Padėjusi indėlį pensininkė sulaukė 17 puslapių laiško iš VMI: negalėjo patikėti, kas nutiko su pinigais

Į „Vakarų ekspresą“ kreipusis klaipėdietė Bronė guodėsi, kad teko mokėti mokesčius nuo palūkanų, kurias ji gavo už kredito unijoje laikomą indėlį. Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) akcentuoja, kad 500 eurų viršijančios palūkanos apmokestinamos jau nuo 2016 metų, o finansų įstaigų atstovai sako, kad žmonės dažniausiai pasiskaičiuoja indėlio dydį, kad nereikėtų mokėti mokesčių.

Padėjusi indėlį moteris gavo 17 puslapių VMI raštą, kuriame parašyta, kad turi susimokėti mokesčius.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Padėjusi indėlį moteris gavo 17 puslapių VMI raštą, kuriame parašyta, kad turi susimokėti mokesčius.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Padėjusi indėlį moteris gavo 17 puslapių VMI raštą, kuriame parašyta, kad turi susimokėti mokesčius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Padėjusi indėlį moteris gavo 17 puslapių VMI raštą, kuriame parašyta, kad turi susimokėti mokesčius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
L.Mačernienė, Klaipėdos apskrities VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė.<br> www.ve.lt
L.Mačernienė, Klaipėdos apskrities VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė.<br> www.ve.lt
Padėjusi indėlį moteris gavo 17 puslapių VMI raštą, kuriame parašyta, kad turi susimokėti mokesčius.<br>T.Bauro nuotr.
Padėjusi indėlį moteris gavo 17 puslapių VMI raštą, kuriame parašyta, kad turi susimokėti mokesčius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Edgaras Valeckas, www.ve.lt

Feb 13, 2021, 11:14 AM

„Pasinaudojau akcija, padėjau indėlį kredito unijoje dvejiems metams su 2 proc. metinių palūkanų, o vėliau gavau 17 puslapių VMI raštą, kuriame parašyta, kad turiu susimokėti mokesčius“, – apmaudą liejo pensininkė Bronė. Ji pardavė butą, o gautus pinigus, užuot laikiusi namuose, nutarė patikėti kredito unijai.

Jai mokesčius teko mokėti todėl, kad vienu metu gavo palūkanų išmoką už dvejus metus. Jei palūkanos būtų mokamos bent kasmet, jos neviršytų 500 eurų ir mokesčių mokėti nereikėtų.

„Švediški bankai visai nemoka už indėlius, todėl apsidžiaugiau, kad bent kredito unijoje šiek tiek gausiu palūkanų ir pinigai bus saugiai padėti, – emocingai gyvenimo istorija dalijosi p. Bronė. – Kiekvieną dieną per televizorių girdime, kad iš senolių išviliojami pinigai. Žmonės laiko pinigus namuose, nes, padėjus į banką, dar reikia primokėti procentą, kad vėliau, kai prireiks, galėtum grynais pasiimti, o vyresni žmonės juk pripratę matyti, pačiupinėti pinigus.“

Bankuose nuvertėja

„Vakarų ekspresui“ pasidomėjus palūkanų normomis Lietuvoje veikiančiuose bankuose paaiškėjo, kad piliečių pinigų bankuose niekas nelaukia. „Swedbank“ už terminuotuosius indėlius siūlo 0,05 proc. metinių palūkanų ir turi akciją senjorams – prideda dar 0,05 procento. Tokius pat mažus procentus siūlo ir „Citadele“ bankas.

Tokios palūkanos už indėlius nė iš tolo nepadengia metinės infliacijos, kuri praėjusių metų gruodžio pabaigoje siekė 0,2 procento. Taigi, žmonės laikydami bankuose pinigus, patiria nuostolių, nes pinigai nuvertėja, o gaunamos palūkanos praradimų nekompensuoja.

Dauguma žmonių gali nesijaudinti ir dėl mokesčių už indėlius. Tam, kad, tarkim, už „Swedbank“ metams padėtą indėlį su 0,05 proc. metinių palūkanų tektų mokėti pajamų mokestį, reikėtų, kad indėlio suma viršytų net 1 mln. eurų. Akivaizdu, kad paprastiems žmonėms, laikantiems pinigus didžiuosiuose šalies bankuose, mokesčiai negresia.

Kredito unijose – kitaip

Visai kita situacija kredito unijose. Lietuvoje veikiančios kredito unijos už jau dvejų ar trejų metų terminuotuosius indėlius siūlo apie 2 proc. metinių palūkanų, kurios ne tik padengia infliacijos nuostolius, bet ir leidžia žmonėms tikėtis uždirbti. Tačiau kartu išauga ir rizika peržengti neapmokestinamąją 500 eurų palūkanų normą. Čia jau užtenka padėti didesnį nei 25 tūkst. eurų indėlį, ir jau po metų galite sulaukti rašto iš VMI apie nesumokėtus mokesčius.

