Po ministerijų įvestų naujovių vyras liko tuščiomis – pasiūlė eiti prašyti pašalpos

Telšiuose gyvenantis Arūnas liko be menkiausių pajamų – dėl karantino sustojus jo verslui, vyras gaudavo bent 257 eurus išmoką iš valstybės. Tačiau prieš savaitę iš Užimtumo tarnybos jis sulaukė el. laiško, kuriuo pranešta, kad nebegaus ir tų 257 eurų, mat jo veikla nepatenka į per karantiną draudžiamų veiklų sąrašą, atsiradusį paskutinėmis pernai metų dienomis.

Arūnas sako, kad negalima lyginti provincijos ir didžiųjų miestų. <br>M.Astrausko nuotr.
Arūnas sako, kad negalima lyginti provincijos ir didžiųjų miestų. <br>M.Astrausko nuotr.
Arūnas sako, kad negalima lyginti provincijos ir didžiųjų miestų. <br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Arūnas sako, kad negalima lyginti provincijos ir didžiųjų miestų. <br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Ministerijoje taip ir nepaaiškino, kokiais kriterijais vadovaujantis buvo sudarytas karantino ribojamų veiklų sąrašas. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ministerijoje taip ir nepaaiškino, kokiais kriterijais vadovaujantis buvo sudarytas karantino ribojamų veiklų sąrašas. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Verslą Telšiuose turintis vyras liko visiškai be pajamų. <br>M.Patašiaus nuotr.
Verslą Telšiuose turintis vyras liko visiškai be pajamų. <br>M.Patašiaus nuotr.
A.Armonaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Armonaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 13, 2021, 7:17 PM

Praėjusių metų gruodžio 30-ąją Ekonomikos ir inovacijų ministerija kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija patvirtino Karantino metu ribojamų ir netiesiogiai ribojamų ūkinių veiklų sąrašą. Nuo tos dienos visi verslininkai, kurių veikla į sąrašą nepakliūva, nebegauna kasmėnesinės 257 eurų išmokos. Iki minėtos dienos tokius pinigus gavo visi, dirbantieji pagal individualią veiklą ir dėl karantino negalintys vykdyti veiklos.

Tarp jų buvo ir Arūnas, siūlantis lauko ir vidaus apdailos darbus, tačiau dabar vyras liko tuščiomis rankomis.

„Skambinau ir pačiai Armonaitei (Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė – red. past.). Man pasakė, kad galiu dirbti. Bet negalima lyginti Vilniaus su Telšiais – Lietuva nėra didieji miestai. Krizė tęsiasi nuo pat koronaviruso pradžios – žmonės užsidarė, viskas sustoję.

Dirbti galime, bet darbo tai nėra. Baldžių net neįsileidžia į namus – klientai bijo ligų, pasikalbu su statybininkais – žmonės nežino, kaip gyventi.

Nuo pat to meto, kai prasidėjo koronavirusas, provincija sureagavo žaibo greičiu. Netgi vasarą, kai karantinas baigėsi, sudėjau reklamas apie savo paslaugas – per keturis mėnesius nebuvo nė vieno skambučio“, – pasakojo lauko ir vidaus apdailos darbus siūlantis atlikti Arūnas.

Pavasarį, kai buvo paskelbtas pirmasis karantinas, iki jo pabaigos, vyras kas mėnesį gaudavo 257 eurus, o už šio karantino, prasidėjusio pernai metų lapkričio 7-ąją, pirmąjį mėnesį jis sako tegavęs 46 eurus.

„Išmokai gauti užsiregistravau į mėnesio pabaigą, tai net ir išmokos už visą mėnesį negavau. O dabar iš viso likau tuščiomis. Neįsivaizduoju, kaip gyventi toliau. Galvojau stabdyti individualią veiklą, tačiau Užimtumo tarnyboje pasakė, kad vis tiek nieko negaučiau. Pasiūlė eiti į Globos ir rūpybos skyrių prašyti pašalpos“, – kalbėjo vyras.

Ir iš tiesų – pats sau darbo vietą susikūręs telšiškis atsidūrė aklagatvyje. Kaip portalui lrytas.lt patikslino Užimtumo tarnyboje, dirbdamas pagal individualios veiklos pažymą žmogus dirba kaip savarankiškai dirbantis asmuo, todėl tai negali būti laikoma darbo santykiams prilygintais teisiniais santykiais. Preliminariai tikėtina, kad Arūnas iš tiesų neatitinka išmokos skyrimo sąlygų, todėl lieka tuščiomis.

Karantino metu ribojamų ir netiesiogiai ribojamų ūkinių veiklų sąrašą suformavo Ekonomikos ir inovacijų bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Tačiau paklausus, kokiais kriterijais vadovaujantis vienos veiklos pateko į sąrašą ir jas vykdantys žmonės išmokas gauna, o kitos – nepateko, per abi ministerijas neatsirado nė vieno, galinčio paaiškinti, kokiais motyvais vadovaujantis buvo suformuotas sąrašas.

Tad Arūnui belieka spėlioti, kodėl drabužių siuvėjai, vertėjai ar kompiuterius taisantieji išmokas gauna, o jis, vykdantis vidaus apdailą, jau nebe.

Sprendimą dėl 257 eurų išmokos skyrimo priima Užimtumo tarnyba, o išmoką moka „Sodra“.

Paskelbus antrąjį karantiną, Užimtumo tarnybai prašymus gauti savarankiškai dirbančiojo išmoką pateikė 87,2 tūkst. asmenų. Ji patvirtinta 77,4 tūkst. asmenų, sausio mėnesį suformuoti mokėjimai už gruodžio mėnesį 76,2 tūkst. savarankiškai dirbančių asmenų.

Už sausio mėnesį išmokos dabar pradedamos skirti, formuojami mokėjimai, ir išmoka bus mokama nuo vasario 17 d. iki mėnesio pabaigos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.