Nuo balandžio savarankiškai dirbantiems parama galbūt bus didesnė – tai nulems Seimas

Seimas spręs, ar didinti valstybės paramą nuo krizės nukentėjusiems savarankiškai dirbantiems žmonėms, dabar gaunantiems 260 eurų išmokas.

Siūloma padidinti išmoką savarankiškai dirbantiems gyventojams.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Siūloma padidinti išmoką savarankiškai dirbantiems gyventojams.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-03-10 15:19

Seimas trečiadienį sutiko priimti svarstyti socialdemokratų inicijuotas Užimtumo įstatymo pataisas: už balsavo 68 Seimo nariai, prieš – šeši, o susilaikė 57.

Socialdemokratai siūlo nuo balandžio 1-osios savarankiškai dirbantiems gyventojams padidinti išmoką 130 eurų – nuo 260 iki 390 eurų.

„Ši parama leistų bent kiek oriau žmonėms išgyventi apribotą laikotarpį“, – Seime teigė Gintautas Paluckas.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko konservatorius Mindaugas Lingė Seimo posėdyje sakė, kad padidinus paramos išmoką biudžete reikėtų rasti 8 mln. eurų.

Tačiau Seimas nesutiko pradėti diskusijas dėl „darbiečių“ siūlymo paramos išmoką savarankiškai dirbantiems prilyginti minimaliai mėnesio algai (642 eurai) ir išplėsti šią išmoką gaunančių žmonių ratą. Už balsavo 60 Seimo nariai, prieš – penki, o susilaikė 64.

M. Lingė „darbiečių“ siūlymą pavadino socialiai neteisingu.

„Žmonės dirba už minimalią algą ir nuo jos dar atskaitomi mokesčiai, todėl jie gauna gerokai mažiau, apie 470 eurų, kasdien dirbantys, kiekvieną mėnesį, o savarankiškai dirbantiems plečiate ratą, kad net ir vieną dieną užregistravęs savo veiklą žmogus galės gauti išmoką“, – posėdyje teigė jis.

„Darbietis“ Andrius Mazuronis be kita ko pareiškė, kad prieš krizę dideles pajamas gavusiems savarankiškai dirbantiems gyventojams reikėtų mokėti ir didesnes paramos išmokas.

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas konservatorius Mykolas Majauskas neigė, kad gaudami 260 eurų išmoką šie žmonės yra skurdinami, nes panašios jų pajamos buvo ir iki krizės.

Pasak M. Majausko, Vyriausybė sąmoningai pasirinko mokėti 260 eurų išmoką: suskaičiavo, kiek žmonių užsiima tokia veikla, kokias pajamas gauna, kokias vidutines išlaidas patiria, kokios jų apmokestinamosios pajamos ir kiek jiems lieka.

M. Majauskas nurodė, kad iš viso individualia veikla su pažyma užsiima 90 tūkst. žmonių – jų pajamos iki krizės siekė 739 mln. eurų, arba vidutiniškai 689 eurus vienam žmogui per mėnesį. Atskaičius išlaidas jų apmokestinamos pajamos sudarė 272 mln. eurų, o vidutiniškai per mėnesį – 254 eurus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.