Džiaugsmą dėl to, kad radote kam patikėti pinigus, kad jų „nesuvalgytų“ infliacija, gali aptemdyti neplanuotos išlaidos mokesčiams. Iš pirmo žvilgsnio 15 proc. pajamų mokestis gali atrodyti nedidelis, tačiau jei neapsižiūrėjote ar nežinojote ir palūkanas pasiėmėte tik po kelerių metų, mokesčių suma gali būti ne tokia jau maža.

„Tai mano visą gyvenimą taupyti pinigai, nuo jų jau sumokėti visi mokesčiai ir vėl privalau mokėti. Ką man tuomet galvoti apie tokią valdžią, apie Seimą, kuris tokius įstatymus priima, o jame sėdi milijonieriai“, – piktinosi p. Bronė.

„Gyvenau prie okupantų, bet tokių dalykų nebuvo. Mokesčius aš susimokėsiu, tačiau noriu, kad kiti neatsidurtų mano situacijoje ir neleistų, kad valdžia taip lengvai atimtų pinigus“, – sakė Bronė, dabar jau tapusi atsargesnė. Dviem mėnesiams padėjo 10 tūkst. eurų terminuotąjį indėlį ir gaus 1,5 euro palūkanų, tačiau mokesčių nuo jų jau nemokės. Tiesa, ji turi kitą pratęstą indėlį, kurio terminas baigsis jau šiemet. Moteris teigė jau susitaikiusi su mintimi, kad už jį mokesčius teks mokėti.

Tvarką reikia žinoti

„Vakarų ekspresui“ galiojančią palūkanų apmokestinimo tvarką pakomentavo Klaipėdos apskrities VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Laimutė Mačernienė.

Anot jos, pajamų mokesčiu neapmokestinamos palūkanos, gautos už bankuose ar kitose kredito įstaigose laikomus indėlius, kai bendra per kalendorinius metus gauta palūkanų suma už šiuos indėlius neviršija 500 eurų. Kai suma didesnė nei 500 eurų, pajamų mokesčiu neapmokestinama 500 eurų, o nuo viršijančios sumos yra skaičiuojamas gyventojų pajamų mokestis: 15 proc. tarifas taikomas, kai metinės pajamos ne iš darbo santykių arba jų esmę atitinkančių santykių neviršija 120 vidutinio darbo užmokesčio (VDU) (2020 m.- 148 968 eurai, 2019 m. – 136 344 eurai); 20 proc. – kai viršija 120 VDU dydžio sumą.

„Svarbu tai, kad gyventojų pajamų apmokestinimo momentu, kaip nurodo teisės aktai, yra laikomas pinigų gavimo momentas, o mokestis apskaičiuojamas nuo palūkanų sumos, nesvarbu, už kelerius metus jos vienu kartu yra išmokėtos“, – akcentuoja L.Mačernienė.

Tačiau galioja lengvata – 500 eurų neapmokestinamoji suma gali būti taikoma abiem sutuoktiniams (neapmokestinamoji suma tada sieks tūkstantį eurų), jei palūkanas gyventojas gauna už bendrosios jungtinės sutuoktinių nuosavybės teise priklausantį turtą.

Pasikeitimas dėl palūkanų, viršijančių 500 eurų sumą, apmokestinimo galioja nebe vienerius metus – jis pradėtas taikyti apskaičiuojant ir deklaruojant 2016 m. pajamas, o nuostata galioja indėlių sutartims, sudarytoms nuo 2014 m. sausio 1 d. Deklaruojant 2015 m. gautų palūkanų sumą, už indėlius pajamų mokesčiu buvo neapmokestinama 3 tūkst. eurų suma, o 2014 m. – 10 tūkst. litų suma.

Teikia konsultacijas

Iš kredito unijos „Mėmelio taupomoji kasa“ (MTK) interneto puslapio matyti, kad galima pasirinkti, kaip bus išmokamos palūkanos už indėlius. Tiesa, jei pasirenkama, kad palūkanos būtų išmokamos indėlio termino pabaigoje, tai jos bus didesnės. Jie žmogus pasirenka, kad palūkanos būtų mokamos kiekvieną mėnesį, jos bus mažesnės.

„Didesnės palūkanos mokamos tais atvejais, kai pasirenkamas palūkanų išmokėjimas termino pabaigoje. Palūkanų dydžiui įtakos turi ir kredito unijoje laikomo indėlio terminas. Sudarant sutartį ilgesniam laikotarpiui, įprastai bus taikomos ir didesnės palūkanos“, – patvirtina MTK administracijos vadovo pavaduotoja Deimantė Valašinė.

Anot jos, kilus klausimams dėl mokesčių, MTK specialistai suteikia konsultaciją ir paaiškina, kokiais atvejais asmens palūkanos už indėlį gali būti apmokestintos. Tačiau kredito unija kaip finansų įstaiga informavimo pareigos apie VMI taikomus mokesčius neturi.

„Mūsų specialistai taip pat neturi informacijos ir negali žinoti, keliose skirtingose kredito įstaigose asmuo laiko indėlius. Primename, kad palūkanos už skirtingose kredito įstaigose laikomus indėlius yra sumuojamos ir apmokestinamos ta pačia tvarka pagal Gyventojų pajamų mokesčio įstatymą“, – pastebi D.Valašinė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.