N. Mačiulis: apie 10 tūkst. eurų mokėjimą gimusiam vaikui – populistinis siūlymas

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis sako, kad grupės parlamentarų siūlymas mokėti 10 tūkst. eurų kiekvienam gimusiam vaikui yra populistinis, galintis sukurti neigiamų padarinių.

N.Masiulis: „Tai populistinis siūlymas, labai retai taikomas praktikoje.“<br> R.Danievičiaus nuotr.  
N.Masiulis: „Tai populistinis siūlymas, labai retai taikomas praktikoje.“<br> R.Danievičiaus nuotr.  
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 28, 2020, 1:48 PM

„Tai tikrai labai populistinis siūlymas, labai retai taikomas praktikoje. Ten, kur buvo tokių bandymų, turėdavo tikrai ne teigiamos įtakos gimstamumui, o ypač neigiamų šalutinių pasekmių.

Tokia praktika kurį laiką vyravo Rusijoje. Buvo pastebėta, kad asocialios šeimos gimdydavo daugiau vaikų, kad padengtų savo skolas“, – teigė N.Mačiulis.

„Tai tikrai nėra gera priemonė socialinėms problemoms spręsti, nėra gera šeimos politika ir tikrai nėra gera demografinė politika“, – pridūrė jis.

Anot jo, skatinti gimstamumą reikėtų teikiant kryptingą socialinę paramą jau turinčioms vaikų šeimoms, taip pat per mokestines lengvatas.

„Tokiu būdu didesnę paramą gautų legaliai dirbantys ir uždirbantys asmenys ir išlaikantys daugiau vaikų“, – teigė N.Mačiulis.

Anot ekonomisto, siūlomai priemonei skirtas lėšas būtų galima panaudoti efektyviau.

„Akivaizdu, kad tai yra milžiniška suma. Tuos pinigus galima panaudoti ir kitų socialinių problemų sprendimui, to paties gimstamumo skatinimui arba paramai vaikams kitomis priemonėmis.

Ne bandant paremti tuos, kurie tik gims kažkada kitais metais, bet žiūrint iš tiesų, kur yra socialinių problemų, kokios reikia finansinės paramos.

Su tokiais finansiniais ištekliais galima labai daug pasiekti, išspręsti daug socialinės atskirties, skurdo problemų, pasirūpinti vaikais, kurie dabar neturi tinkamo kokybiško maitinimo, priėjimo prie kokybiško išsilavinimo.

Tai būtų labai aiški, kryptinga socialinė politika. Tai, kas yra siūloma, tai tik trumpalaikis efektas, kuris valstybėse, kuriose būdavo bandomas, sukurdavo daugiau socialinių problemų nei išspręsdavo jų“, – kalbėjo N. Mačiulis.

Siekiant paskatinti gimstamumą Lietuvoje, siūloma kiekvienam gimusiam vaikui skirti 250 bazinių socialinių išmokų dydžio vienkartinę išmoką vaikui, o tai sudarytų kitais metais 10 tūkst. eurų.

Tai numatančias Išmokų vaikams įstatymo pataisas įregistravo jas inicijavęs Seimo Darbo partijos frakcijos narys Antanas Guoga, šios frakcijos seniūnas Vigilijus Jukna, Seimo vicepirmininkas Andrius Mazuronis, šios frakcijos nariai Viktoras Fiodorovas, Vaida Giraitytė, Mindaugas Puidokas, Vytautas Gapšys, Aidas Gedvilas.

Jie tikisi, kad priėmus siūlomą projektą, pagerės Lietuvos demografinės situacija, padidės gimstamumas.

Pagal galiojantį Išmokų vaikams įstatymą, kiekvienam gimusiam vaikui skiriama 11 bazinių socialinių išmokų dydžio vienkartinė išmoka vaikui. Šiais metasi tai sudaro 429 eurus, o 2021 metais ši išmoka didės iki 440 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.