Nuo Naujųjų metų – dar viena naujiena dėl valstybinės pensijos

2021 m. sausio 1 d. įsigalios Valstybinių pensijų įstatymo pakeitimai, kurie leis daugiavaikei motinai ar tėvui gauti valstybinę pensiją ir tuo atveju, jeigu jų vaikai nusižengtų jau būdami pilnamečiai.

Klaidinga manyti, kad suaugusio žmogaus elgesys turi neginčijamą priežastinį ryšį su jo auklėjimu vaikystėje.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Klaidinga manyti, kad suaugusio žmogaus elgesys turi neginčijamą priežastinį ryšį su jo auklėjimu vaikystėje.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 29, 2020, 5:35 PM

Šių metų birželio 30 d. kadenciją baigęs Seimas priėmė tuometinės Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkės Rimantės Šalaševičiūtės inicijuotą Valstybinių pensijų įstatymo pakeitimą, kuriuo tikslinama antrojo laipsnio valstybinių pensijų mokėjimo daugiavaikiams motinai ar tėvui tvarka.

Pagal iki šiol galiojusią tvarką buvo nustatytos sąlygos apriboti antrojo laipsnio valstybinės pensijos skyrimą daugiavaikiams motinai arba tėvui dėl jų išauginto vaiko (įvaikio) nusikaltimų ar baudžiamųjų nusižengimų padarymo (nepaisant to, kokio amžiaus būdamas vaikas ar įvaikis nusikalto).

Projekto sumanytoja R.Šalaševičiūtė, inicijuodama Valstybinių pensijų įstatymo pataisas, akcentavo, jog klaidinga manyti, kad suaugusio žmogaus elgesys, sprendimai, nustatytų elgesio normų nesilaikymas, galimos nusikalstamos veikos turi tiesioginį neginčijamą priežastinį ryšį su jo auklėjimu vaikystėje ir todėl turi būti vertinamos kaip jo tėvų atsakomybė – pagrindas riboti antrojo laipsnio valstybinės pensijos skyrimą daugiavaikiams motinai arba tėvui.

Parlamentarės teigimu, vienokį ar kitokį galimai nusikalstamą žmogaus elgesį gali lemti įvairūs veiksniai, sąlygos, jų tarpusavio santykis – socialinė aplinka, asmeninės savybės, gyvenimiška patirtis.

Todėl, Seimo narės R. Šalaševičiūtės nuomone, nėra teisinga riboti teisę į antrojo laipsnio valstybinę pensiją daugiavaikiams motinai arba tėvui dėl nuo jų nepriklausančių aplinkybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.