Vyriausybės taupymo lakštai platinami nebebus – teks juos pamiršti

Vyriausybės taupymo lakštai (toliau – VTL) yra saugi investavimo priemonė gyventojams, tačiau įvertinus jų teikiamą naudą ir kaštus, ilgą laiką buvusias nulines indėlių palūkanas ir šios finansinės priemonės administravimo išlaidas, nuspręsta nuo šių metų vasario 9 d. nebetęsti jų platinimo.

Nuspręsta no vasario 9 d. nebetęsti lakštų platinimo.<br> FM nuotr.
Nuspręsta no vasario 9 d. nebetęsti lakštų platinimo.<br> FM nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-01-29 11:53

„Pristatant taupymo lakštus rinkai, vienas iš pagrindinių tikslų buvo pasiūlyti gyventojams ir kitiems mažmeniniams investuotojams saugų alternatyvų investavimo būdą ir skatinti gyventojų finansinį raštingumą.

Išbandant investavimą į Vyriausybės taupymo lakštus, žmogus buvo skatinamas domėtis plačiau, atsidaryti vertybinių popierių sąskaitą ir, galiausiai, investuoti į antrinę apyvartą turinčius vertybinius popierius.

Tikime, kad per beveik dvylika platinimo metų žmonės susipažino su vertybiniais popieriais ir toliau aktyviai dalyvaus skolindami Vyriausybei vidaus rinkoje“, – teigia finansų viceministras Gediminas Norkūnas.

Paskutinius keletą metų – 2018-2020 m. – Vyriausybės taupymo lakštai sudarė vos 0,2 proc. visų valstybės vardu pasiskolintų lėšų arba tik 0,4 proc. vidaus rinkoje Vyriausybės pasiskolintų lėšų.

Taupymo lakštų platinimo ir atsiskaitymo sąnaudos buvo daugiau nei 5 kartus didesnės palyginti su vertybiniais popieriais, kurie platinami aukciono būdu.

Investuotojai, įsigiję Vyriausybės taupymo lakštus, nemoka sandorio sudarymo, lakštų saugojimo, vertybinių popierių sąskaitos atidarymo mokesčių – visa tai apmoka Finansų ministerija.

Platindama VTL, Vyriausybė sudarė galimybę saugiai taupyti tiems gyventojams, kurie laikė pinigus namuose ir nenorėjo savo sutaupytų lėšų laikyti bankuose.

Savo ruožtu Vyriausybei taupymo lakštai – tai buvo galimybė pasiskolinti iš gyventojų tiesiogiai ir taip pritraukti neinvestuotas gyventojų santaupas. Tačiau pastaraisiais metais augant gyventojų lėšoms bankuose, VTL platinimo sumos nuo 2015 metų mažėjo, kas parodo, kad ši finansinė priemonė atliko vieną iš pagrindinių – švietimo tikslų – ir išsisėmė.

Nutraukus taupymo lakštų platinimą, asmenys, norintys paskolinti Vyriausybei, ir toliau tai galės daryti įsigydami Vyriausybės vertybinius popierius per finansų tarpininkus.

Paskutinė išplatinta ir dar neišpirkta VTL emisija bus išperkama 2024 m. balandį. Visi išplatinti Vyriausybės taupymo lakštai toliau bus aptarnaujami (mokamos palūkanos ir priimami priešlaikinio išpirkimo prašymai nustatytomis datomis) iki pat jų galutinio išpirkimo termino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.