridos Šimonytės Vyriausybės programos projekte.

„Vietoj našlių pensijų įvesime vienišų pensinio amžiaus asmenų pensijas, kurių dydis sudarys ne mažiau kaip 11 proc. nuo vidutinės senatvės pensijos (turint būtinąjį stažą) per mėnesį“, – rašoma projekte.

Šiuo metu vidutinė senatvės pensija turint būtinąjį stažą siekia 400 eurų, tad vienišų pensinio amžiaus žmonių pensija sudarytų apie 44 eurus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.